2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 31. juuli 2023

Dark Water Daughter

Raamat: Dark Water Daughter (The Winter Sea #1) by H.M. Long (2023) Hinne: B Lühikokkuvõte: 

https://www.goodreads.com/book/show/177922614-dark-water-daughter                    

Tormilaulja ja piraadikütt ühendavad jõud surematu piraadi kuninga vastu uljaspäises seikluses tormisel merel.


Mary Firth on tormilaulja: naine kelle hääl rahustada torme ning purustada laevastikke. Kui Mary seisab silmitsi võimalusega, et ta peaks asuma piraadi Silvanus Lirri teenistusse, pakub ta oma võimeid Lirri verivaenlasele, et saada Lirri vastu kaitset, ning mis kõige tähtsam ta aitaks saata Lirri tema vesisesse hauda. Kuid Mary uuel liitlasel oma kättemaksu plaanid ja Mary unenäod on õudsad ja täis gistlinge, vaimulaadseid olevusi kes elavad Mary kodumaa iidsetes metsades ning laevade käilakujudes.

Samuel Rosser on  häbistatud mereväe ohvitser, kes teenib aega Südame pardal, kurikuulsal kaaperlaeval, millele on antud ülesandeks Lirr kohtu ette tuua. Ta ei peatu millegi ees, et Lirr kinni püüda, oma hea nimi taastada ja kätte saada ainus asi, mis seisab tema ja hullumeelsuse vahel: talisman, mille Mary temalt varastas.

Kui Mary ja Samuel jõuavad oma seiklustega igavese jää maale maailma lõpus, peavad nad otsutama, kellele nad lojaalsed on ning võitlema jõududega,  mis on vanemad ja võimsamad kui piraadid, kelle võimuses nad on.

Fantasy, Pirates, Romance, Adventure


Kõige parem oleks seda raamatut ilmselt iseloomustada nii: See oleks nagu Shadow and Bone parallel sari. Eriliste võimetega noored, kellele pakuvad võimete arendamiseks abikäe kogenud, kuid mitte väga heatahtlikud, maagid; tormiseina tagune maailm, mis peidab endas saladust, mille ilmsiks tulekul muutuvad nii mõnedki tõekspidamised. Et hea võidaks kurja, peavad noored ja kogenematud ning kogenud ja heatahtlikud oma jõud koondama iidsete olenditega.  Ma pole Shadow ja Bone raamatuid lugenud, kuid ma olen sarja vaadanud, ning kuidagi nii palju sarnaseid hetki tuli ette, kui ma raamatut kuulasin.


Natuke pikemalt ka raamatust siis.

Mary on eriliste võimetega tüdruk, võimetega mille ta on oma emalt saanud. Ta on tormilaulja, kes suudaks oma häälega taltsutada suuremad tormid või siis välja kutsuda kurjemad rajud, kuid ema on õpetanud ta oma võimeid varjama, sest kui ta seda ei tee, saab temas mõne ülbe ja julma laevakapteni ori, tema suu ette pannakse puur ja ta tohib häält teha ainult siis kui teda vajatakse. 

Samuel on samuti võimetega, ta näeb teistesse maailmadesse ja need maailmad näevad teda. Tema ja ta kaksikvenna võimeid võimendati, kui nad alles maimikud olid, kuid midagi läks vist valesti, sest Samuelil on raskusi neist teistest maailmadest eemale hoida ja siin maailmas hoiab teda kinni vaid münt, mida ta peab pidevalt sõrmede vahel hoidma. Kui ta ilma selleta peaks pimedasse maailma vajuma, ei pruugi ta sealt enam välja tulla, või siis toob tagasi tulles midagi kohutavat kaasa.

Mary on oma ema kaotanud piraadilaevale ja kui ta püüdis ise oma eluga hakkama saada, sattus ta hoopis võlla, kuna kasutas ära juhuse, kui teda peeti kurikuulsaks maanteeröövliks. Selleks, et võllast pääseda, laulab ta paar nooti, andes sellega oma saatusekaaslasele hetke, kui neid ei valvata ja nad pääsevad mõlemad põgenema. Kuis see oli rohkem nagu vihma käest räästa alla sattumine, sest koheselt selgub, et ka need paar nooti osutusid talle ohtlikuks, ning nüüd peab ta erinevate laevade vahel pendeldades ja üha enam oma oskusi lihvides põgenema kurikuulsa piraadi eest, kes olevat kuuldavasti süüdi ka tema ema kadumises.

Samuel püüab Mary oma laevale munserdada ja kaotab ka tüdrukule oma mündi, seega on tal nüüd topelt põhjust teda taga ajada. Tema teekonda ei tee ka lihtsamaks see, et ka ta kaksikvenna laev on saadetud Mary ja piraadi jälgedele, ning pime maailm ei taha teda kuidagi rahule jätta.

Kui siis lõpuks kõik katsumused on läbi tehtud ja kogu seltskond nii head kui halvad jõuavad põhjamere tormimüüri tagusele saarele, siis selguvad nii mõnedki saladused/põhjused, miks nad kõik pidid just siis just seal kokku saama.


Isegi kui raamatu algus, kui kõiki tegelasi tutvustatakse (niivõrd kuivõrd, sest kõigil on saladused, mis tasapisi selguvad), on natuke segane ja aeglane, siis peagi võtab lugu tuure üles pakkudes nii kaasahaaravat fantaasiat uutest maadest ja olenditest kui ka põnevust, mis ei rauge enne raamatu lõppu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar