2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 27. märts 2018

Unenäod. Rännak meie seesmisse tõelusse


Raamat: Träume: Eine Reise in unsere innere Wirklichkeit by Stefan Klein tõlk Krista Räni (2014, 2018) Varrak, RR, A
Hinne: C
Unenäod on võti meie teadvuse juurde. Stefan Klein jutustab arusaadavalt ja põnevalt, mida unenäod meie kohta räägivad, kuidas nad avavad meile uusi horisonte ning kuidas me saame neid kasutada inspiratsiooni ammutamiseks. See on ainulaadne avastusretk meie seesmisse tõelusse.

Magamine, nagu me oleme viimasel ajal teada saanud, tähendab peaaegu alati ka unenägemist. Und nähes veedate seega rohkem aega kui mis tahes muu tegevusega. Ent mis on unenäod? On aeg läheneda sellele fenomenile uuest vaatenurgast. Käesoleva raamatuga tahan näidata, et unenäod ei ole juhuslikud: nad on võti, et lahendada meie teadvuse mõistatus. Nad reedavad meile, kuidas meie aju toob esile selle, mida me tajume tegelikkusena. Meie teadmised unenägemisest on viimastel aastatel tohutult laienenud. Ettekujutuse, nagu võiks unenägusid sellal, kui te magate, lugeda otse teie ajust, heidaksite te tõenäoliselt kõrvale kui teadusliku fantastika. Ent sellest on juba saanud reaalsus. Ja hiiglaslikud unenägude andmepangad annavad tunnistust selle kohta, kuidas meie elu unenäos peegeldub – ning kuidas me õpime unes tulevikuga toime tulema. Unenägude üksikasjalik käsitlemine aitab meil mitte ainult mõista iseennast, vaid laseb avastada ka meie olemise igas mõttes tundmatut külge. Kas poleks kahju, kui kolmandik teie eluajast läheks teist jälgi jätmata mööda?
Study

Kes ei tahaks teada, miks on tema unenäod sellised nagu nad on? Miks me mõni öö näeme und ja teisel ööl jälle mitte? Miks mõne inimese unenäod on värvilised ja teised ei mäleta värve? Kuidas õudusunenäost üles ärgata? Kuidas õudukaid mitte näha? Kas unenäod ennustavad tulevikku ja kas sogases vees ujumine tähendab peatset haigust?

Mina valisin selle raamatu Varraku valikust just selle pärast, et mina kuulun nende hulka, kes vähemalt korra kuus püüab joosta unes millegi hirmutava eest, kuid mu jalad ei liigu, ning samuti on mul öid, kui ma lahendan kogu öö kas mingit päeval üles kerkinud probleemi või kirjutan edasi raamatut, mis enne magama minekut pooleli jäi. Loomulikult on mul ka öid kus ma puhkan välja nii, et ma ei mäleta midagi näinud olevat. Seega lootsin ma, et saan natuke paremini aru oma luupainajatest ja muudest rahututest öödest ja äkki õpiks neid juhtima. Kuid kahjuks ei ole see selline raamat. See uurimustöö on pigem ülevaade erinevatest une etappidest, kuidas on neid ükshaaval avastatud, kuidas on tehtud katseid unede juhtimisega ja millised on olnud tulemused ning kuidas teadlased ei oska endiselt kõike seletada. Lisaks sellele teaduslikule poolele on siia lisatud ka väljavõtteid kuulsate isikute unepäevikutest või päevikutest või nende teostest, kus nad mainivad oma unenägusid.

Jah seda on huvitav lugeda, kuid kui te tahate oma unenägude kohta rohkem teada saada, peate ikkagi unekliinikusse pöörduma.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar