2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 29. oktoober 2018

Deadly Sweet


Raamat: Deadly Sweet (The Spellwork Syndicate #1) by Lola Dodge (2018)
Hinne: B
Ainse Wise armastab kolme asja: küpsetamist, nõiajookide keetmist ja võlusõnade raamatute lugemist õndsas vaikuses. Ta ei pruugi küll olla kõige võimsam nõid, kuid võlumine ongi haruldane oskus, ning tema oskus küpsetada maagiat on veelgi haruldasem. Kuid kahjuks ei taha keegi nõidust oma ülikooli linnakusse. Anise unistus minna kondiitrikooli, pudeneb iga järgmise äraütlemise kirjaga üha väiksemateks tükkideks.

Soovides meeleheitlikult põgeneda oma surnud tuleviku eest, võtab Anise ühendust oma ammu unustatud sugulasega, kellest ta ei tohiks midagi teada. Vanatädi Agatha on ainukese Ameerikas tegutseva maagilise pagaripoe omanik ja ühtäkki vajab ta uut õpipoissi. Anise on selle uudise üle nii õnnelik, et kihutab New Mexicosse ilma, et ta uuriks, mis sai eelmisest tüdrukuga.

Nõidumise Sündikaat juhatab kohalikke, Taose nõidu, kuid kui „õnnetusjuhtumid“ muutuvad otserünnakuks Anise elule, muutub nende lubadus hoida teda ohutuna üha hõredamaks. Anise tujukas ihukaitsja annab endast parima, kuid raske on võidelda vaenlasega, kui sa ei tea, kes on su vaenlane. Või miks üldse on Anise sihtmärk.

Kui Anise ei leia ja ei peata seda, kes tema elu kallale kipub, on ta lõpuks küpsem, kui créme brülee.

Kes oleks võinud arvata, et küpsetamine võiks olla elu ja surma küsimus?
Fantasy, YA, Paranormal

Surmavalt magus on tore lugu noorest nõiast, kes küpsetab maagilisi hõrgutisi. Lugu on küll tiba teistmoodi, kui kirjastuse poolt pakutud kokkuvõttes, kuid põhimõtteliselt sama.

Anise on koos emaga kogu oma elu jooksus olnud, sest kuigi nõiad on ametlikult aktsepteeritud, et taha siiski keegi nõidu enda ümber ja kuna Anise ei oska veel oma tulemaagiat hästi talitseda, siis satub ta üha probleemidesse ja nad peavad taas kord kolima.

Viimasest koolist lahkus ta suurte probleemidega ja on viimasel ajal olnud koduõppel, tehes juhutöid pagariärides ja kaubanduskeskustes teiste küpsetisi kaunistades ja oodates koolidelt vastuseid tema sissepääsemise avaldusele. Viimases ahastuses on ta kirjutanud kirja ka oma vanatädile, kes elab „nõidade linnas“ ja peab kuulsat pagariäri, kuid kellest ta ema pole talle midagi rääkinud. On läinud kuid, kuid mingit vastust pole tädilt ikka veel. Kui ta töökaaslased teda tivolisse kaasa kutsuvad, on tema ainus soov külastada tivolis toimuvad kohalike pagarite küpsetusvõistlust. Üks poistest, kellega koos ta tivolisse läks järgneb talle ja koogilettide ees märkab poiss ta sõrmusel olevat pentagrammi, ning ründab Aniset, kes enda kaitseks kasutab loomulikult oma elementi, tuld, mille tulemusel süttib palju rohkem, kui noormehe viha.
 
Paanikas põgenedes ärandab Anise auto, kuid siis ta mõistab, et ei saa ju varastatud autoga koju sõita, seega tõmbab ta tee äärde ja just siis heliseb telefon tundmatu numbriga. Helistajaks osutub vanatädi, kes küsib, mis juhtus ja kutsub ta siis enda juurde õpipoisiks. Üllatunud ja sõnatu Anise arreteeritakse politsei poolt ja kui ema tuleb talle vanglasse järgi, kuuleb ka Anise lõpuks, miks ta ema on oma sugulaste juurest lahkunud ja miks ta ei saa koos Anisega Taosse minna.

Kui Anise Taosse jõuab, paneb tädi ta kohe küpsetama, kuid pole tulemusega väga rahul, seega saab Anise ülesandeks iga hommiku teistel küpsetamisel abiks olemise ja rahvaülikoolis pagarikursustel osalemise. Enne veel kui ta kooli jõuab, võtab ta ühendust ema vanade sõbrannade tütardega, kes samuti rahvaülikoolis käivad. Lisaks toale ja riietele ja toidule on Anisele antud ka ihukaitsja, sest tädi eelmine õpipoiss on saladuslikult kaduma läinud ja keegi ei taha, et Anisega sama juhtuks. Nii ta siis lähebki end kooli kursustele kirja panema, tusane ihukaitsja selja taga lonkimas ja näeb seal oma unistuste poissi – pikka, tõmmut, tätoveeringutega ja pagarit.

Kui aga Aniset püütakse esmalt mürgitada ja siis ründab teda võluri käsilane ja siis veel ka teine käsilane, kisuvad asjad ikka väga imelikuks ja Anise saadetakse elama ühe ema sõbranna pere juurde, surnumanajate ja matjate majja, kus teda ümbritseb veelgi suurem ihukaitsjate hulk, animeeritud surnute näol. Kuid ka see ei päästa teda, kui ta laseb end uimastada ja röövida.

Lõpuks pääseb Anise esmalt ühest vangistusest ja siis ka teisest lõksust ning ühtlasi saab lahti ka sellest kurjast võlurist. Kuid kui sa oled juba kord kokku puutunud surmamaagiaga, siis on sellel ka tagajärjed.

See oli huvitav lugu. Mitte tüüpiline YA lugu, kus kangelanna armub pimedalt keelatud poissi ja siis päästavad nad üheskoos maailma. See on lugu noorest nõiast, kes kompab end ümbritsevat maailma ning ainus asi mida ta südamest teha tahab on küpsetada samasuguseid kooke, nagu ta tädi, kuid kuna tal seda teha ei lasta, siis tuleb tal vastu hakata neile, kes teda takistavad, ning mitmete vigastuste hinnaga oma südamerahu tagasi võita. Selle kõige käigus õpib ta end ja oma uusi tuttavaid paremini tundma. Et siis mitte paranormaalne armastuslugu, vaid paranormaalne täiskasvanuks saamise lugu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar