2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 21. august 2017

Single Malt Murder



Raamat: Single Malt Murder (Whisky Business Mystery #1) by Melinda Mullet (2017)
Hinne: B
Abigail Logan ei arvanud kunagi et ta võiks pärandiks saada viski vabriku Šoti mägismaal. Kuid see lugu segab omavahel hea märjukese närvikõditava müsteeriumiga, ning Abi leaiab et udustel nõmmedel hiilivad ringi saladused mille varjamiseks võib mõni teha ükskõik mida … isegi tappa.

Kui Abbi pärib oma onu vanamoelise ning ajaloolise viskitehase, leiab ta end tõmmatuna äärmiselt kõrgelennulisse ärisse, mis on läbi imbunud sügavast kirest ning eelarvamustest. Abi on auhinnatud fotoajakirjanik ning tal pole kunagi olnud probleemi ideaalse võtte saavutamisega – kui ideaalse napsu tegemine on hoopis teine lugu. Kui talle hakkavad saabuma murettekitavad anonüümsed ähvardused, on kõigile selge, et keegi tahab teda pildilt eemaldada. Kuid Abi pole see, kes ilma võitluseta taanduks.

Kui Abi saabub tehasesse koos oma viskisõbrast sõbraga, Partickuga, ning suure nisukarva terjeri Liamiga, tundub et ta häirib kõiki selles vaikses külakeses – eriti tehase atraktiivset peaspetsialisti. Tehases toimuv sabotaaž ja üha isiklikumaks muutuvad ähvardused annavad selget märku, et Abi pole sinna oodatud. Kui üks Abi uutest alluvatest leitakse peadpidi toore viski tõrrest, võtab Abi nõuks kasutada oma uuriva ajakirjaniku oskusi, et leida seda külmaverelist mõrtsukat, ning lahendada tekkinud draama enne kui mõrtsukas uuesti tegutseda jõuaks. Kuid tõe välja uhtmine vale seast on raske, eriti kui igaühel tundub olevat midagi varjata.
Mystery,

Single Malt Murder on üks vägagi hea kriminaalne põnevik, kus lisaks kuriteo lahendamisele saab ka palju infot viski tegemise kohta ning suurepäraseid pildikesi Šotimaa loodusest ja maaelust.

Et siis Abi on fotoajakirjanik, kes on veetnud aastaid sõites ühelt ohtlikult väljakutselt teisele tehes auhinnaväärilisi südantlõhestavaid pilte sõjakoledustest. Teda on kasvatanud onu Ben pärast seda kui ta vanemad autoõnnetuses hukkusid. Onu Beni kodu Londonis oli tema isiklik Paradiis, kuniks onu Londoni korteri müüs, City töölt erru läks ning Šotimaale viskit tegema läks. Abi oli onu tegevuse pärast ta peale solvunud, sest selle liigutusega kaotas ta ka ju oma kodu, kuhu ta sai alati tagasi tulla oma ülesannetelt, seega polnud ta kordagi Šotimaal onu viskitehases käinud, kuid nüüd, kui onu tervis oli lõpuks vähile alla vandunud, tuleb tal minna tehasega seotud asju ajama.
 
Veel enne kui ta jõuab Londonist lahkuda, saabuvad talle hoiatuskiri ning kimp takjaid (Šotimaa tunnuslill ikkagi ju). Seega ei võta ta neid eriti tõsiselt ning sõidab koos Particku ja Liamiga Šotimaale, eriti kuna ta töö juurest on sundpuhkuse saanud, sest ta on oma viimast ülesannet liiga tõsiselt võtnud.

Šotimaal avastab ta uue Paradiisi, Abbey Clen nimelise viskitehase, hurmava viski spetsialisti Granti, abivalmi külaarsti Christeni ja palju teisi tegelasi, kes on vähem või kauem olnud tehasega/küla/onu Beniga seotud ja neil kõigil on oma põhjused, miks nad võiks tahta Abit kiiresti tagasi Londonisse saata, tehast temalt ära osta või lihtsalt temast lahti saada. Kuid surm tehases, tulekahju kuivatimajas, väiksed saboteerimised, jätkuvalt saabuvad ähvarduskirjad ja takjakimbud ning veel teisedki imelikud surmad ei lase Abil tagasi Londonisse minna, sest see on ikkagi tema pärand millega nii julmalt ümber käiakse.

Abi pole selline Miss Marple taoline küladetektiiv, kes hakkab omal käel asja uurima ja ulatab siis lõpuks politseile valmis lahenduse, Abi töötab koos politseiga, usaldab neid ja lõpuks saab ka nende abiga mõistatus lahenduse. Kuid enne lahendust satub Abi kogemata peale paharitele ja kaotab peaaegu oma elu. Ja lisaks, ei olnud sellest loost tehtud klassikalist Kriminaalset armastuslugu, kus lugu lõppeb õnnelikult armunutele ja kohutavalt kriminaalidele, siin loos on armastus, kuid see on meeldivalt tagasihoidlik ja ei riku ära saladuste lahendamist.

See müsteerium on väga kavalalt kokku pandud, andes lugejale pidevalt uusi võimalike kahtlusaluseid, kuid ma pean tunnistama, et ma hakkasin siiski juba umbes poole raamatu pealt kahtlustama õiget tegelast, kuigi kõik vihjed ja niidid andsid põhjuse vaadata ükskõik kuhu aga mitte tema suunas. Hea kriminaalne lugu viskist ja Šotimaast, mida sa hing veel oskad tahta :). Järgmine osa palun!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar