2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 26. november 2023

Päikesepaiste ja parmesan

Raamat: Solsken och parmesan by Christoffer Holst, tõlge Kadri Okas (2023) ER, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/202429939-p-ikesepaiste-ja-parmesan 

Lasteaiakokk Hilda elu on igavavõitu ja ka õiget armastust pole ta leidnud. Ta unistab reisist Toscanasse, et õppida valmistama parimaid Itaalia roogi. Samale kokkamisreisile on kirja pandud Rasmus, endine tantsuorkestri laulja, kelle sisutu elu möödub õe sohval, kus ta püüab oma eksist üle saada. Lennujaamas teatab aga reisijuht Paula, et nende peatuskoht Itaalias on maha põlenud. Heal juhul võib ta viia grupi vaid väiksesse Rootsi rannikulinna Öregrundi ja seal kokakunstikursuse korraldada. Selle variandiga on nõus ainult kuus inimest, igaühel selja taga erinev elu ja oma lugu.

Kuidas õnnestub neil Rootsi päikese all Itaaliat mängida? Kas viinamari kasvab ka Rootsis? Kui sassi võivad suhted minna? Mis koorub välja Paula minevikust? Kas Hildal jääbki Toscana nägemata?

Romance, Drama, Food


Holst, kes on kirjutanud mõned väga head muhekrimid, on kirjutanud ka selle mõnusa toidudraama.

Selle toidudraama peaosas on kolm tegelast: endine country-rocki bändi solist, lasteaiakokk ja kokanduskursuse korraldaja. Neil kõigil on oma põhjus, miks neil on seda tavaelust väljaastumist vaja, ja ootamatud olukorrad kipuvad ikka inimesi lükkama sinnapoole, kuhu nad tegelikult liikuma peaksid, kuid siiani on neid kas hirm või mugavus või teadmatus tagasi hoidnud.

Rasmuse õde lükkas ta põhimõtteliselt kodust välja sellel koolitusele, lihtsalt selleks, et ta lõpuks ometi mõtleks millelegi muule, kui oma surnud kihlatule. Hilda teeb küll igapäevaselt toitu ja teab sellest ilmselt kõike, kuid ta on nii ammu unistanud Itaaliasse minekust ja seal toidu tegemisest, ning tal on villand sellest mitte kuhugi viivast suhtest lasteaia direktoriga. Paula on selle toidureisi kokku pannud tagamõttega, kuid …

Ja kui lennujaamas läheb loo tegelaste jaoks kõik segamini siis lugejate jaoks läheb lugu huvitavaks. Lisaks kõigile neile peategelaste taustalugudele ja saladustele saab lugeda isutekitavaid toidukirjaldusi. Kui loo alguses on kõik peategelased omadega segaduses, siis ootad ju, et lõpp on täis õnne, rõõmu ja armastust, kuid Holst on realist, ta juhatab nad kõik parema homse algusesse, see on juba nende valik, kas nad ka kaugemale lähevad.

Selline suurepärane kooslus hea tuju raamatuks- draama, toit, saladused, huumor ja suvi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar