2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 14. juuli 2013

Austenland

Raamat: Austenland by Shannon Hale (2008)
Hinne: A
Lühikokkuvõte: http://www.goodreads.com/book/show/2004362.Austenland
Jane on noor New Yorklane, kes ei suuda kunagi leida seda õiget meest – võib-olla on asi selles, et ta on salajas armunud Hr. Darcy'sse, ja eriti veel BBC telesarja versiooni, kehastatud Colin Flirth'i poolt. Kui ta rikas sugulane jätab talle päranduseks reisi Inglismaale, kohta kus kogunevad Austeni novellidest vaimustunud naised, muutuvad ühtäkki Jane unistused leida seda suurepärast renessansi aegset härrasmeest üsnagi reaalseks. Kas selline täielik sulandumine võlts Austenlandi on piisav selleks, et Jane saaks oma hingest välja juurida see Austeni stiilis armastusromaani kinnisidee, või lõppeb lugu hoopis sellega, et ta leiabki endale päris oma hr. Darcy?
Romance, Comedy

Ka mina, nagu ka iga teine tavaline punavereline naine olen lugenud/näinud Jane Austeni raamatuid ja raamatute põhjal vändatud filme ja seriaale, ning Jane Eyre oli koos BBC sarjaga mu teismelise ea lemmikraamat. Seega kui ma eelmise aasta lõpupoole sain teada, et välja on tulemas film nimega Austenland, tekkis mul huvi lugeda ka raamatut, mille põhjal on film vändatud. Leidsin raamatu, kuid palju teisi raamatuid oli järjekorras ees, ning alles siis kui ma nägin filmi esimest ametliku treilerit, otsisin raamatu uuesti välja ja seekord ei jäänud ta enam järjekorda ootama.

Kui ma raamatuga alustasin, tundus mulle, et tegu on ühe Bridget Jones tüüpi looga, kus peategelasel on raksusi poisssõbra leidmisega ja tema lemmik mees on Colin Flirt hr. Darcy osas :). Noh jah, natuke ju isegi on lugu sama, kuid samas ka hoopis muu. Nimelt on küll Janel probleeme poisssõpradega ja tema lemmik on hr. Darcy .... ma tahtsin öelda, et lugu pole sugugi sama, kuid tegelikult ikka on küll, lihtsalt erinev.

Nimelt, aimab Jane vanatädi Carolyn, mis on Jame probleem ning jätab talle pärandusena kinnimakstud kolmenädalase puhkuse Austenlandis – kohas Inglismaal, kus taaselustatakse/mängitakse Jane Austeni ja Bronte õdede romaane. Enamasti on selle puhkekoha külalisteks rikkad ja igavlevad abielunaised, kes tulevad Austenlandi otsima flirti/armumist ja võib-olla ka väiksest kõrvalehüpet, kuid Jane läheb sinna selleks, et hr. Darcy lõpplikult oma hingest välja saada ja kõik ta luhtunud suhted seljataha jätta. Jane teab, et kõik Austenlandis olevad mehed on näitejad, kes on palgatud mängima härrasmehi, kuid mida Jane ei tea on see, et ka teenindav personal ja aednikud on näiteljad.

Esialgu ei suuda Jane kuidagi harjuda selle rollimänguga, kuid mida aeg edasi, seda enam hakkab ta oma osa nautima ja leidma seda „ise ennast“, kelle ta on kaotanud oma töösse ja luhtunud suhetesse. Loomulikult pole tal ka puudus austajatest, sest selline on ju ettekirjutatud käsikiri, kuid ta ei tea, kes vaid näitleb vastavalt etteantud rollile ja kelle tunded on siirad.

Kui Jane kolm nädalat mööda saavad on aeg tagasi reaalsesse maailma astuda. Kas see kolm nädalat oli Janele piisav aeg, et ta saavutaks selle mida ta soovis? Seda võite ise raamatust juba lugeda! :)

Minu arust oli see üks vägagi tore, naljakas ja mõtlemapanev raamat. Eks meil kõigil on mingid absurdsed unistused, kuid enamasti puudub meil julgus neid unistusi teoks teha. On ju tore kui keegi annab kõrvalt tõuke, et me saaksime teada, kas need meie unistused on ikka tegelikult ka need unistused mille poole tasub püüelda või on need lihtsalt totrad soovunelmad. 

See oli nii huvitav, kuidas Jane tegelaskujusse olid kokku kirjutatud nii Elizabeth Bennet, Emma Woodhouse kui ka Jane Eyre, selline korralik huvitav segu.

Ja kui nüüd rääkida filmist – deem, kui ma nüüd mõtlen selle filmi treileri peale ja loetud raamatule siis on järjekordselt tegu filmiga, mis on tehtud raamatust inspireerituna (paksus Hollywoody kastmes) mitte raamatu põhjal. Umbes nii nagu Bridget Jonesi filme tasub võtta kui raamatute kõrvale kirjutatud novellikesi.

Mis mind paneb itsitama, kui ma mõtlen filmist ja raamatust on üks meespeaosalistest. Raamatus räägib Jane sellest, kuidas talle Austeni raamatutest kõige vähem meeldis Northander Abbey. Kes mängib Northanger Abbey BBC telefilmis meespeaosalist Henry Tinley'd? J.J. Feild. Ja kes mängib Austenlandis meespeaosalist Henry Nobley'd – J.J Feild! :) Bridgit Jones taas kord :):):)

Ühesõnaga, lugege raamatut! Väga hea raamat! Ja kui tuleb film, siis minge ja nautige head komöödiat ja ärge otsige sealt raamatut!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar