2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 17. mai 2022

Head uut aastat

Raamat: Ett gott nytt år by Malin Stehn, tõlge Ruth Laidmets (2022) ER, RR, A  Hinne: A Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/60842712-head-uut-aastat                 

Udusel vana-aastaõhtul kõnnib 17-aastane Jennifer teismeliste majapeolt külma talveöösse – ja kaob jäljetult. Linna teises otsas võõrustavad tema vanemad Lollo ja Max oma peresõpru, aimamata, et nende elu muutub igaveseks. Selgub, et kolm peret, kes aastavahetust koos tähistasid, kannavad endas mitmeid saladusi ja et nad ei pruugi sugugi üksteist nii hästi tunda, kui algul tundus.

Malin Stehn kirjeldab oskuslikult pealiskaudseid sõprussuhteid, väliselt täiuslikke inimesi ja abielusid ning selle läikiva pealispinna all peituvaid süngeid saladusi. Erinevate tegelaste vaatenurgast, läbi nende mõtete, kahtluste ja süütunde läheneb lugu vastiku tuumani.

Drama, Thriller, Criminal Mystery


See on lugu, mida võib lugeda nagu filmi. Minul hakkas koheselt film silme ees jooksma, selline “Another round” stiilis film, valige aga oma lemmik põhjamaade näitlejad osadesse ja saate suurepärase filmi. 


Kolm sõbrannat - Nina, Lollo, Malena - on üksteist tundnud suurem osa oma elust, juba kooli ajast ja oli aeg, kus nad veetsid koos iga vaba hetke. Siis tulid poisssõbrad, abikaasad, lapsed, erinevad eesmärgid elus, seega viimasel ajal saavad nad koos peredega kokku vaid kaks korda aastas - Jaanipäeval ja aastavahetusel. 

Käes on järjekordne aastavahetus, pidu peetakse sõbrannadest edukaima, Lollo ja tema abikaasa Maxi uhkes majas. Kuid seekord annavad Nina ja Frederik oma maja nende peaaegu täiskasvanud tütarde Smilla ja Jessica käsutusse, et neiud saaks oma peo korraldada. 

Täiskasvanute pidu on nagu täiskasvanute pidu ikka - palju alkoholi, noorpõlve muusika ja poliitilise olukorra kirumine. Kuid üks neist ei saa rahulikult pidu nautida, üks neist on kaine, üks neist teeb midagi, millel on kohutavad tagajärjed.

Esimese jaanuari hommikul, kui täiskasvanud lõpuks ärkavad (nii mõnigi neist ei mäleta, kuidas pidu lõppes, mõned ei tahagi mäletada) selgub, et noorte pidu ei lõppenud hästi - Smilla ja Jessica tülitsesid ja Jessica hakkas enne südaööd tagasi koju minema, kuid koju pole ta ikka veel jõudnud.

Kus on Jessica, kes nägi teda viimati, kas ta on läinud kellegi juurde ööbima ja tuleb varsti koju? Kas Jessica kadumisega on seotud need asjad, mida Lollo tema arvutist on leidnud, kes on need täiskasvanud, kes peaksid politseid teavitama oma osalusest Jessica kadumises? Kuidas mõjutab selline sündmus sõprust, mis on juba nagunii viimased aastad lagunema hakanud ja millised saladused tulevad selle pingelise sündmuse käigus päevavalgele.


See lugu on nii reaalne ja kaasakiskuv, et raske on käest panna. Kõik need suhted, nii peresisesed kui ka sõpruskonna sisesed ja pikka aega vindunud asjad, mis nüüd seoses aastavahetuse sündmustega oma lahenduse leiavad … igal perel on oma mured ja see kõik paisub ühiseks draamaks, mille keemispunktis on lapse kadumine. Sõpruskond on väike, kuid probleem on suur.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar