2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

kolmapäev, 21. aprill 2021

Naised, kes jooksevad huntidega Müüte ja pajatusi ürgnaise arheotüübist

Raamat:  Women Who Run With the Wolves: Myths and Stories of the Wild Woman Archetype by Clarissa Pinkola Estés, tõlge Andres Ehin ja Ly Sppel (2010/2020) Varrak, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/22923787-naised-kes-jooksevad-huntidega       

Eluterve naisterahvas on paljuski hunditaoline: ta on võimas, vaistlik, elujõudu pilgeni täis, kartmatu leidlik ja ustav. Ta on võimeline kõrgele kargama, saaki küttima, elu andma ja elu eest seisma.



Eemaldumine ürgloodusest on põhjustanud nihke tänapäeva naise isiksuses

Clarissa Pinkola Estés: “Selle raamatu pealkiri on Naised, kes jooksevad huntidega. Müüte ja pajatusi ürgnaise arhetüübist. Teos sai alguse minu uurimustest metsloomade, iseäranis huntide kohta. Elutervetel huntidel ja elutervetel naisterahvastel langevad teatavad hingejõujooned kokku: mõlematel on terav aistmismeel, mängualdis vaim ja kõrgendatud pühendumisvõime. Hundid ja naisterahvad on sugulased oma uudishimuliku loomuse poolest, oma suure hingejõu ja kannatlikkuse poolest. Neil on sügavad vaistud, nad keskenduvad pingsalt hoolekandele oma järeltulijate, oma elukaaslaste ja oma karja suguvõsa eest. Elukogemuse varal kohandavad nad end pidevalt muutuva keskkonnaga. Nad on meeletult meelekindlad ja väga vaprad.”

Fairy Tales, Study


Kõik need muinasjutud, rahvajutud, legendid, müüdid ja linnalegendid kus üks või kõik osalised on naised, räägivad naistest, kes on rõhutud, keda kasutatakse ära, keda alandatakse, kuid ka naistest, kes leiavad end, võitlevad enda eest ja enda pärast, ning aitavad neile kallimaid lähimaid või aitavad võõraid, kes on raskes olukorras. Neid jutte võib osadeks lahti võtta, analüüsida iga ütlust, ülesannet, kivi, maja, sõrmust, riiet, tegu, minekut, tulekut ja üldse iga viimastki lõiku ja seletada seda täpselt nii nagu me tahame või näeme vastavalt oma kultuuri ja hariduslikule taustale. Clarissa Pinkola Estés nägemust neist tuntud ja tundmatutest juttudest on huvitav ja täis mõttepärleid, mis võivad aidata just siis kui on raske või segane hetk.


Minu raamat on täis kollaseid post-it’e, sest neid pärle, mida tahaks hiljem üle lugeda on minu jaoks palju. See on täpselt selline raamat, mille võtad raamaturiiulist, avad suvaliselt kohalt ja sa võid saada vastuse selle hetke küsimusele.


Kuid lisaks neile pärlitele, mis võivad seletada või kinnitada lugeja arusaama elust ja naiseks olemisest on siin ka need suurepärased muinasjutud ja rahvapärimused, mis on vanad ja tuntud, ning tuntud muinasjutuvestjate poolt lugejateni toodud ning siis ka need, mida polegi kuulnud, kuid mis on siiski väga huvitavad, õpetlikud ja põnevad. Clarissa Pinkola Estés on valinud suurepärased näited juttudest üle kogu maailma.


Ma nautisin nii neid muinasjutte kui ka arutlust sisu iga aspekti üle. Tõsi on see, et lugemine ei ole lihtne ja kohe kindlasti ei lähe see kiiresti, sest lugedes kipub mõte rändama, mõeldes oma kogemusest käesoleval teemal ja seega loed ja siis loed uuesti, sest silmad liikusid küll mööda ridu, kuid sisu kohale ei jõudnud, sest mõte oli veel eelmise lõigu juures. Kuid see olen mina, see ei pruugi kõigil nii olla. Ning kuigi raamatu pealkiri on “Naised, kes jooksevad huntidega” ei ole see raamat vaid naistest ja huntidest ning raamat ei ole ka vaid naistele, siin on kõiksugusi erinevaid reaalseid ja müütilisi loomi, ning need teemad, mis on tõstetatud seoses naistega, on aktuaalsed ka meestele.


Hea lugemine, ning raamat rahulikult see raamat riiulis seista ei saa.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar