2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 22. detsember 2019

Qāfi mõistatus


Raamat: O enigma de Qaf by Alberto Mussa, tõlge Leenu Nigu (2004, 2019) Varrak, RR, A
Hinne: A
Poeet-sõdalane rändab läbi kõrbe, otsides naist, keda ta pole kunagi näinud. Tema kauge järeltulija püüab jälile saada kaotsiläinud araabia luule tähtteosele. Lahendamist ootab mõistatus, mille keskmes on ühesilmne ja pime džinn, kes suudab ajas rännata. Ali Baba koopas ei ela mitte nelikümmend röövlit, vaid hoopis filosoofid. Šahrazad pole „1001 öö” muinasjuttudest tuntud tütarlaps, vaid džinn, kes elab veel praegugi. Araablased mõtlesid kristluse välja paar sajandit enne Kristust. Maailma kõige kiirema kirja mõtles välja naine, kes ihkas vangistada aega.

Saladustest, labürintidest, ennustustest ja mõttemängudest pulbitsev „Qāfi mõistatus” (2004) teeb vaimuka kummarduse araabia kultuuripärandile. Kuid eelkõige on see ülistuslaul keelele, kirjale ja luulele.
Culture, Legends, Linguistics,

Qafi mõistatus on üks eriline kogemus. Kuna ma just lõpetasin loengusarja Maailma usunditest (üks meie õppejõududest oli Helen Geršman, kes on selle raamatu juures olnud konsultant), siis oli see raamat nagu suurepärane kirss tordile.

Seda raamatut lugedes märgistasin ma lehekülgi samamoodi nagu ma märgistasin lugemispäeviku jaoks jäetud raamatuid, sest iga paari lehe/peatüki järel oli mõni selline pärl, mida tahaks hiljem üle lugeda – araabia luule näited, humoorikad ütlemised, huvitavad vaated usule, matemaatikale, naistele jne.

Erakordne kogemus! See ei pruugi olla raamat igaühele, kuid samas võib siit igaüks endale leida midagi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar