2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 31. juuli 2023

The Scottish Play

Raamat: The Scottish Play by Penny Freedman (2023)  Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/124058772-the-scottish-play  

Marianne Gray abiellub Glamis Castle ning tema ema piinab eelarvamuslik hirm. Inglise Keele õppejõud Gina Grey jaoks tähendab Glamis Macbethi ja Macbeth tähebdab üleloomulikku ning häda - halba õnne heal juhul, mõrva halval juhul. Keegi teine ei muretse, kuid - nagu Gina ütleb - milleks riskida?

Ja loomulikult on tal õigus. Toimub mõrv, ning Gina, kes peab end üsna edukaks amatöör detektiiviks, mõistab peagi, et seekord ei saa ta oma oskusi kasutada - Šoti politsei peab teda ennast peamiseks kahtlusaluseks.

Isoleeritud ja abitu Gina saab istuda vaid idüllilises järve äärses hotellis ning oodata kuni peainspektor David Scott, Gina kauaaegne ajutine kallim, uurib mõrva Londoni poolseid sidemeid ning Freda, tema viieteist aastane tütretütar, seisab silmitsi kohutava võimalusega, et üks ammune kuritöö võib ta perekonna lõhki ajada …

Crime Mystery, Humor, Muhekrimi


“Šoti näidend” on üks suurepärane näide briti muhekrimist, kus mõnel inimesel lihtsalt kohe veab, sest ükskõik mida ta teeb või kuhu ta läheb, ikka satub tema teele mõni laip või mõni muu kuritöö, mille ta siis lahendab enne politseid või paremini kui politsei.

See on kusjuures autori kaheksas raamat, kus Gina kuritegusid lahendab ja kui ma õigesti aru olen saanud, siis on ka Scott ja Freda enamasti alati koos temaga. Aga kuna ma neid lugenud pole, siis räägime sellest raamatust.

Et siis Gina, inglise kirjanduse õppejõud, teab ju raamatutest kõike, eriti veel kui on juttu Shakespeare raamatutest. Seega, kui ta tütre pulmi planeeritakse Glamise lossis, siis aimab ta süda halba. Tõsi, Macbeth on ilukirjandus, kuid … parem karta kui kahetseda. Kuid tema on ainus, kes selles probleemi näeb.

Pulmapidu on suurepärane, järgnev pidu meeliülendav (isegi kui väiksed uute ja vanade sugulaste vahelised nääklemised välja jätta), seega äkki tõesti ei lähe Gina hirm tõeks. Kuid siis äratab kogu külalitemaja ja ka lähiümbruse üles Gina ex-abikaasa hirmunud karje.


Õnneks jõudis tütar ära mesinädalatele minna, seega teda pole vaja tülitada ega kahtlustada, kuid Gina suhted tema ex-abikaasaga olid kõigile teada ja ka mehe uus abikaasa oli just sel õhtul öelnud Ginale, et ta tapaks oma mehe hea meelega ära, ning mehel oli olnud peol sõnelus ka oma armukese abikaasaga. Kuid kas tõesti oli üks neist, kes olukorda kasutas, või on siin mängus hoopis midagi mehe tööga seotud või midagi kaugest minevikust on oma pead tõstnud?

Ning loomulikult ei saa see lugu ju nii lihtne olla, et paneme kõik ritta, kellele sellest surmast võiks kasu olla, ning saamegi pussnuga vibutanud kurikaela kätte, oi ei, lisada tuleb ikka poliitilisi vaenlasi tööga seotult, armukadedaid armukesi minevikust, autoavarii veelgi kaugemalt minevikust ning tabamatta kurikaelu eelnevatest raamatutest. NIng isegi kui vahepeal on lugu juba korralikult segaseks aetud, siis lõppeb kõik ikkagi õnnelikult, vähemalt nende jaoks, kes veel elus on.


Mõnus kiire ja põnev lugemine oli, nüüd tuleb veel vaid otsustada, kas lugeda ka eelnevaid Gina lugusid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar