2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

laupäev, 30. september 2023

A Study in Darkness

Raamat: A Study in Darkness (The Baskerville Affair #2) by Emma Jane Holloway (2013)  Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/17264584-a-study-in-darkness        

Kui Baker Street 221B kuulse detektiivi korteris lõhkeb pomm, heidetakse Evelina Cooper onu Sherlocki maailma, mis on täis mõistatusi ja mõrvu. Just siis, kui ta oli juba arvanud, et ballisaalidesse  on tuvaline tagasi minna, tulevad tema tantsukaardil kohta nõudma nii uued, vanad, kui ka surnud vaenlased. Enne kui Evelina jõuab oma kohvreidki lahti pakkida, annab väike ebadiskreetsus ta Kudse Kuninga kätte, kes sunnib teda spioneerima. Ta teab Evelina ebasündsat minevikku, ning seega saadab ta neiu Whitechappelisse, et tema vaenlased paljastataks. 

Evelina püüab peita oma maagilisi võimeid, kuid samas antakse talle võimalus õppida ohjeldama oma võimete tumedamaid külgi. Kogu maad on tabanud mässumeelsus, ning Evelina hinge ihaldab võlur, ning keegi ei saa teda kaitsta linna oma hirmu alla hoidva Rappija Jacki eest.

Criminal Mystery, History, Fantasy, Steampunk, Romance, 


Ma lugesin esimest osa ammu ja seega ma sellest palju ei mäleta, kuid samas oli mul tunne, et teist osa võib täiesti vabalt ka ilma nende teadmisteta lugeda, sest vajalikud asjad tuletatakse nagunii selles osas meelde. Igatahes …

London, aasta on 1888, septembri lõpp. Londoni vaesemate linnajagude elanike ähvardab mõrvar, kes iga järgmise ohvri kallal kasutab üha räigemaid meetodeid.

Evelina Cooper, Sherloki õetütar, on tagasi Londonis ja tema eesmärk on vanaema soovidest mööda hiilida ning ülikooli minna. Kuid enne veel kui ta Baker Streeti uksestki sisse saab minna, viskab onu oma külalise tänavale ja külaline õhkab üleval korteris pommi. Järgneb segane hetk, kui ei saa aru, kes kelle pantvang on, ning kõige selle tagajärg on see, et Eveline saadetakse Šotimaale, endise kooliõe juurde. Kuid selle endise kooliõe vend on ju Eveline endine kallim ja isa on see, kelle mahhinatsioonid Evelina ja Sherlok esimeses osas paljastasid. Ja siis jääb Evelina komproviteerivad situatsioonis vahele ühele Londoni valitsevatest gaasi kuningatest, kelle tütar on kihlatud endise kooliõe vennaga.

Evelina on pannud end olukorda, kus ta peab pakkuma oma detektiivi oskusi, et ta onu teada ei saaks millega ta hakkama on saanud, seega saadetakse ta Whitechapelisse, kuid mitte mõrtsukat püüdma, vaid teise gaasi kuninga taga luurama, et saaks teada, kes on tema aurumasinate meister ja millised on nende plaanid. Ja nii satubki Evelina kokku ühega oma “surnud” vaenlastest, kes mingi ime läbi suutis lahkamislaualt üles tõusta ja peab nüüd Whitechapellis nukuteatrit. Kuid tema nukud, need pole lihtsalt nukud, need on NUKUD, kellele on lisaks aurujõule antud ka hing, või vähemalt osa sellest.


See fan-fik Doyle aegumatu Sherlock Holmesi teemadel on täitsa põnev lugemine. Lisaks ajaloolisele krimile, on Londonile antud mõnus steampunki vint. Ja mitte ainult, siin on ka maagiat, maagilisi olendeid ja piraadid. Evelina, endine tsirkuse jõmpsikas, kelle vanaema (pärast vanemate surma) on ta kõrgseltskonna liikmeks koolitanud, tunneb end kahe maailma vahel kohatuna - ühtpidi tunneb ta end mugavamalt vaesemas linnajaos, olles kasulik oma masinate parandus oskustega, kuid samas tahaks ta tunda end mugavalt onu juures ja täiendada oma oskusi ülikoolis. Ning siis võetakse tal valik käest ja ta peab hakkama saama raskemas olukorras. Kui ta esimeses osas pidi valima kahe armastuse vahel, siis siin ei anta talle valikuvõimalust, üks ta armsam on antud teisele ja teine armastus on leidnud võimaluse, et nende suhe ei kutsuks esile väikest maagia plahvatust. Ja kõige selle taustal on need jõhkrad tapmised ja hoolimatud poliitika mängud.

Mingil määral oli siin võibolla liiga palju infot korraga ning liiga palju raudu oli korraga tules, kuid samas kui seda kõike korraga ei toimuks, siis ei oleks ka kogu aeg nii põnev. Ning autor ei halasta lugejale, sest raamat lõppeb põhimõtteliselt poolelt sõnalt, kui kõigi elu kõlgub väga peenikese niidi otsas.


Kolmas osa palun :D 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar