2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 22. juuni 2023

Unnatural Creatures

Raamat: Unnatural Creatures: A Novel of the Frankenstein Women by Kris Waldherr (2022) Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/60778682-unnatural-creatures   

Esmakordselt räägitakse tuntud kohutav ja dramaatiline Frankensteini lugu läbi Victor Frankensteinile lähedaste naiste lugude.


Ema

Caroline Frankenstein on valmis kõigeks et kaitsta pere Euroopas möllava revolutsiooni eest. Seda tehes loob ta koletise oma teadlasest pojast, Victorist, kelle kinnisidee on jagu saada surmast, ning see viib ta keelatud radadele.


Pruut

Carolin on päästnud nelja aastase ingelliku Elizabeth Lavenza vaesusest, ning Elizabeth mõistab, et ainus võimalus tasuda Frankensteinidele headuse eest, on võtta vastu Victori abieluettepanek. Kuid kui Elizabethi süda hakkab teda tõmbama kellegi teise poole, seab ta enda ja teiste talle kallite inimeste elud Victori eksperimentides sündinud koletise meelevalda.


Teenijanna

Pärast kohutavat lapsepõlve, satub vändunud kehaga Justine Moreau Frankensteini perekonna teenijannaks. Justine  pühendumus Carolinele ja Elizabethile ei tea piire … seda seni, kui peredragöödia muudab teda igaveseks. Tema saatus seab teda vastamisi Victori koletisega, kes otsib meeleheitlikult kaaslast - ning sepitseb Frankensteinidele kättemaksu.

Historical Fiction, Mystery, Adventure, Horror, Gothic


Kes ei teaks lugu Frankensteini koletisest? Mingit versiooni sellest teavad kõik, olgu see siis originaal või mõni farss või Robert De Niro versioon :) 


Et siis seekord ei ei tule juttu sellest kuidas koletis kokku pannakse, kuidas ta inimeste sekka lahti lastakse. See on lugu sellest, kuidas Victor jõudis ideeni hakata üldse uurima elu võimalikusest ilma, et see tekitaks väljakannatamatuid kannatusi emadele ning kuidas ülejäänud pere liikmed kohtuvad koletisega.


Victori ema, Caroline on kaheksateistkümnenda sajandi emade võrdkuju - hell ja hoolitsev ja õrn ja toetav ning tingimusteta armastav. Loomulikult on ta kogenud lapse kaotust, see on ju selline aeg ja Victor vanema pojana on neid koos temaga kogenud, kuid viimane sünnitus on nende mõlemi jaoks eriti raske. Ning Victor, kes on alati loodusteaduste kohta huvi tundnud, saab ühest elektri võimalusi tutvustavast etendusest idee, mida ta peaks edasi õppima hakkama.


Aastad mööduvad, väikevend kasvab, Victor õpib Elizabeth armub peretuttavasse, Justine hoolitseb pere eest - kuid siis tabab pere õnnetus, millest ei taastu niipea keegi. 


Selleks, et päästa väärsüüdistuse saanud pereliige, põbeneb Elizabeth Itaaliasse, oma perekonna mõisa, kuid tundub et kurjus järgneb neile ka sinna, sest Elizabeth peab minema kiiresti tagasi Victori juurde ja mõisa jäänud Justine kohtub ühe erilise olevusega.


Kui pere, see mis neist järele on jäänud taas kokku saavad, nõustub Elizabeth oma elu pere nimel panti panema. Justine küll püüab teda päästa, kuid lõpuks jääb tema ülesandeks astuda vastu kõigile takistustele ja raskustele, et seista silmitsi koletisega ja vaadata pealt kuidas kõigi hukkunute eest kätte saab makstud.


Kuid kas kättemaks on alati magus ja kas see pakub seda rahuldust mida loodeti?


See uusversioon või siis taustalugu sellele tuntud loole on päris andekas, kuid kas see on ikka päris see mida võiks oodata … ma ei tea. Jah, see on kirjutatud üsnagi ajastutruult, kuid samas on siia siiski liialt tänapäevaseid tõekspidamisi lükitud, seega on siin nii mõnigi kord vastuolusid, mis rikuvad loo üldise tunde. Kuid kui teile meeldib Frankensteini lugu ja kõik sellest sündinud jätkulood, siis meeldib teile kindlasti ka see.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar