2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

laupäev, 30. juuni 2018

The Love Letter


Raamat: The Love Letter by Lucinda Riley (2000)
Hinne: A
1995, London
Kui söör James Harrison, oma aja suurim näitleja, lahkub üheksakümne viie vanuselt, ei jäta ta selja taha mitte vaid kurvastavat perekonda ja palju mälestusi oma pikast karjäärist, vaid ka saladuse, mis on nii šokeeriv ja nii kohutav, et see võib muuta kõik …
Joanna Haslam on ambitsioonikas noor ajakirjanik, kellele antakse ülesanne kirjutada näiteja matustest. Sinna on oodatud kuulsustemaailma suurimad ja parimad esindajad. Kuid Joanna komistab selle glamuurse maailma mustemale poolele: talle mainitakse kirja, mille Harrison endast maha jättis, mille sisu on ta kogu oma elu hoolega varjanud. Mida lähemale Joanna kirjale jõuab, seda enam mõistab ta, et sellest kirjast on ka teised huvitatud. Ning need teised ei peatu millegi ees, et kirja kätte saada enne kui Joanna.
Drama, Romance, History, Criminal Mystery

Ka selle raamatu tutvustamist alustan ma sama moodi nagu eelmist … kuna ma lugesin eelnevalt just Elizabethi raamatut, siis on see lugu nagu tolle raamatu järg või õigemini laiendus, aga selleni jõuame alles lõpus.

Armastuskiri (varemalt ilmunud nime all Seeing Double) on siis lugu ühest kirjast, ühest näitlejast, ühest perest ja kahest lapsepõlvesõbrast. Vastupidiselt Riely tavalistele lugudele, kus tegevus toimub nii olevikus kui ta minevikus, toimub siin kogu tegevus olevikus ja tegemist on omamoodi kriminaalse müsteeriumiga, kus on palju laipu ja otsitakse üht kirja.

Kõik saab alguse söör James Harrisoni matustest, kuhu saadetakse Joanna, et ta paneks kirja, kes olid kohal, mida tema tütar, poeg ja tütrepoeg seljas kandsid, kuidas nad teenistuse ajal käitusid. Kuid Joanna kõrvale satub istuma üks väga vana daam, kes üsnagi teenistuse alguses ehmub, nähes ühte kohaletulnutest ja palub Joannalt abi, et ta kirikust välja saaks. Kuigi Joannal jääb seega tema artikli jaoks materjal kogumata, aitab ta vana daami siiski koju. Mõningad päevad hiljem saabub talle toimetusse pakki, mille on saatnud see vana daam. Pakis on kiri temalt, üks teine kiri ja üks teatrikava.

Joanna noor ajakirjanik, kelle on tema kauaaegne poisssõber just enne jõule maha jätnud, ei taha eriti millestki mitte midagi hetkel kuulda, kuid see segane kirjalugu hakkab teda huvitama, kui sellega seoses ilmub välja esimene ohver. Tema lapsepõlvesõber Simon püüab teda lohutada, kuid samal ajal peab Simon täitma ka talle kõrgemalt poolt antud ülesandeid ja see kõrgem pool on osa tema elust, millest Joanna midagi ei tea. Kui siis aga ühel õhtul, kui Joanna Simoni juurest õhtusöögilt tuleb, on ta korter peapeale pööratud - kõik on lõhutud ja mis pole lõhutud on minema viidud – muutub lugu Joanna jaoks ka isiklikuks. Tema ülemus ei lase tal pead norgu lasta ja asju taga nutma jääda, vaid saadab ta hoopis kirjutama lugu söör James Harrisoni nimelisest noorte näitlejate stipendiumist, mida hakkaks vedama tema pojapoeg Marcus Harrison. Marcus ja Zoe Harrison on söör Harrisoni lapselapsed, Zoe tõusev noor täht ja üksikema (ta pole kunagi oma poja isa nime avalikustanud) ning Marcus on püüdnud oma jalga filmimaailma ukse vahele saada produtsendina, kuid seni on kõik tema projektid ebaõnnestunud.

Kuigi esialgu on kõik need lood ja inimesed eraldi, siis tasapisi hakkavad lood ja isikute elud põimuma – Marcus kutsub Joanna välja ning nende suhe hakkab särisema, Simon määratakse Zoe turvameheks, kui Zoe lapse isa taas välja ilmub ning nende suhe taas hoo sisse saab, Joanna leitud kirja niidid viivad ta söör Harrisoni juurde, ning sealt leitud infokillud muutuvad üha eluohtlikumaks kõigi jaoks, kes sellest midagigi teavad.

Siin on põnevust, on armastust, on suuri emotsioone ja üllatavaid versioone suurtest saladustest. Aga kuidas see siis on seotud taas Elizabethi raamatuga? Nimelt on Elizabethi emaga seotud nii mõnigi segane hetk ja siin raamatus ongi ühele neist „kuulujuttudest“ antud üks võimalik seletus.


Põnev lugu ja hästi kirjutatud. Mitte tüüpiline Riley ja seetõttu veelgi parem, sest ta on suutnud suurepäraselt oma tavalisi ajalooliseid armastuslugusid vürtsitada Bondiliku krimilooga. Ja ma kahtlustan, et uuesti on see lugu just nüüd välja antud ilmselt tänu viimastele kuninglikele pulmadele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar