2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 23. veebruar 2021

Must viiking

Raamat: Den svarte vikingen by Bergsveinn Birgisson, tõlge Enn Mäe (2020) Varrak, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/56387817-must-viiking      

Islandlase Bergsveinn Birgissoni teos, aimekirjanduse ja ilukirjanduse omapärane sulam, räägib 9. sajandil elanud Geirmundr Hjörssonist, hüüdnimega Mustnahk, kes oli üks Islandi asustajaid. Geirmundr Mustnahka mainitakse „Asustamisraamatus” kui mõjukat meest, kellel oli palju maad, vara ja käsualuseid. Miks siis ei kirjutatud temast saagat nagu teistest tähtsatest meestest? „Must viiking” on katse seda puudujääki seletada ja korvata. Ürikutest ja uurimustest kokku korjatud infokildude põhjal maalib autor pildi Geirmundri isikust ja elukäigust, kasutades lünkade täitmiseks nn teadmistepõhist fantaasiat. Geirmundri isiku kaudu avaneb ka senituntust erinev pilt Islandi asustamisest.


Rännakud Geirmundr Mustnaha jälgedes viivad neljale maale: Norrasse, Siberisse, Iirimaale ja Islandile. Geirmundri loosse on põimitud üksikasjalikku teavet tolleaegse kaubavahetuse, meresõidu, mereloomade küttimise, orjapidamise ja muu kohta, mida on oluline teada, et mõista, kuidas Geirmundr saavutas rikkuse ja mõjuvõimu uuel kodumaal. Lisaks põimib autor Geirmundr Mustnaha saaga vahele ka omaenda saaga – Geirmundri saaga kirjutamise loo, oma läbielamised, mõttekäigud ja seletused, kuidas ta jõudis oma julgete hüpoteesideni.

History, Study


Kui olete huvitatud ajaloost, kui olete huvitatud viikingitest, nende kultuurist, kuidas nad jõudsid Briti saartele ja Islandile, siis on see see raamat, mis annab teile vähemalt aimu, kuidas asjad toimusid.


Birgisson keskendub küll oma uurimuses Geirmundr Mustnaha elu uurimisele, kuid lisaks sellele uurib ta üldiselt, kuidas oleks üldse võimalik, et “mustnahad” ehk mongoliidsed Siberi samojeedid üldse Norra ja Islandi aladele jõuda oleks võinud ja kas ikka tõesti asutasid Islandi vaid vanapõhja elanikud ja nad ei toonud maa asustamisel kaasa trääle  Iiri ja Šotimaalt. See on huvitav, kuidas Islandlased on Geirmundrile oma “Asustamisraamatust” väga vähe lehepinda andnud ja veelgi huvitavamad ja uskumatumad on nende põhjendused, miks teda väga tähtsaks ei peeta. 


Lisaks Geirmundri elule annab Birgisson ülevaate Islandi loodusest, milline ta oli enne kui asunikud sinna jõudsid ja milline oli see ajal kui Geirmundri aeg otsa sai ja ka tuhat aastat hiljem.


Ja peale suurepärase uurimusele on autor kasutanud tühjade kohtade katmiseks ka oma fantaasiat. Ning kui te olete vaadanud History kanali tehtud seriaali “Viikingid” siis võivad nii mõnedki nimed teile tuttavad ette tulla, kuid ilmselt mitte selles rollis, nagu History neid vaatajale on pakkunud, sest eks nemadki on kasutanud fantaasiat. :)


See on huvitav ja hariv uurimus ja suurepärane näide, kuidas faktid fantaasiaga kokku panna, kuid siin on suurem osa fakte.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar