2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 19. märts 2018

Põhjala müüdid


Raamat: Norse Mythology by Neil Gaiman tõlk (2017, 2018) Varrak, RR, A
Hinne: B
Neil Gaiman on oma fantastilisi raamatumaailmu luues alati olnud inspireeritud iidsetest mütoloogiatest. Seekord pöörab ta aga kogu oma tähelepanu tagasi algallikate juurde, pakkudes lugejatele elavaid töötlusi vanadest põhjala lugudest. Põhjala müütides seab Gaiman esialgsed lood tänapäevasesse raamatu stiili, alustades kõige algusest, üheksa maailma legendist, jätkab ta jumalate, kääbuste ning hiiglaste seiklustega, ning lõpetab Ragnaroki, jumalate lõpuga ning uue aja ning inimeste sünniga. Gaiman jääb müütidele truuks, kuid samas muudab ta Odini, kõige kõrgeima, targeima, julgeima ning kavalama veelgi elavamaks, Thori, Odini poja veelgi tugevamaks, kuigi mitte just kõige targemaks ning Loki, hiiglaste poja, kavalpea ning uskumatu manipulaatori veelgi kavalamaks. Gaimani nobeda ja vaimuka sule alt tulevad jumalad ägedalt võitlushimulise hingega, neid on kerge petta ja nad petavad ka teisi ning neil on kalduvus lasta oma tunnetel kiskuda neid tegutsema, pannes neid ammusid müüte taas hingama täiel rinnal.
Fantasy

Mulle meeldib Gaiman, mulle meeldib MARVEL ja ma ei ütle kunagi ära heast iidsete legendide uusversioonist. Gaimani Põhjala müüdid on suurepäraselt kirjutatud. Ta pole uusversiooniga üle võlli läinud ja samas pole ta ka liialt vanade lugude juurde jäänud. Suurepärane lugemine. Ja kui ta suudab kirjutada kaasakiskuva ulmeloo Londoni metrookaardist, siis iidsed legendid on ju tema käes käkitegu :). Gaimani Thor ja Loki on sama elavad ja humoorikad kui nad on koomiksites, kuid jumalad on ikka sama julmad ja hoolimatud kui nad on vanades müütides ning kui ikka toimub midagi verist, siis on see ikka nii võikalt verine kui võimalik. Minu jaoks suurepärane vanade müütide uusversioon.

Kui Gaiman sai Norra jumalatega tuttavaks lugedes poisikesena Thori koomikseid, siis mina kohtusin oma lemmik Norra müütide tegelase, Fenririga, M.D. Lachlani The Wolfsangel Cycle sarjas. Selles loos on Fenrir ja Vali Loki kaksikpojad, kes on peidetud inimeste maailma, kuid iga uuskehastus jõuab lõpuks hundini, kui kasvades nende tunded ja neid ümbritsevad sõjad, seavad ohtu nende elu ja armastue, ning toovad neis välja nende tegeliku saatuse. See on üks suurepärane sari, mille uus osa peaks ilmuma peagi. Teiste Norra jumalatega olin juba varem tuttav, kas siis raamatute või MARVELi filmide kaudu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar