2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 31. mai 2015

Kiil Merevaigus I raamat (Dragonfly in Amber)



Raamat: Dragonfly in Amber. Part I (Outlander #2) by Diana Cabaldon, tõlk Lauri Vahtre (2015) (Apollo, Rahvaraamat, Varrak)
Hinne: A
Jutustus Briti rindeõe katsumustest šotlaste viimase ülestõusu eel ja ajal jätkub. Diana Gabaldon viib oma võrratu jutustamisoskusega lugeja seekord Pariisi, kus resideerib Šoti- ja Inglismaa trooninõudleja prints Charles Stuart. Claire Randall on kakskümmend aastat oma saladust hoidnud. Kuid nüüd on aeg pöörduda täiskasvanud tütre saatel tagasi Šotimaa majesteetlike uduste mägede rüppe. Claire kavatseb tütrele avaldada uskumatuna näiva tõe nõiduslikust kiviringist, mis ta kahesaja aasta tagusesse minevikku paiskas, armastusest, mis suudab läbi tungida isegi sajanditepaksusest ajamüürist, ja Šoti mägilasest James Fraserist – armutust sõjamehest, truust sõbrast, rahumeelsest põlluharijast ja võrratust armastajast. Ent kuidas jõudis Claire 18. sajandist tagasi 20. sajandisse? Midagi pidi juhtuma, sest sel samal hetkel, kui Claire’il oli võimalus kodusajandisse tagasi pöörduda, otsustas ta 18. sajandi, Šotimaa ja eelkõige Jamie kasuks. Mis oli see, mis ta tagasi tõi?
Romance, Timetravel, History

Kui te mäletate millega lõppes Võõramaalane, siis on selle raamatu algus teile üllatav, kuna raamat algab Rogeriga. Roger oli see väike poiss, kes jooksis kiriklas ringi, kui Claire seal oli koos Frankiga, kuid nüüd on ta juba suur ja on kokku pakkimas oma isa asju peale tema surma. Seda siis seni kuni ta ukse taha saabuvad Claire ja Brianna – Claire tütar, suur punapäine neiu. Kuid Frank on ju tumeda peaga ja ka Claire on tumeda peaga …

Claire on toonud Brianna Šotimaale, et näidata talle seda kus ta üles kasvas ning rääkida talle ka tõtt tema isa kohta, sest Brianna teab, et tema isa oli Frank. Kui Claire annab Rogerile ülesande uurida mõningate šotlaste saatust pärast Cullodeni lahingut, satub Roger oma isa paberite seas ka artiklite peale Claire kadumise ja taas väljailmumise kohta kolm aastat hiljem ning ka tema saab aru, et Brianna ei ole Franki laps, kuid ta ei oska aimatagi, kes on Brianna tegelik isa … seda siis seniks, kuni nad satuvad Jamie hauale ning Claire räägib neile kogu loo, algusest peale.

Lugejatele jätkub eelnev lugu sealt, kus ta eelmine kord pooleli jäi – Claire ja Jamie asuvad teele Pariisi poole, et seal proovida muuta tulevikku, peatada Kena Printsi Charlesi püüdlused ja seega teha ka olematuks Cullodeni lahing ja tuhandete šotlaste hukkumine lahingus ja sellele järgnenud puhastustöödes.

Kuid need kaks ei saa ju lihtsalt niisama minna punktist A punkti B, ilma et nad teelt mõnd ebameeldivat vaenlast ei korjaks või uusi huvitavaid tutvusi ei looks. Seega kui nad Pariisi jõuavad ja Jamie onu Jaredi majas end sisse seavad, siis tuleb neil juba ettevaatlikult enda ümber vaadata.

Claire rasedus ei kulge kõige kergemalt ja seega on ta esialgu väga kodune, kuid Jamie ülesanne veinimüüjana kohustab neid siiski potentsiaalsetele kundedele õhtusööke korraldama ning samas tuleb neil ka käia kuninga vastuvõttudel. Pariisi elu on täis keelepeksu, intriige, armumänge, salaseltse, haigusi.

Lõpuks leiab Claire endale rakendust Inglite kloostri kliinikus, kus ta hakkab päevasel ajal abis käima. Kuid lisaks sellele suudab ta endale veelgi huvitavaid tuttavaid hankida, küll siis nõiaks peetava kääbus apteekri näol või siis viienda linnajao timuka näol. Samamoodi jääb Claire silma ka kuningale.

Et Jamie saaks paremini silma peal pidada prints Charlesi tegemistel on tal vaja ligipääsu tema korrespondentsile ja selleks on tal vaja osavaid sõrmi. Seega toobki saatus Jamie teele Ferguse – Pariisi tänavapoisi, kes on bordellis sündinud ning asub nüüd jumaldavalt Jamie teenistusse.

Aga – Inglismaalt on Pariisi jõudnud ka see keda nad mõlemad Jamiega on surnuks pidanud – Randall. Ja kuigi Claire suudab Jamie esimesel kohtumisel ümber rääkida, et nad veel duelli ei peaks, siis teisel kohtumisel Jamie oma lubadust enam pidada ei saa, ning kutsub Randalli duellile.

Kuid see duell toob kaasa palju komplikatsioone – Claire on nädalaid haiglas, Jamie on pikalt vanglas, Claire peab tegema eravisiidi kuningale, Jamie ja Claire ei näe üksteist kuid ning nende suhe üldse on väga õhukesel jääl. Kuid vaatamata kõigele on nendevaheline side siiski nii tugev, et ta peab sellele katsumusele vastu ja tagasi koju lähevad nad siiski koos.

Nagu isegi aru saate läheb lugu üha põnevamaks, sündmused üha kriitilisemaks ja tegevus ei piirdu enam ainult Claire ja Jamie jälgimisega. Tasub silmad lahti hoida, sest sellest raamatust (see tähendab siis kogu Kiil merevaigus raamatust) lähevad nii mõnedki tegelased edasi edaspidistesse raamatutesse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar