2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 25. märts 2021

Kuningriik

Raamat: Kongeriket by Jo Nesbo (2021) Varrak, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/56861558-kuningriik Väikeses Norra mägikülas kõrgeima mäe harjal elab automehaanik Roy pealtnäha rahulikku ja lihtsat elu. Tema noorem vend Carl on aastaid välismaal viibinud. Ühtäkki tuleb ta kodutallu tagasi ja käib välja geniaalse idee, mis peaks tooma jõukuse mitte ainult vendadele endile, vaid ka kogu külale. Tal on kaasas võluv ja ägeda loomuga abikaasa Shannon – Barbadose saarelt pärit habras naine. Carli kojutulekuga hakkavad sünged lapsepõlvesaladused taas pinnale immitsema. Teismelisena püüdis Roy oma nooremat venda tülinorijate ja kuulujuttude eest kaitsta, nüüd aga kipuvad Carli plaane varjutama ahnus ja reetmine. Kui küla politseiülem hakkab taas nende vanemate traagilise surma kohta küsimusi esitama, peab Roy otsustama, kui kaugele ta on nõus minema, et venda kaitsta. Ja mismoodi elada koos Shannoniga, kellel on õnnestunud üksildase Roy müürist läbi murda?
„Kuningriik” on mitmekihiline, sünge ja võimas psühholoogiline põnevik. See on lugu suurtest ambitsioonidest, veresidemete jõust ja armastusest, aga ka hoolega varjatud perekonnasaladustest, mis panevad vendadevahelised sidemed proovile. 

Fiction, Mystery, Thriller, Crime


Tavaliselt, mitte alati, aga tavaliselt esitatakse kriminaalset põnevikku uurija seisukohast ja Scandi Blacki raamatutes on tavaliselt need uurijad ületöötanud masenduses joodikud. Kuid see raamat, see on kõike muud kui tavaline Scandi Black ja seda lugu ei pakuta uurija seisukohast (kuigi üks politseinik/uurija siin aegajalt oma rolli täidab).


See omapärane lugu, mis algab suvalisel hetkel ja viib lugejaid tagasi ning edasi, võib esialgu toimuvast täiesti vale mulje jätta. Loo toob lugejani Roy, vanem vend Carlile. Roy elab perekonna talus Opgard, Osi külas, mäe tipus, kaugel külast ja tanklast, mida ta juhib. Carl läks kooli Ameerikasse ja nüüd on ta kodus tagasi, koos abikaasaga ja tal on väga suurejoonelised plaanid. Poiste vanemad surid kuusteist aastat tagasi, kui nad sõitsid autoga majalähedasse kuristiku. Roy on end alati süüdi tundnud nendes asjades,  mis tema peres valesti olid ja ta on püüdnud alati oma väikevenda kaitsta, kas siis rusikatega teistele kohta kätte näidates või siis muudel vajalikel viisidel. 


Kuid mis saab siis, kui kuristiku hakkab üha uusi autosid kukkuma, kui senised saladused hakkavad pinnale ujuma, kui tunded tekivad inimeste vastu, kelle vastu tundeid ei tohiks olla. Kas ajalugu kordub taas? Kas lapsepõlvetraumad teevad meid tugevamaks või röövivad nad täiskasvanutelt empaatiavõime, karistatuse tunde ja nad pöörduvad igal võimalusel äärmuslike lahenduste poole.


Ühtpidi on see väikse mägiküla draama, teistpidi on see kuningakoja lugu, mis on toodud tänapäeva. See, et lugu pakutakse lugejale juppide kaupa, lastes lugejatel endil oma järeldusteni jõuda enne kui natuke veel infot anda, mis annab loole hoopis teise külje, annab sellele loole oma erilise võlu. Mulle meeldib selline kriminaalne põnevik, mis eirab kõiki tavalisi traditsioone. Ja mul on selline tunne, et see raamat on olnud inspiratsiooniks ühele telesarjale, kuid ma ei suuda seda sarja IMDB’s leida.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar