2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 23. juuni 2013

Riddle in Stone

Raamat: Riddle in Stone (The Riddle in Stone #1) by Robert Evert (2013)
Hinne: B
Lühikokkuvõte: http://www.goodreads.com/book/show/17339738-riddle-in-stone
Peagi pärast seda kui kõik vana aja suured kangelased on surnud, tõstab Surematu Kuningas taas oma pea, kogudes goblinite armeed, et tormata koos nendega välja mägedest ning hävitada kogu inimkond. Ainus kes täieliku põrmustamise ära hoida suudaks on Edmund – kokutav raamatukoguhoidja, kes teab saladust, saladust mille nimel iga varas, mõrtsukas ning kuningas oleks valmis tapma. Edmund põgeneb argipäeva tapva igavuse eest alustades ühemehe sõda iidse kurjusega. Kuid kuidas suudaks üks mees olla edukas seal, kus teised on ebaõnnestunud?
Paranormal, Action,

Käesoleva raamatu näol on taas kord tegu ühe pärliga, mis on leitud NetGalleyst.

See raamat on selline tore segu raamatustest nagu J.R.R. Tolkeini Kääbik, Darren Shani Vampiirimägi, Surma katsumused ja Vampiiri Prints ning Edgar Rice Burroughsi Marsi Printsess (filmina John Carter). 

Raamatu kangelane Edmund pole sugugi tavaline kangelane – noor, tugev, „alati valmis võitluseks“ noorsand. Edmund on paksemapoolne arg, kokutav raamatukoi, kes pole sugugi valmis mingiteks kangelastegudeks. Kõik mida ta soovib, on minna väikesele retkele, et leida vääriskivi, mida kuningas otsib ja mille asukohta arvad Edmund teadvat.
Kuid, elu pole ju nii lihtne, ka mitte raamatutegelastele, või siis eriti mitte raamatutegelastele.
Teel arvatavasse vääriskivi asukohta ühineb Edmundiga koer, kelle ta paneb nimeks Thorax (vaadake siit, mis thorax tähendab :), kuid mulle tuli seda nime lugedes pidevalt silmade ette hoopis Dr. Seuss'i Lorax :)).
Seega, kui Edmund jõuab arvatavasse vääriskivi peidupaika kohtub ta kõigepealt trolliga ja siis goblinitega, kellele ta ei oska vastu hakata ning seega võetakse ta vangi ning viiakse kaevandusse. Kuid oleks siis kõik nii lihtne, et Edmund visataks auku koos teiste vangidega ning tõmmatakse siis taas välja paari tunni pärast, et ta töötaks kivimurrus. Edmundi valduses olnud mõõk, mille goblinid ta käest ära võtsid ja tema teadmised slajastest käikudest äratavad Surematu Kuninga huvi tema vastu, mis on palju ohtlikum kui ükskõik milline töö kaevanduses või siis kohtumine tavaliste timukatega.

Aeg möödub, Edmund ei suuda oma õpetatud aju kasutada selleks, et murda talle antud mõistatust, kuid Edmund õpib, õpib kasutama oma mõistust, oma keha selleks et põgeneda Surematu Kuninga haardest. 

Kaks tõsiselt andekat tegelast on goblinid, kes vangistasid Edmundi - Kravel and Gurding. Kaks tõsiselt koomilist tegelast (goblinid, kes meenutavad mulle Darreni raamatute Väikseid Inimesi), oma pidevate sõnasõdadega ja kihlavedamistega. Kuigi nad räägivad enamasti piinamisest, köndiatamisest, kannibalismist, kuid see on kirjutatud nii kergelt ja naljakalt, et seda on lausa lust lugeda.

Üleüldse on see raamat väga hästi kirjutatud. Kuigi ta meenutab mulle nii mõndagi teist raamatut ja ma ootasin pidevalt, et edasi läheb kõik nii nagu võiks arvata, kuid selles raamatus ajab üks üllatus teist taga ning kirjanik on pidevalt üks samm lugeja fantaasiast ees.

Sellel raamatul pole õnnelikku lõppu – meie kangelase südamedaami saab endale hoopis teine mees – kuid kui mõtlema hakata, siis tegelikult on see lõpp täpselt selline nagu ta peabki olema ja kui arvestada, et see on esimene raamat sarjast, siis võib see õnnelik lõpp veel tulla.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar