2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

esmaspäev, 15. veebruar 2016

The Deathsniffer’s Assistant



Raamat: The Deathsniffer’s Assistant (The Faraday Files #1) by Kate McIntyre (2015)
Hinne: F
Surmanuuskuri Assistent on fantaasia lugu, mis toimub pseudo-Edwardi aegses maailmas, kus toimub salapärane mõrv. Kes siis ei armastaks lendavaid kindluseid, veidrikut naisdetentiivi ning kangelasi, kes hindavad kõiki nende jalanõude järgi!

Pärast seda kui Christopher Buckley kaotab oma vanemad Lendava Kindluse Õnnetuses, tuleb sellele õrnal ning hea käitumisega poisil kasvatada oma maagiliste võimetega väikest õde, Rosemaryt, üksi. Nad on kogu selle aja elanud kunagi väga heal järjel olnud perekonna säästudest. Kuid raha hakkab otsa saama ning Christil pole muud võimalust, kui ta peab leidma endale Darrington City’s töö, samas kui linna on haaranud masu. Ainus kes üldse teda jutulegi on nõus võtma, on O. Faraday, maniakaalne Surmanuuskur. Faraday eriline maagiline anne annab talle eriti terava ja hindamatu tunnetuse mõrvarite leidmiseks.

Kui Olivia saab kutse hertsoginnalt, et lahendada tema surnud abikaasa juhtum, leiab Chris end seotuna Faraday igapäevaellu ning ta ei suuda end eraldada selle õõvastava uurimise küsimustest. Tema seotus muutub üha keerulisemaks, mida rohkem poliitilised jõud Rosemary ümber tiirlema hakkavad. Nad näevad teda vaid kui tööriista, mida saab kasutada masu lõpetamiseks, kuid see rööviks tüdrukult tema vabaduse – või isegi tema elu.

Chris peab tegelema nii küsimusega, kes tappis Viktor val Dareni kui ka vastutusega hoida Rosemary ning tema maagia eemale neist, kes tahavad teda vaid kasutada ja siis tühjana eemale heita. Asja teeb hullemaks ka see, et üha enam hakkab talle tunduma, et see kohutav õnnetus, mis röövis neilt nende vanemad, ei pruukinud üldse juhuslik õnnetus ollagi.

Surmanuuskuri Assistendi tegevus toimub maailmas, mis meenutav väga 1900 aastate Londonit, ning siis on omavahel seotud mõrvamüsteerium ning isikliku sotsiaalse seisukoha taastamise lugu. See on lugu murtud inimestest, nendevahelistest suhetest, kuidas nad omavahel pigem võitlevad kui koostööd teevad, kuid siiski õpivad üksteiselt kõigele vaatamata. Loo jutustajaks on Christopher Buckley, kes on noor, kergesti mõjutatav ajastu eelarvamustest, ning on ühtäkki ümbritsetud erilistest naistest, kelle erinevad tegelaskujud muudavad tasapisi tema arusaama teiste tugevustest, ning ka ta enda tugevusest.
Fantasy, Criminal Mystery,

Kuigi raamatu kokkuvõte on paljulubav ei meeldinud see lugu mulle kohe üldse. See lugu on üheaegselt liiga tihe ja samas ka väga tühi.

See lugu on liiga tihe, kuna nii on üksteise otsa lükitud liiga palju väljamõeldisi – maagilised loomad, väljamõeldud ametid, riigid, linnad, rahvused. Vahepeal oli mul tunne, nagu oleks kirjaniku seinal olnud nimekiri kõigist muinasjuttude loomadest, ning ta püüdis neid kõiki vähemalt korra nimetada (ma nii ootasin draakonit, peaaegu nagu isegi oli draakon ka, kuid siiski mitte). Ning kõik need imelikud ametid/kutsumused – see oli nii segane värk, kuna üks ja sama kutsumus võis olla mitme nimega ning tegelikult ei seletatud eriti korralikult, mida need kutsumused ikkagi päris tähendasid, mida need inimesed tegid.

Ta tühi oli see lugu selle pärast, et see kriminaalne lugu ning Christopheri õe kutsumuse lugu olid mõlemad nii lihtsad, kuid samas niii segased, ning nende ümber oli põimitud see muu lugu, mis ajas rohkem segadusse kui et aitas.

See Surmanuuskur – Olivia – ja tema Assistent Christopher, nad olid nadu Holmes ja Watson, või siis väga kehv versioon neist. Olivia käitus pidevalt kui teismeline, kes alles otsib oma kohta maailmas, kandes iga päev erilist erksavärvilist kostüümi ning ta meeleolu muutus sekundi ajel ning kuigi ta oli tõenuuskur ei suutnud ta ise oma jutus valet tabada?!?!?. Ka Christopher käitus kui teismeline tüdruk – punastas, kritiseeris teiste välimust ning nuttis ning tegi kõiki muid asju, mis on iseloomulikud teismelistele tüdrukutele. Üleüldse käitusid paljud naised pigem kui mehed ja mehed kui naised.

Ning siis kõik need imelikud asjad, mis visati õhku, kuid mis jäid seletuseta või kokkuvõtteta – mis oli see põhjus, miks loss alla kukkus, mis on need poliitilised jagelused, mis on Christopheri teine võime, mis nimekiri see on mille Christopheri isa Rosemaryle jättis ning mida ta sellega peale peaks hakkama. Kui ma selle raamatu lugeda sain, polnud veel teada, et raamatule on järg tulemas, kuid ilmselt siis peaks seletus nende küsimuste kohta tulema järgmises osas, kuid ausalt, kui esimene raamat on nii nõrk, kes tahaks teist osa lugeda.

Tegu oli tobeda, mõttetu, tüütava looga, mis nagu tahtis olla ulme kriminaalne müsteerium, väikse steampunki lisandiga, kuid seda ta kohe kindlasti polnud. Jama lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar