2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 28. mai 2018

Secret Passages in a Hillside Town


Raamat: Secret Passages in a Hillside Town (Harjukaupungin Salakaytävät) by Pasi Ilmari Jääskeläinen (2010, 2018)
Hinne: B+
Väikseks linnakeses, mis asub mäe küljel, kaotab Olli Suomalainen – kirjastaja ning rahulolematu abikaasa – pidevalt oma vihmavarjusid. Ta on liitunud ka kinoklubiga. Ja Greta, tema lapsepõlve armastus, on lisanud teda oma FaceBooki sõprade nimekirja.
 
Mida enam ta elu seguneb Gretaga ning ta abikaasa ja poeg kisutakse üha enam ta teismelise aja armastuse tagajärgedesse, seda rohkem on Olli sunnitud otsust langetama. Kuid kas ta tõesti ka tahab teada, mis need salajased käigud on? Kas ta saab kindel olla et Greta on ikka see, mis ta tundub olevat? Ja mis siis ikkagi sel ammusel suvepäeval juhtus?

Endassehaarav, emotsionaalne ja tihtipeale humoorikas, Mäekülje linna salakäigud, on pinev lugemine mineviku haardest ning ammu kaotatud armastusest.
Drama, Fantasy, Magical Realism

Kuidas siis seda raamatut iseloomustada. Põhimõtteliselt on ta umbes sama segane kui ka on kirjaniku poolt pakutud lühitutvustus (vaata ülevalt poolt). Kui ma poleks lugenud ta eelmist raamatut (The Rabbit Back Literature Society) siis ma poleks ilmselt seda raamatut lugeda võtnud. Kui ma poleks hiljuti lugenud Pedro Paramo raamatut ja kuulnud loengus natuke rohkem ka maagilise realismi kohta, siis ei oskaks ma üldse öelda, mis see raamat peaks endast kujutama ja nimetaksin seda haigeks unenäoks (mitte et see seda polnud).

Aga mis siis on see Mäekülje linna salakäigud. See on lugu pidevalt kaotatud vihmavarjudest, tüdrukust pirnipiltidega riidest kleidis, Jyväskylä linnakese salakäikudest, keskeakriisis olevast mehest, noore poisi seiklusrikastest suvedest koos kolme õve ja nende nõbuga, laste julmusest ja eluaeg põlevast kättemaksuihast. See on haige unenäo filmistsenaarium, mille üks peategelane on kuulsaks saanud raamatuga, milles räägitakse sellest, kuidas oma igapäevaelu teha filmisarnaseks otsides elust m-osaksesi ja tema uus raamat saab olema reisikiri Jyväskylä filmikohtade, salakäikude ja m-osakeste kohta.

Siin on lapseea seiklusi, pettumusi, rõõme, armastust, ahastust, hirme ja arusaamatusi. On kirjastusmaailma raskusi, pereelu rutiini ja väsimust. Siin on saladusi, nii suuri kui väikeseid ja kui rahulikult mina kaasa kirjaniku unenäolise teema vahetumisega, siis on see üks väga hea lugu, mis paneb lugejat pidevalt uusi teooriaid välja mõtlema, mida ta siis õieti loeb, kas see on juba surnud inimese tagasivaade põhjustele, mis viisid tema surmani, kas see on koomas oleva inimese sonimine, kas see on kellegi haige mäng ohvriga, või on see lapsepõlve unistuse täideviimine täiskasvanuna.

See pole lihtne lugemine (siiski sadu korda lihtsam kui Pedro Paramo), kuid see on huvitav ja põnev lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar