2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

reede, 15. juuni 2018

Nahata tüdruk


Raamat: Pigen uden hud (Grønland – Greenland #1) by Mads Peder Nordbo tõlge Astrid Madsen (2017, 2018) Varrak, RR, A
Hinne: B
Kui jäälõhest avastatakse mumifritseeunud viikingi laip, saadetakse nooruke ajakirjanik Matthew Cave sellest lugu kirjutama. Järgmisel päeval on muumia kadunud, ning muumiavahti jäetud politseinik leitakse alasti ning lahti lõigatult – täpselt nii nagu kõhutava sarimõrvade ohvrid samas Nooki linnakeses 1970’ndatel.

Mida sügavamale Matthew oma uurimistega läheb, seda enam raputab teda arusaamine, kui iseenesest mõistetavalt suhtuvad kohalikud väärasse käitumisse ja julmusesse. Ta ei saa usaldada isegi politseid, kuna ta hakkab kahtlustama kinni mätsimist. Alles siis kui ta kohtab kohalikku grööni naist, Tupaarnaqi, kes on süüdi mõistetud oma vanemate ja väikeste õdede tapmises, hakkab Matt mõistma, kui kaugele see lugu ulatuda võib – ja millisesse ohtu ta end pannud on.
Drama, Criminal suspence

Nahata tüdruk on ükstüüpiline Skandinaavia kriminaalne lugu, aga väga hästi kirjutatud ja väga hästi üles ehitatud lugu. Siin on õõvastavaid hetki, kui loed sellest, milleks on võimelised inimesed kui nad on eraldatud kultuuris, mida meie normiks peame. Samamoodi on ka õõvastavad mõrvade kirjeldused ning ka see, kui rahulikult inimesed sellesse suhtuvad. On see siis väikese küla mentaliteet või kahe rahvuse kokkupõrge või eraldatud nurgakese karistamatus, kuid normaalne see väike Nuuk ei ole ja ainukesed, kes saavadki midagi ära teha, on väljaspoolt tulnud võõrad, kes ei ole suguluses/tuttavad/ära ostaetud kohalike poliitikute poolt. Aga huvitaval kombel on need uustulnukad enamasti ise kogenud mingisugust traumat, mis on nende elu muutnud ning neist alkohoolikud ning ahelsuitsetajad teinud. Seega üks katkine inimene tuleb parandama oma uut ümbrust. Lombakas aitab pimedat.

Huvitav oleks teada, kas Skandinaavia kirjanikud kirjutavad ka muus žanris raamatuid, kui kriminaalsed põnevikud ja mitte lihtsalt kriminaalsed põnevikud vaid ikka inimeste haigemat poolt näitavad kriminaalsed põnevikud? Või on lihtsalt asi selles, et tõlgitakse neid rohkem.

Nahata tüdruk pole lihtne lugemine, kuid kriminullide austajatele vägagi hea raamat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar