2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 29. veebruar 2016

The Dressmaker



Raamat: The Dressmaker by Rosalie Ham (2000)
Hinne: B
Pärast seda kui Tilly Dunnae on aastaid eemal olnud, täiendades oma õmblejaoskusi parimates moemajades Pariisis, tuleb ta tagasi sellesse väiksesse Austraalia linnakesse, kust ta väikse lapsena minema saadeti. Tema plaan on vaid korraks oma vananevat ema külastada ja seejärel taas kohe lahkuda. Kuid Tilly otsustab siiski jääda, ning kuigi ta on endiselt põlu all, muutuvad ta uhked ja erakordsed kelidid Dungatari pirtsakatele naistele vastupandamatuks. Tänu oma moeteadmistele, sõprusele seersant Farratiga – kohalik politseinik, kellel on salajane kirg kangaste vastu – sõbralikele suhetele kohaliku jalgpali tähe Teddyga, kelle pere on sama ebasoovitav kui Tilly pere, leiab Tilly mingilmääral vastuvõttu. Kuid kui ta kleidid hakkavad tekitama linnakeses võistlust ning kadedust, hakkavad ka vanad vaenud taas pead tõstma ja saab ka üha selgemaks, et Tillyl on peas palju kurjemad plaanid: maksta kätte neile, kes teda kunagi vääriti kohtlesid, vägagi erilisel moel.
Drama, Fashion, Romance

See raamat on üks suurepärane draama, kuid mitte selline draama, mille lõppedes haigutab hinges suur auk, vaid selline draama, mida lugedes saab naerda, nutta ning see paneb sind võib-olla nägema sind ümbritsevaid inimesi uue pilguga.

Pean tõde tunnistama, et kui ma nägin selle raamatu põhjal tehtud filmi treilerit, oli mul plaan esmalt raamat läbi lugeda ja siis filmi vaadata, kuid siis sain ma filmi kätte ja ma ei suutnud end tagasi hoida, seega vaatasin filmi ära kõigepealt, kuid nagu ma ka filmi arvustuse juures lubasin, võtsin vaid paar päeva hiljem ette ka raamatu. Ja seekord pean ma tunnistama, et raamat polnud parem kui film, nad on mõlemad head, omamood. Raamatus on loomulikult rohkem infot ja kogu lugu läheb sügavamale kui film, kuid film pakub rohkem visuaalselt ja on rohkem meelelahutuslik, kuid samas ei röövi ta midagi raamatult, kuna filmis on lugu lihtsalt rohkem kokku pressitud.

Lugu on siis iseenesest ühes noorest naisest, kes on kunagi kodust, Austraalia väikelinnast, minema saadetud, kuna ta olla väidetavalt põhjustanud oma koolivenna surma. Nende aastate jooksul kui Tilly kodust ära oli, sai temast õmblejanna, ta reisis mööda Euroopat, töötas tuntuimates moemajades tuntud disainerite käe all. Kui ta siis aga emalt enam teateid ei saa, otsustab ta tulla tagasi koju Molly olukorda uurima, ning leiab oma ema täielikult hüljatuna. Tilly kolib oma ema juurde, püüab teda tagasi reaalsusesse aidata, hakkab linnakese naistele õmblema, leiab armastuse ja …

Selles väikse linnakeses on esindatud kõiksugused inimeste näidised. Linnake on täis valesid, saladusi, pahatahtlikkust, suuri südameid ja helgeid päid. Tõsi, kõik toimuv on üle paisutatud, kuid see just ongi see, miks see lugu nii hea on.

See lugu oli vägagi nauditav kogemus ja ka filmi tasub kindlasti vaadata.

reede, 26. veebruar 2016

Sleeping Giants (Magavad Hiiglased)



Raamat: Sleeping Giants (Themis Files #1) by Sylvain Neuvel (26.04.2016) PK, RR, A
Hinne: B
17 aatat tagasi: Lõuna Dakotas kukub üks tüdruk läbi pinnase ning ärkab üles sügavas augus suure metalse käe pihus.
Tänapäev: Tüdrukust on saanud üks parimaid füüsikuid ning tema juhtida on grupp teadlasi, kelle ülesandeks on uurida, mis asi see käsi on ja kust ta tulnud on ning mida ta inimestele kujutab.
Kogu see kaasakiskuv lugu on esitatud stenogrammina interviudest, mida peab salapärane nimetu teelane ning kujutab endast jahti tõele, võimule ning hiiglaslikele kehaosadele.
Thriller, Fiction,

Kui eelmisel suvel toimus taas NetGalley lugejate nädalane „infopäev“ siis toimus ka kõigi osaliste vahel aardejaht, kus kirjeldati ühte kirjanikku ja tema teost ning nende kirjelduste abil sai siis arvata, millise raamatuga tegu oli, abiks oli Goodreads ja NetGalley loomulikult. Üks nendest küsimuste vastustest oligi Sylvain Neuveli raamat Magavad Hiiglased. Tundus huvitav, seega sai küsitud lugeda ja sain ka positiivse vastuse. Nüüd siis jõudsin lugemiseni. Ma ei osanud midagi ette arvata, sest kuigi seda raamatut iseloomustatakse kui World War Z ja Marslase kohtumist, siis mina pole lugenud kumbagi, seega lugesin mina lugu ilma igasuguse eelarvamuseta või ootusteta.
 
Minu jaoks oli see raamat hoopis segu Günter Krupkati raamatust Kui Jumalad surid, multiaks Rauast Hiiglane ja filmist Pacific Rim – hiiglaslikud võitlevad robotid, tulnukate mahajäetud hiilgavad sõnumid, vanade müütide võib-olla tegelik taust …

See lugu oli kirjutatud huvitavas ja üllatavas stiilis – stenogramm ühe tegelase interviudest, telefonikõnedest, kohtumistest, jne. Kuni lõpuni ei selgu kes see tegelane on ja kuidas ta selle kõigega seotud on, kuid tal on suured teadmised, palju võimu, raha ning oskusi, et juhtida märkamatult tohutut suurt operatsiooni et leida ning kokku panna suur tulnukate robot, et leida õiged teadlased seda robotit uurima ning spetsialistid robotit juhtima ning samas ka mõjutada/ähvardada tagasihoidlikult valitsusi. Ta on kogu selle loo vägagi tähtis osa.
 
Lugu algab sellega, kuidas leitakse suur käsi ning mõningad suured paneelid, millel on tulnukate kiri. Aastaid hiljem leitakse käsivars hoopis teiselpool maakera ning kui selle projekti juhtiv teadlane leiab neid kahte leidu ühendava osa, leitakse üles ka ülejäänud tükid, mõned lihtsalt, teised mitte nii lihtsalt. Iga leitud tükiga saab üha enam selgeks, et tegu on millegigia, mis oleks võinud olla relv ning seega tekib küsimus – relv mille/kelle vastu, kuidas seda kasutada ning loomulikult, kes seda hakkab kasutama. Robot reageerib vaid kahele piloodile, kuid isegi neil on probleeme roboti juhtimisega. Pärast paari väikest äpardust ning mõningaid päris suuri muudatusi, saavad nad roboti peaaegu kõndima, kuid siis juhtub midagi vägagi kohutavat.

Selleks et robot taas kätte saada ning laiali lagunenud meeskond taas kokku panna (need kes neist veel alles on) läheb aega, kuid seda vahepealset aega on nad kõik omamoodi kasutanud enese parendamiseks, ning sellkorral on neil robotiga rohkem õnne, kuid seekordne meeskonna juht on see, kes nende kõigi elud ohtu seab oma utoopiliste plaanidega.

Lõpuks juhib me nimetu jutustaja (kui me teda nii nimetada võime) asjad õiges suunas ning kõik lõppeb peaaegu nii nagu lõppema peakski.

See oli üks vägagi põnev ja kaasakiskuv lugu.

neljapäev, 25. veebruar 2016

Vipiruum



Raamat: VIP-ruumet (Teddy & Emelie #1) by Jens Lapidus, tõlge Heidi Saar (2014, 2016) Varrak, RR, A
Hinne: C
Emelie on provintsist pärit noor ambitsioonikas rootslanna, kes töötab Stockholmi peenes advokaadibüroos Leijon. Võimalused karjääriredelil tõusta näivad aga piiratud. Siis annab büroo osanik Emeliele ootamatu ülesande, millest keelduda ei ole ilmselt mõistlik ega võimalik. 

Teddy on Stockholmi eeslinnas üles kasvanud noor hiiglasekasvu Balkani juurtega noormees, kes on just vabanenud vanglast. Ta soovib endise eluga lõpparve teha, kuid taskutes haigutab tühjus, võlad on maksmata ja ööbida pole kusagil mujal kui õe juures. Advokaadibüroo Leijon osanik annab sellesama ootamatu ülesande ka temale. 

Pealtnäha sobimatul paaril tuleb üles leida Rootsi kõrgklassi kuuluv noor edukas investor ja tuntud peoloom Philip Schale, kes on kadunud. Emelie tahab elus edasi jõuda, Teddy tahab võlast lahti saada ja nii peavad need kaks omavaheliste tülide ja vastumeelsuse kiuste ülesandega hakkama saama. 
Thriller, Drama,

Tegemist on Jens Lapiduse uue kriminaalsarja esimese raamatuga.
Ma pole ta varasemaid raamatuid lugenud, seega pole millegigi võrrelda, kuid peab tõdema, et mulle ei istunud selle kirjanuku kirjutamisstiil.

Mis ma siis selle loo kohta ütleks? Tegu on väga põneva ja samas väga võika looga.  Omamoodi tavaline põhjamaade kirjaniku detektiiviteos, kus tuuakse välja heaoluühiskonna halvimad pooled. Põliselanikud on rikkad ja teevad igavusest asju, mis päevavalgust ei kannata, kuid nad usuvad, et neil on selleks õigus. Ning sisserännanud püüavad elu enda ümber endale koduseks kujundada, tuues endaga kaasa kõik selle halva, millega nad harjunud on.

Noor mees on röövitud, talt nõutakse raha ja kui raha kohe ei saa, siis hakatakse teda piinama, kui raha lõpuks tuleb, siis selgub, et tegelikult polnud vangistajatel plaaniski teda ellu jätta, sest kogu selle röövimise taga on palju enamat kui ainult raha.

Noormees, kes on istunud vangis kaheksa aastat kuritöö eest, mida ta meenutada ei taha, tahab end parandada, mitte kunagi enam kuritegevuse juurde tagasi naasta, kuid saatusel on temaga teised plaanid ja seega satub ta uurima praktiliselt samasugust kuritegu, mis teda ennast vangi viis ja kahjuks on need kaks kuritegu ka omavahel seotud, seega peab ta taas suhtlema nende inimestega, kellega ta oli varem seotud.

Noor abijurist on suures advokaadibüroos teinud juba neli aastat musta tööd ja loodab nii väga, et kui ta viies aasta täis saab, saab ta ameti- ja palgakõrgendust. Viimasel arengu(peetuse)vestlusel küsisid firma omanikult, kas ta on valmis osalema igasugustes projektides, mis võivad nõuda talt veelgi suuremat pühendumust ja loomulikult vastas ta jaatavalt. Kuid see ülesanne mis talle antakse polnud küll see mida ta oodata oleks osanud. See ülesanne ei ole äriõiguse vallast, see on kriminaalõigus ja kriminaaluurimine, kuid ta annab endast parima.

Kaheksa aastat tagasi toimus ühes erakorteris tulekahju – köök läks põlema. Iseenesest pole ju midagi ebatavalist, ikka juhtub. Ka see, et mees oli keset päeva kodus, kui tulekahju tekkis, pole ju midagi erilist. Kuid kui naine avastas mehe rüpperaali, millest tal aimugi polnud ja leidis sellest pildid, millest tal aimugi polnud, muutus kõik. Pärast pikki vestlusi ja seletusi, annab mees end politseile üles ja natuke enne seda kui ta ka rüpperaali politseile anda jõuab ta röövitakse.

Selles loos jookseb mitu lugu algul eraldi suundades, kuid ühel hetkel hakkavad nad tasapisi kokku jooksma, kuni lõpus kõik kokku saavad. Seetõttu võib algus olla natuke segane, kuid seda mitte kauaks, sest eks võib ju algusest peale aimata, et nad kõik on omavahel seotud, lihtsalt ei tea veel kuidas. Ka pahalased võib üsnagi ruttu ära aimata.

Kuid kahjuks on sellel raamatul olnud kaks kehva toimetajat. Esmalt originaali toimetaja, sest loos on päris mitmeid loogikavigu nii ajaliinis kui ka muus. Teiseks on tõlkes palju näpukaid ja imelikke „google“ tõlkeid. Kuid taas kord, kui suudate tõlke kvaliteedist mööda vaadata on tegu väga kaasakiskuva kriminaalse põnevikuga väga võikal teemal.