2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 20. detsember 2018

Miniaturist


Raamat: The Miniaturist by Jessie Burton, tõlk Kristina Uluots (2014, 2018) Varrak, RR, A 
Hinne: B
Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/42434943-miniaturist 
Seitsmeteistkümnenda sajandi Amsterdam – linn mida juhib sätendav varandus ja rõhuv usk.

„Mitte miski peidetu ei jää igaveseks peitu …“

Kargel sügispäeval, aastal 1686, jõuab kaheksateist aastane Nella Ootrman Amsterdami, et alustada uut elu kuulsa kaupmehe, Johannes Brandti, abikaasana. Kuid ta uus kodu, vaatamata oma suursugususele, ei ole kutsuv. Johannes on meldiv, kuid eemalehoidev, alati oma lukustatud kabineti ukse taga või siis oma laohoone kontoris, jättes Nella üksi oma õega, teravakeelse ning alati keelava Mariniga.

Kuid Nella maailm muutub, kui Johannes toob talle erakordse pulmakingi – kapisuuruse koopia nende majast. Selleks et kingitust sisustada, palkab Nella miniaturisti – salapärase ja mõistatusliku kunstniku, kelle teosed peegeldavad päriselu tegelasi kõhedal ja ootamatul moel …

Johannese kingitus aitab Nellal teda ümbritseva Brandti maja kinnissesse maailma imbuda. Kuid mida rohkem ebatavalisi saladusi ta lahendab, seda enam hakkab ta mõistma – ning kartma – neid kõiki ootava õnnetuse suurust. Selles allasurutud ühiskonnas, kus kulda teenitakse võrdselt jumalaga, on teistmoodi olemine oht ühiskonna moraalile, ning isegi sellised rikkad mehed, nagu Johannes, ei pääse karistuseta. Vaid üks isik tundub eesootavast saatusest päästetud olevat. Kas miniaturist on kõigi küsimuste vastus … või neid ootava hävituse autor? 
Fiction, History, Mystery 

Võiks öelda, et see lugu on väga tüüpiline Hollandi lugu. Ta meenutab oma ülesehituselt nii väga Tulbipalavikku, Pärlkõrvarõngaga tüdrukut ja isegi Taani tüdrukut, kuid samas on ta ka omamood Parfüümi taoline lugu – täis reeglitest kammitsetud vabasid hingi, kes muserdatakse seadustest ning inimeste rumalusest ning pimedast hirmust teistsugususe ees. Samas meenutab ta ka M.J Rose raamatuid oma salapärasuse ja maagilisusega. 

See on selline ajalooline lugu, mis toob teravalt välja kunagised kitsad ja jäigad reeglid, mis rõhusid ja kujundasid meie maailma selliseks nagu ta on nüüd. Kõik erinev või magus või naudingut pakkuv oli kuradist ja kujutas endast pattu, mida tuli karistada rängalt elu võtmisega. Kuid samas oli kõik ostetav, nii asjad kui inimesed kui tunded, kuid ükski ost ei pidanud kaua vastu kui selle eest ei hoolitsetud.

 Nende lühikese nelja kuu jooksul, mis Petronella jõuab Johannese majas olla juhtub palju asju ja rikutakse ära nii mõnegi inimese elu. Nella oleks justkui teda ümbritseva tormi keskmes, kus miski otseselt teda ei puuduta, kuid teda ümbritsevad inimesed kõik tunnevad selle talvetormi mõjusid suuremal või väiksemal määral. Nella ise peab aga selle lühikese ajaga õhetavast pruudist enesekindlaks naiseks saama, ta peab leidma tasakaalu reaalsuse ja fantaasia vahel, lõpetama sõnumite otsimise miniatuursetest kinkidest, ning hakkama muretsema reaalsete inimeste ellujäämise pärast. 

See lugu on täis saladusi ja erinevaid kihte ja emotsioone, mis käristavad lugeja hinge vägagi sügavad haavad, kui lugu endale liiga ligidale lasta.

Kuigi loo esialgne mõistukõne võib olla raske lugemiseks, siis peagi on need saladused ja segadused lugeja nii endasse tõmmanud, et kuidagi ei taha raamatut käest panna veel vähem raamatul viimast lehte keerata.

Hea lugemine!
Nüüd peaks selle BBC miniseriaali ka ära vaatama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar