2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 13. august 2023

Jonathan Strange & härra Norrell

Raamat: Jonathan Strange & Mr Norrell by Susanna Clarke, tõlge Hana Arras (2022) RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/63293816-jonathan-strange-ja-h-rra-norrell  

On aasta 1806 ja Inglismaad kimbutab sõda Napoleoniga. Keset ärevat aega kogunevad Yorki Võlurite ühingu liikmed, et arutleda, miks praktiline võlukunst sajandeid tagasi välja suri. Ootamatult selgub, et üks võlur, kes ka võluda oskab, on siiski veel alles – eraklik härra Norrell.

Londonisse sõites äratab ta surnuist üles kauni naise ja kutsub prantslaste hirmutamiseks kohale kummituslike laevade armee. Olukord saab uue pöörde, kui välja ilmub teinegi võlur, kes on valmis tujukale Norrellile väljakutse esitama. Veel nooruke, ent geniaalse andega, nägus ja julge Jonathan Strange on kõiges vanameistri vastand. Alguse saab kahe suurmehe ohtlik jõukatsumine. Kui võlurid hakkavad oma eesmärkide saavutamiseks mustast maagiast abi otsima, käivitub saatuslik sündmustejada, mille kohutavad tagajärjed varjutavad ka Inglismaa-Prantsusmaa vahelise lahingu.

Fantasy, Historical, Magic


Oh see oli üks pikk lugemine :).

Kõige parem oleks öelda, et see on ajalooline fantaasia maagiast, kirjutatud kui kroonika. See pole kindlasti ühe nädalavahetuse lugemine, seda loed ja loed ja loed ja …


See on fantaasia keskendub võlurite ajaloole üheksateistkümnenda sajandi alguses. Kuidas need kes end võluriteks nimetavad ongi seda vaid nimeliselt ja tegelikult suudavad võluda vaid kaks - üks neist kogub raamatuid võlumisest ja hoiaks hea meelega võlumise vaid endale ja teine on andekas, kuid ei usu endasse ja see teine, vanem, võlur püüab ka teda tagasi hoida. Kuid kui nad tahavad aidata Inglismaad sõjas Napoleoni vastu, peavad nad midagi tegema, et neid tähele pandaks. 


Seega teeb härra Norrell midagi oma uskumuste vastast, kuid ta saavutab sellega tähtsate isikute tähelepanu (ning ka nende tähelepanu, kelle tähelepanu oleks parem mitte pälvida). Kuid Norrell ei taha ju oma raamatute juurest lahkuda, seega saadetakse sõjaväge aitama Strange. Ja oi kuidas ta neid aitab, mitmeid aastaid aitab ja kodune ununeb ja jääb unarusse. Seda kasutavad loomulikult ära need, kelle tähelepanu ei oleks pidanud endale tõmbama.


Strange ja Norrelli loo taustal tegutseb pidevalt üks teine tegelane, tegelane kellega tuleb väga ettevaatlikult suhelda, kellele tuleb oma soove väga täpselt sõnastatult esitada, sest sa ei või iial teada, kuidas ta sinu soovi täidab ja sind igaveseks tänuvõlglaseks teeb.


Isegi kui see on paks raamat ja kroonikale omaselt on tekst vahel tuim ja aeglane, on see ikkagi hea lugemine. Ning lisaks on siin ka suurepärased joonealused seletused, mis on omaette raamatut väärt. Et siis võtke aega, ärge kiirustage, nautige kõiki neid huvitavaid siduseid päris ajalooga ning neid legende ja haldja koerustükke.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar