2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 29. august 2019

Eesti ravimtaimed


Raamat: Eesti ravimtaimed by Mikk Sarv, Kristel Vilbaste, Ain Raal (2018) Varrak, RR, A
Hinne: A
Selles raamatus on kirjas 80 Eesti armastatuima ravimtaime lood. Saame nende kõigiga põhjalikult tuttavaks: kuidas taime ära tunda, mis nimetusi ta kannab ning kuidas rahvas teda kasutanud on. Paljud raviretseptid on õige vanad. Põhjalikult on tutvustatud iga taime nüüdisaegset tõenduspõhist kasutusviisi, droogi keemilist koostist ja toimeid, säilitusaega ja -viisi.
Tarvitamisõpetused tuginevad uusimatele teadusuuringutele ning lähtuvad iga taime kasutamisega seotud ohtudest, kusjuures on silmas peetud ka toimet, mis avaldub, kui konkreetset taime kasutatakse koos ravimitega.
Teos on omamoodi jätkuks J. Tammeoru, O. Koogi ja G. Vilbaste viies trükis ilmunud ülimenukale raamatule „Eesti NSV ravimtaimed”, kuid sisaldab täiesti uudset infot. Köide on illustreeritud Helje Eelma loodud originaalsete värviliste taimepiltidega.
Practical

Iga kord kui ma olen lugenud raamatuid, kus peategelane on ravimtaimedega tuttav, segab neid oskuslikult mikstuurideks, keedab kosutavaks teeks, tambib peeneks tervendavaks mähiseks (a la Claire Fraser Võõramaalase sarjast) kihvatab miski minu sisemuses, et ma tahaks ka teada ja osata. Tõsi, kosutavat teed saab minna apteegist osta, kuid hea oleks ju teada, mida veel saab teha näiteks naistepunaga või vaarikavarrega või paiselehega või paljude teiste taimedega, mida meie metsadest ja niitudelt leida võib.

Müügil on mitmeid raamatuid, kus räägitakse ravimtaimedest, kuid tõlkeraamatud on keskendunud taimedele mida leiab autori kodukohas ja seal räägitakse taimedest üldiselt ja natuke sellest milleks need taimed võiks kasulikud olla, kuid täpsem info puudub. Pole ka infot korje ja hoiustamise kohta. Seega on need olnud ilusad värvilised pildiraamatud, kuid nende abil ravitsejaks ei saaks.

Eesti Ravimtaimed on just see raamat, millest ma olen puudust tundnud, sest siin on info taime kohta, tema korje ja hoidistamise kohta ning ka võimalike raviomaduste ja kasutamise kohta. Pildid pole juures klantsid, aga on täpselt sellised, mille abil on kerge taime looduses ära tunda. See pole raamat, mida loed ühe raksuga algusest lõpuni, see on raamat, mida loed võib-olla iga päev natuke, märgid ära kasulikumad või siis kodukoha ümbruse taimed ja siis kui vaja on, võtad riiulist ja loed jälle. Selline kokaraamatu moodi raamat, mida õpid tundma vähehaaval ja vajadusel loed ühe uuesti üle. Just selline raamat, mida Claire oma arstipaunas oleks kandnud. :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar