2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 15. august 2016

Brothers at Arms



Raamat: Brothers at Arms by Jemima Brigges (2015)
Hinne: C
Ajal kui daamid pidid olema tagasihoidlikud ning tegema vaid naiselikke asju, on Sophie Cobarne see, kes reegleid rikub. Kui Joshua Norbery ja Charlie, Sophie vend, otsustavad sõjaväkke minna, on Sophie kindel, et ka tema läheb nendega trummi järel. Ta paneb poisse igal võimalusel proovile, et tõestada oma südikust. See, mis algas kui eriline sõprus kahe poisi vahel, annab võimaluse vääritimõistmiseks.

Poisid sirgusid suureks, nagu noormehed ikka, arvates et Sophie on endiselt süütu Charlie õeke, kui nad oma Suurelt Ringreisilt naasevad. Kuid nad ise veedavad oma reisil suurepäraselt aega. Vaatamisväärsused võluvad neid ning nad kogevad asju, mida nad naisterahvastega seoses kunagi unistadagi ei osanud.

See oli aeg, kui naised olid õrnad olevused, keda kasvatati teadmises, et mehed teavad kõige paremini, ning neid hariti piisavalt, et neid valmistada ette ajaks, kui nad abielluvad – eesmärk mille poole iga tüdruk oleks pidanud püüdlema. Neile meeldib osta ilusaid riideid ning nende ühine soov on saada õukonnas esitletud, osaleda Almanacki kogunemistel ning Abieluturul, et leida rahakas kosilane – mida kuulsam, seda parem.

Kuid Sophie on üks neist, kes ei taha olla nii nagu teised. Ta põlgab neid ullikesi, kes ratsutavad tagasihoidlikult, kasutades külgsadulat. Tema ratsutab hoogsalt koos koertega,  võtab takistusi nagu mehedki ning tema eesmärk on omada kõrge istmega kaarikut. Kuid tal on ka muud eesmärgid …

Sophie teadmata on tal olemas rivaal, kelle on samad eesmärgid kui temalgi, kuid kes neist oma soovid täidab …
History, Drama, Romance?

Esimene asi, mida ma tahan selle raamatu juures ära märkida on see, et see sisukokkuvõte, mille ma siia lisasin, on raamatu ümbriselt ja sellel on raamatu tegeliku sisuga väga vähe ühist, noh põhimõtteliselt peategelaste nimed, ja seega annab ta raamatust täiesti vale idee.

Tegelikult on see lugu Tom Norberyst ja tema pojast, Joshuast. Kui Joshua on kümnene, elab ta pidevas hirmus oma vanema venna ees ja ootuses, kuna ta isa Londonist tagasi tuleb. Siis toob ta isa koju kaks orbu – Charlie ja Sophie Corbane. Joshua tädi Jane on Charlie ristiema, ning kui onu kes on võtnud lapsed enda juurde pärast nende vanemate surma neid enam enda ja oma uue naise juures pidada ei taha, saadetakse nad Jane juurde.

Joshua leiab Charlies kiiresti ustava sõbra, kuid Sophie, kes on poistest neli aastat noorem ja esialgu mitte just väga hea kasvatusega, ei jää poistest sammugi maha. Ta järgneb neile kõikjale, teeb kõike sama mis poisidki ja esialgu pole sellest ka midagi, kuid mida suuremaks nad kasvavad, seda enam ei taha nad tüdrukut alati endaga ja ta ei tohiks ka enam teha kõike nendega koos, kuid Charlie on lubanud õde mitte kunagi maha jätta, seega on nad endiselt enamus tegevuses koos.

Joshua ja Charlie on mõlemad otsustanud, et neist saavad sõdurid, kuna Joshua on pere teine poeg ja Charlie isa oli sõdur ning Charlie on ka alati teadnud, et Sophie tuleb temaga sõjaväkke kaasa, kui armee järgija. Kui poisid on piisavalt vanad, et minna oma Suurele Tuurile, seotakse nende reis ka Euroopa militaar ajalooga, et nad õpiksid piisavalt sõdade kohta ja ka muude asjade kohta, mida noored sõdurid peaksid teadma.

Kui poisid veel kodus olid, oli Sophie alati nendega ja allus ka noortele neidudele seatud reeglitele (mingil määral), kuid kui poisid lahkusid, leiab Sophie teisi huvitavaid asju, millega oma aega täita. Selleks et vältida skandaale, saadetakse Sophie tütarlaste kooli, kus ta leiab endale kiiresti sõbranna ning sõbranna rikka isa. Ning Sophie teeb tulevikuks plaane.

Suur Tuur viib posid Napolisse, Vesuuvile, Pompeiisse, Macedooniasse, Ateenasse ja Rooma. Oma reisidel kohtuvad nad uute inimestega, õpivad ajaloo kohta uusi asju, ning uusi asju ka iseenda kohta ning ka inimeste kohta üldisemalt. Nad kogevad nii mõndagi asja esimest korda elus. Nende reis lõppeb äkitsi, kui Joshua satub delikaatsesse olukorda, poliitiline olukord Euroopas muutub ohtlikuks ning Joshua saab kodust kirja, et ta vend on surnud ja temas on saanud pärija.

Tagasi Inglismaal on esialgu kõik hästi. Nad on rõõmsad, et nad on tagasi, Sophie on õnnelik, et nad on tagasi ning ta tutvustab oma venda oma parimale sõbrannale. Charlie on sellest neiust võlutud ning ta ei märkagi, mida Sophie tema selja taga plaanib. Kui Joshua saab sõnumi oma piimaneiult, ei pea ta seda imelikuks, ning läheb nende tavalisele kohtumiskohale, kuid Millie pole see, kes teda seal ootab. Kui Joshua oma viga märkab, lükkab ta küll Sophie eemale, kuid viga on juba tehtud. Kui Charlie sellest kuuleb, on ta valmis Joshua tapma ning tal see peaaegu ka õnnestub, kuid õnneks jõuab Tom õigeks ajaks kohale, ning kuigi viga saab keegi teine, jääb Joshua siiski ellu.

Charlie ja Sophie saadetakse koheselt Londonisse ning Joshua läheb esialgu elama oma tädi juurde koos viga saanud tallimehega. Charlie saadetakse peagi ohvitseri õppustele ning Joshua saadetakse mõisamajandust õppima tundud maaharija juurde. Kui aga Tomi õde ei suuda enam Sophiet ohjata, pannakse tüdruk mehele rikkale vanemale pankurile.

See aasta, mis Joshua veedab oma õpingutel on tema jaoks raske, kuid samas ka väga õpetlik ning teeb poisikesest mehe. Ta õpib kõike mida on võimalik õppida maamõisa pidamisest – põllumajandust, loomapidamist, metsamajandust. Esialgu on temaga koos kaks õpipoissi, kes on alustanud oma aastat juba kuus kuud varem, ning need kaks võtavad Joshua kaasa kohalikesse kõrtsidesse, kohalikele randadele ning tüdrukute juurde. Kui teised õpipoisid lahkuvad jääb Joshua paariks kuuks üksinda, kuni saabuvad uued õpipoisid ja need pole eelmistega mitte milleski sarnased. Kuid Joshua on muutunud, ta pole enam see sinisilmne poisike, kes ta varem oli, temast ei saa uute poiste joomakaaslast, temast saab nende mentor.

Natuke enne seda, kui Joshua aeg õpingutel otsa saab, kutsub üks ta kaasõpilasi ta enda vanemate juurde peole, ning seal kohtub ta veel kord Charliega. Isegi kui Charlie on sügaval südames Joshuale andestanud ja ta tunneb oma sõbras vägagi puudust, on ta piisavalt purjus, kuna ta õde on oma esiklapse sünnitanud, et süüdistada Joshuat endiselt asjades, milles ta süüdi pole, kuid Charlie usaldab vaid Sophie juttu.

Kui Tom tuleb suurele pügamispidustustele, et siis pärast seda Joshua tagasi koju viia, kuuleb ta uhkusega, kui suurepäraseks noormeheks ta poeg on sirgunud, mida ta on õppinnud ning samuti kuuleb ta ka juhtunust Charilega. Teel tagasi koju on Tomil Joshua jaoks varuks paar üllatust ning üllatusi ootab teda veel, kui nad kord tagasi tädi Jane juurde jõuavad.

See lugu on täis saladusi, vihjeid, ajaloolisi viiteid ning suurepäraseid loodusvaadete kirjeldusi. Minu jaoks oli see lugu isast ja pojast, emast ning poisi sõbrast ning sõbra õest. See on lugu poisi sirgumisest noormeheks, vigadest mida ta teeb, võitudest mida ta saab kogeda ning pärandist mida ta maha on jätnud, vaatamata sellele, et ta on raamatu lõppedes vaid kakskümmend aastat vana. Kuid minu jaoks lõppes see lugu liiga vara, väga palju asju jäid õhku rippuma ning midagi jäi sellest kõigest puudu.

Teatud mõttes oli tegu vägagi hea looga, kuid kuna sisukokkuvõte lubab hoopis teistsugust lugu, siis rikkus see lugemisrõõmu, kuna kogu aeg ootad, kuna siis tuleb see, millest oli kokkuvõttes juttu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar