2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 13. jaanuar 2015

Võõramaalane 2 raamat (Outlander)


Raamat: Võõramaalane 2 raamat, Diana Gabaldon, tõlkinud Lauri Vahtre (1991, Eesti keeles 2014)
Hinne: A
Aasta 1945. Briti armees õena teeninud Claire Randall on teenistusest vabanenud ja veedab oma abikaasaga - kellest sõda ta pikaks ajaks lahutas - romantiliste Šoti mägede vahel teisi mesinädalaid. Paraku satub Claire pahaaimamatult üht iidset, Stonehenge´i-taolist kiviringi uudistades tagasi minevikku. Ühtäkki on ta kistud intriigide, röövkäikude ja klannivaenuste keerisesse aastal... 1743. Ja mitte ainult seda. Peagi on kaheks kistud ka tema süda - kahe täiesti erineva mehe vahel, keda lahutab kakssada aastat.
History, Romance, Time travel, Action


UK versioon
Nii, esimene osa lõppes siis, kui Jamie ja Claire saabusid tagasi Leochi lossi, kus Claire korraks segadusse satub, ning Jamie talle väga mõjusalt selgeks teeb, et nad on seotud ja neil ei jää üle muud, kui üksteise seltskonda nautida.

Ja nii siis naudibki noorpaar igal võimalikul vabal hetkel üksteisega lähestikku olemist. Kuid seda ei anta neile kauaks. Leochile on tulemas Sandrighani hertsog, kelle abi loodetakse Jamie süüdistuse tühistamisel ja lossis on mõned, kes oleks valmis tegema mida iganes, et Claire ei oleks neil teel Jamie juurde jõudmisel ning Geilie Duncan ei mõju Clairele just kõige paremini.

Jamie on juba varemgi Hertsogiga kokku puutunud, ning talle üsna üheselt selgeks teinud, et ta pole Hertsogi tähelepanus huvitatud, seega ei karda ta midagi kui läheb koos Hertsogi ja teiste lossi jahimeestega hirvejahile.

Claire on oma padja alt leidnud kimbukese, mida pole sinna pannud mitte Jamie, vaid kellegi teise „abivalmis“ käsi, kes pole just väga õnnelik, et Jamie ja Claire abiellusid.

Kord kui Claire on koos Geiliega metsas ravimtaimi korjamas, satuvad nad millegile, mida oleks parem olnud rahule jätta, kuid Claire on siiski sajandist, kus ei jäetud põduraid imikuid „haldjarahvale“, et need äravahetatud lapse tagasi tooks, seega teeb ta midagi, mida poleks pidanud.

Kuid see on kõik vaid algus. Sest Laoghaire „aitab“ Claire minna täpselt valesse kohta valel ajal ja seega satub ta tahtmatult koos Geiliega, kes on oma abikaasa mürgitanud, nõiaprotsessil süüdistatavaks.

Kuigi Leochi isandad, ei tee omaltpoolt midagi, et Claire aidata, tuleb talle siiski appi Ned Gowan, Leochi jurist, kes püüab venitada protsessi nii kuis saab ja seletada kohtunikele, et Claire on küll arst, kuid mitte nõid. Kuid …

Jamie jõuab pea viimasel hetkel kohale, ning Geilie „päästab“ Claire, paljastades saladusi nii külaelanikele, kui ka Clairele.

Kui Jamie ja Claire on mässavast nõiaprotsessist piisavalt kaugele jõudnud, palub Jamie, et Claire talle vähemalt nüüd tõtt räägiks – kas ta on nõid? – kuid Claire räägib Jamiele tõe, mida ta isegi küsida ei osanud ja täpselt nii nagu Claire arvaski, ei suuda Jamie seda esialgu uskuda.

Kuid kui Jamie ta Craigh na Duni mäele viib, peab ta tunnistama, et Claire ei valetanud. Jamie käitub kui härrasmees ja annab Claire vabaks, et ta saaks tagasi Franki juurde minna, kuid selleks hetkeks on Claire juba kogu südamega Jamie juures.

Ja seega jätkavadki nad Craigh na Dunilt teekonda edasi Lallybrochi.

“When I asked my Da how ye knew
 which was the right woman, he told me 
when the time came, I’d have no doubt.
And I didn’t. When I woke in the dark 

under that tree on the road to Leoch,
with you sitting on my chest, cursing me
for bleeding to death, I said to myself,
‘Jamie Fraser, for all ye canna see
what she looks like, and for all
she weighs as much as a good
draft horse, this is the woman.’
Jamie on Lallybrochist eemale hoidnud, sest seal on ta õde Jenny, keda Jamie usub olevat maganud Randalliga, et Jamie elu päästa, ning teda ka Randallist käimapeale jäänud olevat. Kuid nüüd pole tal valikut, sest Leochile ta tagasi minna ei saa, ning kuskil tuleb neil varjus olla, enne kui nad üle väina Prantsusmaale läheks.

Lallybrochis saab aga Jamie teada, kuidas lood tegelikult Randalliga ja Jennyga oli – see tähendab siis, et esialgu karjuvad kaks põikpäist Fraserit üksteise peale kuis jaksavad, ning siis kui Ian Murray lõpuks koju jõuab ja Jamiele seletab, et nii väike Jamie, kui ka veel sündimata laps on mõlemad tema omad ja väike Jamie on eostatud  peale Jenny ja tema pulma …

Korraks saavad Jamie ja Claire nautida rahulikku mõisaelu, näevad Jamie õetütre sündi, kuid kahjuks ei ole sellist idülli kauaks, sest kuna Jamie pidi ühe asuniku probleemi lahendama mitte asunikule just väga meelepäraselt, satub Jamie taas kokku punakuubedega, kes ta kinni võtavad.

Kuigi korraks saab Jamie põgenema, siis pole ta siiski vabaduses kauaks, ning selleks hetkeks kui Claire koos Murtaghiga Jamiele järele jõuavad, on ta juba Wentworthi vanglas. Seega tuleb ta sealt välja päästa, kuna hukkamine on planeeritud paari päeva pärast.

Esialgu tundub, et neil õnnestubki … kuid siis selgub, et Wentworthis on ka Randall.

Kui Jamie ja Claire lõpuks siiski söör Marcuse mõisasse põgenevad, on nad mõlemad viga saanud, Jamie tunduvalt rohkem kui Claire, kuid Claire annab endast parima, et vähemalt ta käsi päästa. Kuid rohkem kui väliselt on Jamie viga saanud vaimselt.

“I was crying for joy, my Sassenach,” he said softly.
He reached out slowly and took my face between his hands.
“And thanking God that I have two hands.
That I have two hands to hold you with.
To serve you with, to love you with.
Thanking God that I am a whole man still,
because of you
Kui hädapäraselt kokkulapitud Jamie siiski laeva saadakse ja üle väina viiakse, siis lisaks sisikonda välja kiskuvale merehaigusele piinavad teda ka mõtted sellest, mida tal tuli Wentworthis Randalli käe all kannatada. Prantsusmaal viivad Claire ja Murtagh Jamie ta onu juurde kloostrisse, kus merehaigusest ja haavapalavikust räsitud Jamie on peaaegu valmis taas Clairest ja oma elust loobuma, kuid selleks hetkeks on Claire juba piisavalt Jamiset armastama hakanud ning ei lase oma meest nii lihtsalt minna. Ta võitleb Jamie eest vaimudega, kes ei taha kuidagi Jamiet lahti lasta, kuid lõpuks suudab ta Jamie vähemalt füüsiliselt tagasi elavate sekka tuua, küll ka vaimne väike õnnetu, kindlustundeta jäetud hing tasapisi järgi tuleb.

See osa raamatust on väga julm ja vahest isegi võigas, kuid see ongi Gabaldoni raamatute võlu, et siin pole kõik lilleline ja roosa, vaid on ilus ning samas ka väga jõhker.

Järgmist raamatut - Dragonfly in Amber - juba tõlgitakse, seega jõuab ka see peadselt Eesti lugejateni. Kas just enne kui Outlanderi serjaal televisioonis jätkub või enne kui ta ETV ekraanile jõuab, kuid igatahes on ta valmimas.

Rääkides telesarjast, siis esimesed kaheksa osa pälvisid People Choice Auhinna Cable Sci-Fi/Fantasy TV Show kategoorias (tõstke käsi, kes nende poolt hääletasid, ja nüüd need, kes seda kohkem kui 10 korda tegid :)).


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar