2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 28. juuni 2023

Vana bambuseraiduri lugu

Raamat: Vana bambuseraiduri lugu by Anonüümne, tõlge Alari Allik (2023) RR, A Hinne: B 
Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/123015560-vana-bambuseraiduri-lugu      

Keegi ei tea, kui vana on jaapani lugu vanast bambuseraidurist, kes ühel heal päeval metsast helendava kuuprintsessi leiab. Murasaki Shikibu „Genji loos“ (1008) nimetavad õuedaamid seda tunnustavalt kõikide jutustuste esiisaks, kuid neiu käitumine tähtsate kosilastega – nõunike, ministrite ja keisriga – ei leia nende hulgas heakskiitu. Jutuvestjad on seda kunstmuinasjuttu ajast aega publiku huvide järgi kohandanud. Säilinud anonüümsetest tekstivariantidest on näha, et vastavalt jutuvestja kujutlusvõimele ja kuulajate ootustele muutub nii kosilaste arv kui ka nende ülesannete iseloom. See traditsioon jätkub ka tänapäeval. Kon Ichikawa ulmefilm „Printsess kuult“ (1987) ja Isao Takahata anime „Printsess Kaguya lugu“ (2013) lisavad iidsele jutustusele uusi tõlgendusvõimalusi. See on lugu, millel pole algset kuju ega autorit; lugu, mis sünnib igal jutustamisel uuesti.

Classic, Fairy Tale, Japanese Literature


Maailmas on palju muinasjutte ja kindlasti pole nad kõik paberile pandud ja sedasi pole me neist ka midagi kuulnud. Kuid vana bambuseraiduri lugu on õnneks meieni jõudnud. 


See lugu on lugu, mida on tõesti huvitav lugeda ja lõpuni jõudes on suisa kahju, et juba läbi sai, kuid eks kõik muinasjutud ongi ju lühikesed, sest nende vestjad pidid nad ju pähe õppima. 

Ma ei hakanud seda lugu lugema tühjalt kohalt, ma olen näinud 2013 aasta multifilmi, seega teadsin mida oodata, kuid eks visuaalsel jutustusel ja kirjasõnal on ju ikka vahe sees, sest mõlemal on omad eelised loo edastamisel. 


Kuigi lugu ise ja ülesehitus on erinev meile kõige enam tuntud Euroopa muinasjuttudest on siin siiski ka sarnaseid reegleid, mida ikka muinasjuttudest leida võib - selleks, et midagi “võita” tuleb kandidaadid saata võimatutele missioonidele ja kes neist peaks siis tagasi jõudma, ülesanne ausalt täidetud ka võidab (kui tulevad tagasi, kui on ausad). Ka kolm on ka selles muinasjutus tähtis number, nagu seda on ka paljude teiste maade muistendites. Ja imekaunis neiu, keda kõik tähtsad mehed endale tahavad on ju ikka pärit kuskilt kõrgelt, kaugelt, jumalikust kohast.


Väga hea lugu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar