2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 18. veebruar 2020

Edward Tulane’i imetabane teekond


Raamat: The Miraculous Journey of Edward Tulane by Kate DiCamillo, tõlkija Hels Kure (2019) Ersen, RR, A
Hinne: C+
ELAS KORD PORTSELANJÄNES, KEDA ARMASTAS ÜKS VÄIKE TÜDRUK…

Klassikaline lugu armastatud Ameerika jutuvestja ja Newbery medali laureaadi Kate DiCamillo sulest.

Ühes Egiptuse tänava majas elas kord portselanist jänes, kelle nimi oli Edward Tulane. Ta oli endaga ülimalt rahul ja põhjusega: tema omanik oli Abilene – tüdruk, kes jumaldas teda jäägitult. Ja siis, ühel päeval, läks jänes kaduma…
Children

Kui võtta Margery Williams Bianco „The Velveteen Rabbit“ (eesti keeles Sametjänes, ilmunud 2015, illustraator Catherine Zarip) ja Eleanor Farjeoni „Väikesest raamatutoast“ lugu „Haldjas Ann“ siis saabiki selle Edward Tulane nimelise portselanist jänese loo. Velvetist jänes tahtis saada päris jäneseks, ning selleks oli tal, vastavalt nahast kiikhobuse jutule, vaja et teda tõeliselt armastatakse, kuni ta velvetine karv on kehalt kallistustega hõõrdunud, ning ta prink keha on kallistustest ja mängudest vormi kaotanud. Haldjas Ann aga oli portselan nukk, kelle kunagi oli kaotanud esimese suure sõja käigus üks tüdruk Prantsusmaalt põgenedes ja nukk jõuab tema juurde tagasi tänu teise suure sõja väiksele põgenikule, kes on selle sama nuku kaotanud, kui ta on sõjapakku saadetud ja kiuslik poiss tema nuku tiiki viskas.


Selle loo portselanist jänes on loo alguses vägagi enesekeskne ning ülbe tegelane, kes ei hooli oma perenaisest, ta hoolib vaid oma rutiinist, oma ilusatest riietest ja kuld ketti otsas olevast uurist. Kuid pärast seda, kui esmalt kiuslikud poisid jänese tema riietest vabastavad ja ta merre viskavad, ning siis kui ta on ime kombel merest pääsenud, saanud uue nime, riided ja omanikud, kuid siiski prügimäel lõpetanud, ning sealt koera abiga hulkuri seltsiliseks saanud, ning siis julma jalahoobi tagajärjel korraks hernehirmutiseks muutunud, et saada haige tüdruku viimaseks rõõmuks ja lohutamatu venna kaaslaseks kodust lahkumisel, et lõpetada nukumeistri kaupluse riiulil, saab ta lõpuks aru, et see teekond on avanud ta südame, et sinna sisse lasta armastust ja hoolimist ning otsatut kurbust.

Kui alguses tekib selline tunne, et ma ei taha lugeda üht lugu sellisest ennast täis jänesest, siis lõpuks oled koos jänesega rõõmu tundnud, vihane olnud, nutnud ning tuimaks muutunud. Huvitav uusversioon kahest klassikust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar