2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 13. veebruar 2020

Lume ja tuha hingus

Raamat: A Breath of Snow and Ashes (Outlander #6, I osa) by Diana Gabaldon, tõlkija Krista Suits (2019) Varrak, RR, A
Hinne: A
Me kohtume ajarändurist kirurgi Claire Fraseri ja tema vapra punapäise abikaasa Jamiega taas aastal 1773 Põhja-Carolina südamaal – tsivilisatsiooni äärealal, sõja künnisel ja poliitiliste keeristormide tõmbetuultes. Ajaränduritena teavad Claire, tema tütar Brianna ja väimees Roger MacKenzie iseseisvussõja tulemust, aga astuda võitjate poolele liiga vara oleks surmavalt ohtlik. Fraseritel ja MacKenziedel tuleb karta relvastatud indiaanlasi, isehakanud rahvakaitsekomiteesid, kuninga sõjaväge, vaenulikult meelestatud presbüterlasi, reetlikke tuttavaid ja ... mõrtsuklikku emist.
Romance, Drama, History

Lume ja Tuha hingus … seda raamatut ma kartsin lugeda ja samas ka nii väga tahtsin lugeda, ilmselt see on ka põhjus, miks ma olin vabatahtlikult nõus teisi raamatuid pidevalt selle raamatu lugemise vahele võtma. See on minu arust üks julmemaid osi, kui me neid osi ei arvesta, kus käib sõda - üks või teine sõda, ühel või teisel mandril.

See osa on taas kord Claire, Jeamie, Brianna ja Rogeri raamat, siis ei ole veel need teised tegelased sõna saanud, kuid ega ka nende aeg kaugel enam ole. Selles osas tasub hoolega tegelasi jälgida ja sündmusi meelde jätta, sest need hakkavad edaspidi suurt rolli mängima.

Vaatamata sellele, et tegu on juba 6 raamatuga (eesti lugejatele siis 11 osaga) pole lugu ikka veel oma võlu kaotanud. Fraserimäe elanikel on endiselt põnev elu, täis eluohtlike hetki, kui Claire saab oma käe vahele panna, või siis emotsionaalseid hetki, kui Jamie või Roger saavad nõu ja jõuga abis olla. Brianna püüab oma elu mugavamaks teha, püüdes juba leiutatud asju ise valmis teha enne kui neid tegelikult leiutataks. Lisaks sellele keerlevad nende ümber poliitilised intriigid, mis nõuavad neilt õigel hetkel õigete otsuste tegemist.

Aga miks ma siis kartsin seda raamatut lugeda … selleks on palju põhjuseid, nii selles esimeses osas kui ja järgnevas osas, sest see ei oleks see sari, kui üks või teine neist ei satuks julma ja eluohtlikusse olukorda, kuid seekord on see üks olukord kohe eriti julm.

Hea lugemine ja  … pühapäeval jõuab teleekraanidele telesarja 5 hooaeg :).


1 kommentaar:

  1. Raamat on väga hea ja põhjalikult kirjutatud.Olen kuulanud Diana Gabaldoni intervjuusid ja kirjeldusi tema kirjutamismeetoditest.Samuti on väga põhjalik töö tehtud teleseriaaliga,õnnestunud näitlejate valik.Ainuke mind väga häiriv detail on,kuidas sõna sassenach kasutatakse tõlkes.Originaalkeeles on Sassenach Claire hellitusnimi Jamie jaoks,Tv subtiitrites ei tõlgita seda samuti inglismanniks.Tõlkija aga tõlgib nime ära,iga kord,kui Jamie teda nimetab.Et ebamugav on lugeda.

    VastaKustuta