2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 10. märts 2021

Frog Music

Raamat: Frog Music by Emma Donoghue (2014) Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/18295858-frog-music  

On 1876 aast suvi. San Franciscos möllavad rekordeid purustav kuumalaine ning rõuged. Läbi raudteeäärse saloon akna tulistatakse surnuks noor naine, Jenny Bonnet.


Tulistamisest tuleb elusalt välja tema sõbranna Blanche Beunon, prantsuse burleski tantsija. Järgneva kolme päeva jooksul riskib Banche kõigega, et Jenny mõrtsukas saaks õiglase karistuse - kui mõrtsukas just talle ennem jälile ei saa. Lugu mille Blanche peab kokku panema koosneb boheemlaste vabast armastusest, raskustes vaestest ja ennasttäis miljardäridest; armukadedad mehed, külmad naised ja rikutud lapsed. Jenny salapärane elu, tema kurikuulus isiksus, ta rikub seadust igal hommikul, kui ta end riidesse paneb - meelitaja kes on täpselt sama libe kui ka need konnad, keda ta jahib.


Konnakontsert on oma põneva ja filmiliku stiiliga põhineb ammu unustatud ja lahenduseta jäänud kuritööl. 

True-Crime, Fiction, Mystery, History


See true-crime lugu on vägagi kaasakiskuv ja hinge minev. Seda võiks võrrelda Margaret Atwoodi “Alias Grace” raamatuga - kriminaalne lugu, mis jäi lahenduseta, kuid millest kirjutati ajakirjanduses kõmulisi artikleid, seega saab autor siduda reaalsuse fantaasiaga.


“Konnakontserdis” vaatab autor seda lahendamata kuritegu Blanche Beunoni silmade läbi. Blanche on kahekümne nelja aastane, ta on aasta tagasi tulnud Ameerikasse koos oma kahe endise töökaaslasega. Nad töötasid koos tsirkuses, mehed olid akrobaadid ja Blanche oli vigur-ratsutaja. Blanche on nendega koos olnud ajast kui ta oli viisteist ja kui Albert kukkus ning selga vigastas ja Blanche rasedaks jäi, tulid nad San Franciscosse. 


Kui nad SFi jõuavad, asub Blanche tööle burleski tantsijana, ning hormoonide nõudel pakub ta peagi klientidele ka eratantse. Kui laps on sündinud, jätkab ta tööd, kogub raha, mehed kasutavad ta raha mängupõrgus, oopiumiurkas, spekulatsioonideks. Laps on saadetud farmi, kus ta saab linnakärast eemal kasvada. Blanche ostab kogutud rahaga maja, kuuekorruselise maja, kus nad elavad ja rendib teised korrused välja.


Elu on ilus, tantsida talle meeldib, kliendid maksavad hästi. Ja siis sõidab talle tänaval otsa rattur, kes osutub nooreks naiseks. See noor naine, Jenny Bonnet, kannab meeste rõivaid, püüab restoranide jaoks konni ja naudib oma elu, tasuta jooke ja kaklusi. Ja Jennyle meeldib küsida küsimusi. 


Jenny küsimused paiskavad Blanche elu pea peale. Kahe kuu jooksul kaotab ta oma endise elu, leiab ja kaotab oma lapse, kaotab sõbranna, kaotab elukoha, raha ja talle antakse uus võimalus elule. Kui ta on Jenny tulistamisest üle saanud, hakkab ta uurima, kes oli see, kes tahtis teda tulistada ja tabas hoopis Jennyt. Või kas ikka olid need kuulid talle mõeldud? Ja kas Jenny ikka rääkis enda kohta tõtt? See mis esmalt võis tunduda lihtne võtab üha uusi ja uusi pöördeid.


Donghue on võtnud lahendamata juhtumi, millega on seotud põnevad isiksused ja huvitav San Francisco ajalugu, ning sidunud selle kõik kokku suurepäraseks raamatuks. See on küll kriminaalne draama, kuid siin on ka väga palju muud, mis pole seotud loo kriminaalse poolega. Naiste, laste ja sisserännanute olukord San Franciscos üheksateistkümnenda sajandi lõpus, hirmud ja vääritimõistmised, mis pole ka praegu võõrad. Sellel lool on kaks “alguspunkti” - kui Blanche ja Jenny kohtuvad ja kui Jenny tapetakse, ühest algusest liigub lugu edasi ja teisest tagasi ning mõlemad otsad põimuvad ja seletavad toimuvat, kuni Blanche leiab suitseva relva.


Väga hea lugemine ja väga hea olesk, kui see raamat oleks tõlgitud.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar