2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 21. veebruar 2019

Jamaica Võõrastemaja


Raamat: Jamaica Inn by Daphne de Maurier, tõlge Riina Jesmin (1935, 2019) Varrak, RR, A
Hinne: C
Voorimees püüab Mary Yellanit hoiatada, et ta sellest Cornwalli rannikul asuvast vihmamärjast ja varemeis paigast eemale hoiaks. Kuid nooruke Mary otsustab siiski täita ema viimase soovi ning minna kartliku tädi Patience’i ja võimutseva onu Joss Merlyni juurde Jamaica võõrastemajja. Juba esimesest silmapilgust tajub ta võõrastemaja ähvardavat õhustikku. Kuid ta ei oska uneski näha, et ta mässitakse nii lootusetult siinsete paheliste skeemide võrku või et nägus ja mõistatuslik võõras äratab temas ootamatu kire.
Classic, Fiction, Mystery, Gothic

Jamaica võõrastemaja meenutab mulle kohe väga Jane Austeni Northangeri klooster, oma gooti stiilis õudusega, oma kangelannaga, kellel on liigagi lennukas fantaasia ja kes näeb esmalt kõiges halba ja alles hiljem hakkab võib-olla mõtlema ka muudele võimalustele, ning kes armub kangelasse vaatamata sellele, et ta usub mehest kõige halvemat. Neil kahel raamatul on enamvähem sada aastat vahet, kuid stiililt nii sarnased.

See on masendav ja keeruline müsteeriumite kogum, kus tegelikult on pahad kujutatud täpselt nii, et lugeja tajub nende musta poole ära isegi siis, kui kirjanik neid esialgu vägagi positiivselt kujutab ja negatiivsete tegelaste sügavas sisimas on siiski see väike valgusekiir, mis paneb lugejad lootma, et me kangelanna võib oma õnne lõpuks leida.

Tõsi ta on, et kangelanna on tugev, südikas, sõnakas ja intelligentne tütarlaps, kuid aegajalt lööb temas välja ajastu hing, ning ta peab tegema valesid samme ning mõtlema valesid mõtteid ning lootma valedele inimestele. Aegajalt longab ka loo loogika, kuid ka see lonkamine sobib ajastu ja stiiliga kokku.

See oli hea lugemine, võib-olla raske keelekasutuse tõttu, kuid just see annab loole selle õige olustiku ja hinge.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar