2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 20. juuli 2023

Kirke

 Raamat: Circe by Madeline Miller, tõlge Hedda Maurer (2021) RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: 

https://www.goodreads.com/book/show/59347674-kirke                     

Vägeva päikesejumala Heliose kojas sünnib tütar. Kirke on kummaline laps: ta ei ole võimas nagu isa ega paheliselt veetlev nagu ema. Surelike ilmast seltsi otsides avastab Kirke endas peituva nõiduseväe, mis võib iga vaenlase muuta koletiseks, olgu ta või jumal.


Ohtu aimates pagendab Zeus Kirke üksikule saarele, kus tema teed ristuvad nii mõnegi antiikmütoloogiast tuntud tegelasega: Minotauruse, Daidalose ja Ikarose, Hermese ja Apolloni, Medeia ja mõistagi Odysseusega. Ise seda mõistmata, tõmbab naine enda peale nii surelike kui ka jumalate raevu, kuni lõpuks seisab silmitsi kõige kättemaksuhimulisema jumalannaga.

Fantasy, Mythology, Retelling


Kreeka ja Rooma müüdid on lõppematu varasalv, kust võtta mõni vähem tuntud titaan, juma, pooljumal, kangelane, kuningas, lihtinimene ja kirjutada neile täiesti uus, tuntumatel mütoloogiatel põhinev lugu.


Kirke on küll tuntud nimi, kuid kes ta täpselt oli ja milline oli tema lugu, seda me ei tea. Miller on andnud talle alguse, keskpaiga ja lõpu - vanemad, kes ei hooli oma järglastest, kui järglased just midagi väga silmatorkavat ei tee, ning siis järgneb karistus. Karistus on see, mis toob Kirke tegeliku olemuse välja, annab talle võimaluse areneda, oma võimed lihvida just sellisteks, mis annavad talle võimaluse anda oma osa teiste kuulsate tegelaste elus. See sunnitud üksindus annab talle ka võimaluse mõista, mis on tema jaoks tähtis ja mida ta oleks valmis tegema, et oma soove täita.


Mõnus on lugeda selliseid fantaasiaid. Ja kui oled lugenud ka teisi selliseid lugusid, siis hakkad tahtmatult otsima neid teisi “nähtamatuid” tegelasi, kui teemaks tulevad nende lood.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar