2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 29. juuni 2022

Neli tuult

Raamat: The Four Winds by Kristin Hannah, tõlge Krista Suits (2022) V, RR, A Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/60434391-neli-tuult               

1930. aastate Texas. Börsikrahhile, majandussurutisele ja üleüldisele töötusele lisandub aastatepikkune põud ning Suure tasandiku farmerite senine elu hävib kõrvetavates tuultes ja tolmutormides.

Elsa Martinellil tuleb otsustada, kas jääda armsasse kodutallu ja oodata vihma, mida ei tule ega tule, või võtta oma kaks last ning siirduda läände otsima paremat elu.

Kui tolmutormid seavad ohtu poja elu, on otsus küps. Kunagi vagur linna­tüdruk ning seejärel ilmetu maanaine, ilmutab Elsa nüüd endas peituvat hämmastavat meelekindlust, vaprust ja armastust.

Drama 


“Neli tuult” on ühe neiu dramaatiline lugu. Samas on see ka ühe osariigi, ühe riigi dramaatiline lugu. Ameerika oma piiratu rikkusega, kus igaüks, kes on nõus tööd tegema täidab oma unistuse ja leiab rikkuse, kuid mis siis kui see, alles suhteliselt hiljuti “avastatud” ja eurooplastega (üle)asustatud maalahmakas hakkab vastu nendele, kes seal elavad, paneb neid proovile viimse piirini. Ja kui ka loodus ei pane oma uusi elanike proovile, siis elanikud ise on need, kes panevad üksteise kannatuse ja vastupidavuse proovile. Tulge Ameerikasse(Californiasse), kus iga huviline leiab töö ja saab rikkaks, kuid seda niikaua, kuni te olete õiget värvi, õige taustaga, tulnud üle õige laevaga ja teil on kaasas õige kogus mammonat.


Elsa on õiget värvi, õige taustaga ja ta vanemad on tulnud üle õige laevaga ning neil on piisavalt mammonat - kuid Elsa pole piisavalt ilus, et mehele saada. Seega kui esimene mees talle tähelepanu pöörab, kui ta on otsustanud oma vanemate vastu mässama hakata, siis loomulikult on sellel just sellised tagajärjed, nagu oodata oligi.


Nüüd ei sobi enam Elsa oma perele, ei sobi ka ta mees, sest ta pole õigest rahvusest, ei sobi ka ta lapsed, sest need pole õiget värvi. Kuid Elsa sobib oma uuele perele, sest ta on töökas ja sihikindel. Kui poleks tulnud põuda ja liivatorme, kui abikaasa ei jätaks oma pere ning põgeneks nelja tuule poole ja kui Elsa tütar ei süüdistaks kõiges ema, oleks ta elu olnud täpselt selline nagu ta unistada oskaks. Kuid kõik need halvad asjad juhtusid ja selleks, et päästa oma poja elu, peab ka Elsa oma lapsed kokku pakkima ja minema sinna, kus lubatakse piimajõgesid ja pudrumägesid.


California, unistuste maailm, kus vaesest poisist saab rikkur ja ilusast tüdrukust filmistaar. Kui sa oled aga looduskatastroofi eest põgeneja, tuled osariiki kogu majapidamine autokastis ja oled nõus tegema ka kõige kontimurdvat tööd, et lapsed kuidagi ära toita ja külm talv üle elada, siis ei oota sind siia keegi. Vahet ei ole, et nad kõik on ameeriklased, kui sa pole californialane, oled sa sissetungija, laisk, kriminaal, muiduleivasööja ja kedagi ei huvita tõde.


1930. aastad Euroopas olid ühest sõjast ülesaamise, naudingute ning uueks sõjaks valmistumise aastad, 1930-ndad Ameerikas olid majandusraskuste, sisemise massimigratsiooni, nälja ja raskuste aastad.


Elsa lugu läbi kõige selle on hingekriipiv ja masendav. Ta on just selline töökas ja visa hing, nagu kõik need sisserändajad, kes end paari sendiga taskus üles töötasid, ning tema teele heidetakse mitmeid katseid, kuid see kõik ei murra teda. Ta ei kaota usku inimlikku headusesse, ega ka lootust, et tema lastel saab olema kergem. Seda kõike ei ole kerge lugeda, kuid pooleli ka jätta ei saa.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar