2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 5. märts 2019

Naised, kes armastavad liiga palju

Raamat: Naised, kes armastavad liiga palju by Robin Norwood, tõlk Age Kristel Kartau (1985, 2019)
Hinne: D
Kas „kedagi armastada“ on kõige tähtsam asi sinu elus? Kas sa usud alati, et leides „selle õige“ ei tunneks sa enam masendust ja üksindus? Kas sa oled väsinud „headest meestest“ kes on avatud, ausad ja usaldatavad? Kui olla armunud tähendab tunda valu, siis on see raamat sinu jaoks.
Terapeut Robin Norwood kirjeldab liialt armastamist kui mõtlemise ja käitumise mustrit, mis on tekkinud naistel nende lapsepõlve probleemide tagajärjel. Paljud naised avastavad end järjekindlalt samasugustest õnnetutest ning hävitavatest suhetest. Ja siis näevad nad ränka vaeva, et need hukule määratud suhted koos püsiks. Selles menukis tuuakse välja kui tugevad võivad sellised ebaterved suhted olla, ning kui kergesti neid üha uuesti korratakse, kuid samas annab ka väga kindlad juhtnöörid, kuidas tulla välja sellest haigusest mille nimeks on liigne armastamine.
Self-Help

Oh jah. Ma pean ikka alati raamatuid valides meeles pidama, et ei ole tähtis kui huvitav võib olla selle eneseabi raamatu sisututvustus, kui ikka midagi valesti ei ole, siis ei ole vaja eneseabi raamatuid lugeda.

Nüüd kui ma olen endale selle meeldetuletuse kirja pannud, mingem raamatu enda juurde.

Tegu on nagu juba eelpoole öeldud eneseabi raamatuga neile naistele, kes armastavad liiga palju ja loodavad, et nende armastus töötab samamoodi nagu muinasjuttudeski, et muudavad koletise printsiks. Kuid reaalsuses ei saa me kedagi muuta vaid selle pärast, et meie arvates võiks ta teistsugune olla, sest ega me ju ise ka muutuda ei taha kui keegi väidab, et nende arvates võiks me teistsugused olla. Ma ei saa kuidagi nõus olla, et see kehtib vaid naiste kohta, et vaid naised tahavad oma elukaaslasi muuta. Ma olen piisavalt kohanud mehi, kes samuti tahavad oma elukaaslaseid muuta. Ja muuta tahetakse lisaks elukaaslastele/abikaasadele, ka lapsi ja sõpru.

Ning nagu eneseabi raamatutes ikka, leitakse et kõige selle kurja juur on selles, kes ja kuidas meid kasvatas ja eks nende kasvatajate vigane kasvatusmeetod tuleb nende vanematelt jne, jne.

See oli üks meelelahutuslik ja masendav raamat. Meelelahutuslik oli ta selle pärast, et siin esitatud lood on nii jaburad ja tõlkeloogikavead on samuti äärmiselt jaburad (civil engineer oli tõlgitud tsiviilinsener mitte ehitusinsener ja ohter shoe drops oli on tõlgitud teine king lendab ja pray on ju ainult üks tähendus, onju – palvetan :) (antud kontekstis sobiks tõlge loodan) jne, jne.). See raamat on esmakordselt eesti keeles ilmunud kirjastuse Elmatar aastal 1996, nüüd 20 aastat hiljem oleks ikka võinud selle tõlke korralikult uuesti üle lugeda, kui mitte tõlgi poolt, siis vähemalt toimetaja poolt, et ta oleks sellised jaburused ära parandanud, kuid kahjuks seda ei tehtud, seega saavad lugejad kõige muu kõrval ka südamest naerda, kui mõne eriliselt jabura tõlke juurde jõuavad. Et siis tõlge oli meelelahutuslik ja masendav.

Ka sisu on meelelahutuslik ja masendav. Meelelahutuslik, kuna pea iga peatüki juures tundsin ma ära mõne tüüpilise armastusromaani sisu, eriti YA ja NA raamatute lood, kus kokku saavad hea tüdruk katkisest perest ning pahapoiss/töönarkomaan ja nende lugu jutustatakse täpselt nii kaugele, kuni nad on võidelnud läbi kas oma lähedaste inimeste tõkete või omaenda tõkete ja korraks näib noormees olema valmis end muutma tüdruku pärast, kuid kas nende elu ka nii roosiline on peale mesinädalaid, seda lugejatele enam ei näidata. Masendav ta ongi selle pärast, et millegipärast on sellised katkised suhted saanud äärmiselt populaarseks ja armastuse eesmärk tundubki olevat kellegi teise nimel muutumine, kellegi teise muutumine. Üks näidetest oli selline, kus mees oli tõsine sportlane, kes veetis iga vaba hetke sporti tehes ja see oli probleem, kuna sedasi kaugenes ta oma perest, aga kui nüüd mõtlema hakata, siis enamus armastusromaanides on kangelased ideaalse sportlase kehaga ning nende kõhulihastel võiks kasvõi pesu pesta, kuid kust nad siis need ideaalsed kehad ja kõhulihased saavad, kui nad tunde jõusaalis ei veeda? Seega on meesideaal juba ette määratud ideaalset suhet lõhkuma, sest tal lihtsalt poleks oma välimusega tegelemise kõrvalt aega kellegi teise jaoks.

Raamatu lõpus on autor kokku pannud sammud, mida üks selline liiga palju armastav naine peaks tegema:
  1. Otsi abi
  2. Tee tervenemisest oma elu esmaülesanne
  3. Leia omasuguste eneseabirühm, kus sind mõistetakse
  4. Arenda oma vaimsust isapäevase praktikaga
  5. Lõpeta mehe juhtumine ja kontrollimine
  6. Õpi mitte laskma ennast ahvatleda mängudest
  7. Vaata julgelt näkku oma probleemidele ja puudustele
  8. Arenda iseendas kõike, mis vajab arendamist
  9. Muutu isekaks
  10. Jaga teistega seda, mida sa oled kogenud ja teada saanud

Mul on selle nimekirja suhtes paar probleemi. Esiteks peaks endale ikka tunnistama, et sinu käitumine pole normaalne ja alles siis peaks abi otsima, sest kui sinu arvates on kõik korras, miks peaks sa siis abi otsima?
Leia omasuguste eneseabirühm. See on ikka see Ameeriklaste komme, kõigest rääkida. Et siis mõte on selline, et kuigi sul on pikad tööpäevad ja lapsed ootavad kodus, pead sa leidma vähemalt kolm korda nädalas aega, et koos istuda grupiga, et kurta oma kaassõltlase üle ning kuulama teiste lugusid. Ja ärgem unustagem, et vähemalt kord nädalas tuleb ka veel terapeudi juures käia. Et siis lahendus on see, et veeda võimalikult vähe aega kodus, räägi võõrastega oma probleemidest ja siis saadki oma liigsest armastusest lahti, sest sul lihtsalt pole enam aega selle jaoks. Ilmselt see variant ei päästaks neid lapsi kellel on liialt kontrollivad ja piiravad vanemad, sest laste kallal näägutamiseks leitakse ikka aega.

Raamatu lõpus on ka rida kodulehti, kust peaks vastavale sõltuvusele abi leidma. Paljudel neist on viimased uudised lisatud aastal 2016, kuid äkki abi leiab sealt siiski.

Et siis, eneseabiraamat, mis pakub kurba meelelahutust ja tahes tahtmata hindan ma ilmselt vähemalt kolme järgmist ilukirjandusliku raamatut selles raamatus välja toodud pahede valguses :). Aga muidu loetav raamat, ka siis kui sa otseselt ei tunne, et sul oleks liialt armastamisega probleeme, sest lihtsalt ajaviiteks võib seda ikkagi lugeda. Kui vaid tõlge oleks parem olnud!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar