2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

neljapäev, 26. jaanuar 2023

Vanad patud

Raamat: Av skuggor märkt  by Marianne Cedervall, tõlge Mari Tuulik (2022)  ER, RR, A Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/63245723-vanad-patud   

Anki Karlsson on pärast lesestumist ellu viinud oma suure unistuse, kolinud Gotlandi saarele ja ostnud kaks islandi hobust, et hakata taas ratsutama nagu nooruses. Aga idülliline Mullvaldi küla ei võtagi uustulnukat avasüli vastu. Kui hakkavad toimuma kummalised kuriteod – vandaalitsemine kirikus, uhke ratsahobuse mürgitamine – vaadatakse kahtlustavalt tema, mujalt tulnu poole. Oma maine puhastamiseks hakkab Anki ise asja uurima ning temaga liitub ka endine politseinik Tryggve Fridman. Aga kuriteod jätkuvad …

Criminal Mystery


Vaikne väike külake Gotlandi saarel, kuhu kolib Anki Karlsson pärast seda kui ta haige abikaasa on pärast kümneaastast põetamist ja sellele eelnenud probleemset abielu ei tundugi tahtvat teda avasüli tervitada. Ka ta lapsed ei taha et ta sinna koliks, sest nii jääksid nad ju ilma oma tasuta lapsehoidjast ja lapselapsed ei näeks oma vanaema enam üldse. Kuid Anki on otsustanud, et nüüd on aeg temal elama hakata, taas hobused oma ellu tuua ja nautida kõike seda uut, mida elul talle veel pakkuda on.


Kuid see uus pole sugugi see mida ta oleks tegelikult soovinud. Saare põliselanikud ei taha teda omaks võtta ja tundub, et mõni läheb oma vastumeelsuses ikka väga kaugele - tema talli tuuakse naabri hinnatud hobune, kes on mürgitatud, tema tagaaeda kärutatakse esimene laip ja siis kuuleb ta sellest, miks tema uus kodu üldse müügis oli ning iga kohutava sündmusega satub tema teele pensionil olev ja äärmiselt tõre politseinik Tryggve Fridman.


Midagi väga kahtlast on toimumas, keegi on sõjakirve välja kaevanud ja Anki tundub olevad mugav patuoinas, seega peab ta Tryggve nõudmisi eirates ise hakkama juhtumeid uurima hakkama, et ennast kahtlustest vabastada. 


Muhe lugu eakatest tegelastest, kes ei lase end ei ajal ega ka millelgi muul peatada, kui olukord kutsub tegutsema ja tegutsemine pakub vaheldust muidu võibolla igavaks kippuvas elus. Mõni tegutseb selleks, et vanade solvangute eest kätte maksta, mõni otsib oma juuri, mõni pakub kogukonnale oma oskusi ja mõni pole ikka veel aru saanud, et nad pole enam teismelised. Ning suur rolli on siin raamatus ka hobustel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar