2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 20. juuli 2023

Singapore Sapphire

Raamat: Singapore Sapphire (Harriet Gordon Mystery #1) by A.M. Stuart (2019) Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/43704093-singapore-sapphire    

Singapore 1910 - Hariet Gordon soovib kogu südamest oma minevikku selja taha jätta ning uuesti alustada, seega leiabki ta end Singapurist koloniaalvalitsuse kõrgajal. Lootes saavutada iseseisvust, paneb ta lehte kuulutuse, et leida erasekretäri tööd. Tema õnnetuseks leiab ta aga oma esimese kliendi, sir Oswald Newboldi - maadeavastaja, kaevanduse magnaadi ja eksklusiivse maadeavastajate ja geograafide klubi presidendi - surnuna, kõri läbilõigatuna.


Kui inspektor Robert Corran hakkab juhtumiga tegelema, avastab ta, et Harriet on väga eriline pealtnägija. Harrietil on silma pisiasjadele ja ta on väga kohusetundlik, ning see nagu ka tema usaldamatus jõuorganite vastu täna tema minevikule, mida Harriet püüab iga hinna eest Singapore klatsimooride eest saladuses hoida.


Kui kanalist tõmmatakse välja ka teine tapetu, tunneb Harriet vajadust Robertit juhtumiga aidata. Peagi on nad mõlemad tõmmatud ohtlikusse kalliskivide ja salapärase varaste võrku, kes ei kohku tagasi tapmise ees, kui on vaja nende saladust varjata.

Fiction, Criminal  Mystery, History


“Singapuri safiir” on krimipõnevik, kuid mitte ainult. See on ajalooline krimipõnevik, mis on Christie ja Doyle vääriline. Lisaks põnevale krimi juhtumile, on siin ka ajalugu, ning kahekümnenda sajandi alguse kultuuri briti koloniaalmaades. 


See lugu seob endas kuuma monsuuniaegse kliima, salaühingud, ahned inimesed ja heasüdamlikud inimesed. Üks viga kauges minevikus võib valusalt kätte maksta olevikus. Või siis ütleme nii, et isade vead makstakse kätte lastele, või lapsed tulevad kätte maksma oma isade eest. See on siis see kriminaalne pool.


Kuid siin on ka inimlik pool. Arvestades ajastut ja kohta, kus tegevus toimub, siis on ju loomulik, et puututakse kokku surmavate haigustega, seega on kõik kaotanud oma elus kellegi ja kaotusvalu mõjutab nende käitumist. Lisaks on see ajastu, kus naised alles hakkasid saama õigusi mida me tänapäeval nautida saame, seega need, kes julgesid oma õiguste eest võidelda said vägagi ebaõiglaselt karistada. 

Samas oli see ka aeg, kus paljudes asjades kehtis avastaja omistusõigus, seega oli lihtne “varastada/omastada” asju, mida keegi teine varem leidnud polnud. Ja kui juba kord oled hakanud varastama, siis … . Kui sa aga oled selles varaste masinavärgis vaid mutrike, ning sinu elu ei lähe päris nii nagu sa lootnud olid …


Mõnus lugemine, just selle ajaloo ja põnevuse koosluse pärast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar