2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 16. oktoober 2018

Banners of Silk


Raamat: Banners of Silk by Rosalind Laker (1981) 
Hinne: A
Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/32609949-banners-of-silk
Edukas elus, kuid armastuses …

Louise Vernet kasvas üles Pariisi slumis, ning sai täisealiseks keset II vabariigi ilu ja valu. Ta juhtis moemaailma, riietades enamust nii tiitlitega kui tuntud naisi, ühiskonnas, kus isegi patt pidi olema stiilne.
Pierre de Gand, keisri enda ristipoeg, õpetas Louise Vernetile, mida tähendab armastus ja olla armastatud. Kuid see kõik hävitati reetmisega. 

Robert Prestbury, Inglane kes väitis enda olevat härrasmees, meelitas Louise Victorialiku abielu lõksu. See oli liit, mis vangistas Louise Roberti haardesse, milles mees kasutas teda vaid kasu saamiseks ning piinas teda oma lõbuks.

Will Russell kasvatas Louises peidus olevat geeniust ning pakkus talle rahalist tagatist, mille abiga naine teenis endale varanduse. Selleks ei läinud palju aega, et Louise võlg Willi ees kasvab nii suureks, et ta peab tasumiseks südame mängu panema.

Louise Verneti elus on olnud palju mehi, kes on tema kirge ja ambitsiooni õhutanud – kuid vaid üks neist oleks pakkunud talle õnne …?

Kas tema elu saab kunagi õnnelik olema?

Louis Napoleoni Pariisist kuninganna Victoria Inglismaale, masenduse sügavustest õnnestumiste tipphetkedeni. See on ühe julge naise lugu, tema saatus – ja Prantsuse kõrgmoe maailm, mida ta luua aitas. 
Romance, Drama, History 

Siidilipud on ühe naise lugu hetkest kui ta tüdrukutirtsuna valvab oma ema hauda, et meditsiinitudengid ei tuleks tema keha öösel röövima, kuni hetkeni, kui ta usaldab oma poja tema isa kasvatada, ning suundub ise tagasi oma Londoni õmblussalongi juhatama.

Et kui te oleta näinud Lusy Worsley sarjasid ETVst, kus ta tutvustab brittide magamiskombeid, või leiutisi või suffagrettide ajaloost, siis teil on ka ettekujutus, kuidas see raamat on üles ehitatud. Siin on päris ajalugu ja siin on väljamõeldist. Suurem osa on jutustus Louise elust ja tema elust läbi käivate mõjukate isikute taustast, ning siis on natuke ka isikliku draamat.

 Seda raamatut ja ka teisi Rosalind Lakeri raamatuid on hea lugeda, kuna siin on reaalne ajalugu segunenud väljamõeldisega. Selles raamatus on peategelane Louise, õmblejanna kellel on suured unistused, kuid temaga kõrvuti jookseb tegelikult Pariisi kõrgmoe maailmas suurt nime teinud Charles FredericWorth’i lugu. Sest pärast seda kui Louise on pimedalt kalmistult koos õmblejanna Charlottega koju läinud ja juba paar aastakest tema juures õmblustööd õppinud ja aidanud tal kojutoodud tööga lisaraha teenida, satub nende ukse taha just Pariisi jõudnud Worth, kellel on kaasas vaid natuke raha ja kes teab heal juhul kahte sõna prantsuse keeles. Kuid Worht leiab peagi töö, siis ei meeldi Charlottile see Inglane nende korteris üldsegi mitte, seega tõstab ta tema asjad esimesel võimalusel ukse taha.

Aastad lähevad, Louise saab juhuse tahtel samasse õmbluslaongi, kus töötab Charlotte ja ta on seal väga edukas. Samas salongis töötab ka juurdelõikajana Will Russell, kes on tulnud kaheks aastaks Pariisi, et õppida siin, moe südames veel seda, mida ta moest ei tea, et minna siis koju tagasi ja oma ära luua. Kuna Louise on õppinud Charlesi kõrvalt natuke Inglise keelt, siis norib ta Willi kallal ja kihlveo korras, hakkab Will talle juurdelõikamist ja inglise keelt õpetama. Neist saab hea paar, kuid enne kui Louise oma õppeajaga lõpule saab vahetud õmblustöökoja ülevaataja ja tema ei luba Louisel enam edasi õppida. Kuid Louise ja Will leiavad siiski võimaluse kuidas jätkata, kuni ülevaataja rikub ära Louise viimase töö ja seega kaotab ka Louise töö. Kuid ka Will korjab oma asjad kokku ja läheb tagasi Inglismaale, et abielluda oma kihlatuga.

Tööd otsides satub Louise Charlesi juurde, kes on selleks hetkeks saanud juba vägagi tuntud disaineriks, kuigi ta ei tööta siis veel oma nime all. Charles teab kui tubli Louise on ja palkab ta otsekohe oma alluvusse, esialgu õmblema, hiljem tema paremaks käeks, kes võtab klientide mõõdud ja teeb vastavalt Charelsi näpunäidetele viimased kohandused.

Charlesi kuulsus üha kasvab, sest ta tutvustab naistele julgeid ja naiselikke kleite jäiga kleit on tehtud täpselt tema kandaja keha eripära arvestades, sest ükski keha pole täpselt selline kui teine. Ta pole oma meistriteoseid veel keisrinnale tutvustanud, kuid nende lähikondsed juba kannavad tema moodi.

Kuid Louise ellu on tulnud ka armastus, seda Pierre de Gandi näol. See noor sõdur on keisri ristipoeg, kuid see on veel aeg, kus suurest revolutsioonist pole palju möödas ja abiellumisel ei olnud ühiskonna seisusel tähtsust, kui sa just polnud keisri lähikondlane. Kui Pierre oleks saanud abiellumiseks loa ennem, kui temast sai keisri ihukaitsja ja enne Krimmi sõda, siis oleks Louise elu hoopis teist moodi läinud, kuid kõik läks nii nagu pidi – Pierre abiellus pärast sõda Stephaniega ja Louisele kasvatada jääb ilus poisslaps, Paul-Michel. 

Pärast Krimmi sõda on Pariis elunautlejate paradiis ja Worthi aktsiad üha tõusevad, kuni ta lööb lahku oma senisest leivaisast ja loob oma äri, mis saab tuule tiibadesse, kui tema kliendiks saab von Metternichi printsess. Kuid saatus viib Louise Londonisse koos Robert Prestburyga, kes on talle lubanud, et saab Louise poja isaks ja kui ta oma isa kord sureb, saab Louise üle võtta nende pere õmblusäri.

Londonisse jõudes selgub aga, et lubatud õmblusäri on hoopis leinariiete pood. Vale nr 1. Robert saadaks Paul-Micheli esimesel võimalusel internaati. Vale nr 2. Ja kuigi ta jätab äri eest vastutamise Louisele, siis mängib ta poe raamatupidamisega nii, et ta saaks täita oma tulutute kihlvedudega tühjasid taskuid ja hoida oma armukest mugavas pesas. Vale nr 3. Kui siis aga ettevõtlik Louise on poodi müüki võtnud Willi Bostoni tänava tehase valmis kleite, millega väidetavalt olla Roberit isa nõus olnud – vale nr 4 – saabub poodi isa, näeb neid kleite ja saab südamerabanduse. Nüüd on äri Roberit ema oma ja loodetud pärandust ei tule kunagi, kuna Roberi isa pole teda kunagi oma pojaks pidanud.

Aga Louise on juba ammu kahtlustanud, et kui ta ise midagi ette ei võta, siis ei ole peagi kodu ei temal, ega ka ta pojal, seega on nad koos Williga pannud kogu oma raha musta kanga ostmisesse, kui kuninganna Victoria armastatud abikaasa haigeks jääb ja talle paranemist ei lubata.

Nüüd on Louisel raha, et osta endale oma maja ja oma äripind ja alustada oma unistuste täideviimist. Jah, ta peab ka rahuldama oma ahne abikaasa tujusid, kuid ta ei lase endale enam kunagi pähe astuda. Kuid kui midagi väga hästi läheb, peab ju kuskilt ka mindagi halba tulema. Ükskõik mida saatus Louise teele ka ei veeretaks, kõigest püüab ta üle saada, olgu see siis kadeda armukese julm laastamistöö õmblustöökojas olevate kleitide kallal, või poja põgenemine internaadist või isegi preislaste piiramisrõngasse jäämine Pariisis – Louise saab sellega hakkama. Ta ajab pea püsti, näeb hetke masenduse taga head ja astub vastu homsele lootusega vaid heale.

Nagu ma juba ütlesin, suurepärane ajalooline romaan, kus reaalne ajalugu põimub väljamõeldud looga ja annab suurepärase ülevaate üheksateistkümnenda sajandi lõpu moest Pariisis ja Londonis.
Ilmselt üks kuulsamaid Worth'i kelite, keisrinna Sisi seiljas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar