2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

reede, 31. oktoober 2014

As You Wish: Inconcievable Tales from the Making of the Princess Bride



Raamat: As You Wish: Inconcievable Tales from the Making of the Princess Bride by Cary Elwes, Joe Layden, Rob Reiner (2014)
Hinne: B
Näitleja Cary Elwes, kes mängis filmis Printsess Pruut meeldejäävat Wesley osa, on kirjutanud raamatu oma kogemustest kuidas see klassikaline kultusfilm sai tehtud. Siin on lugusid mida avalikus varem ei teadnud, pilte mis on erakogudest, meenutusi teistelt filmis osalenud näitlejatelt nagu Robin Wright, Wallace Shawn, Billy Cristal, Christopher Guest ja Mandy Patkin, ning ka raamatu autorilt ning filmi käsikirja kirjutajalt William Goldmanilt, produtsendilt Norman Learilt ning lavastajalt Rob Reinerilt.

Printsessi Pruut on olnud lemmik perefilm pea kolm aastakümmet. Film on loetud Ameerika Filmiinstituudi poolt 100 parima armastus filmide hulka, ning Ameerika Kirjanike Gild on pannud filmi käsikirja 100 parima hulka, ning Printsess Pruut jääb ka tulevaid põlvi rõõmustama.

Cary Elwes sai inspiratsiooni oma mälestuste jagamiseks ning fännidele enneolematu vaate pakkumiseks selle filmi tegemisest, kui ta osales filmi erilinastusel, mis oli pühendatud kahekümne viie aasta möödumisele filmi esmalinastusest. Raamatuga As You Wisht on ta loonud kaasakiskuva kogemuse. Lisaks uutele piltidele ning näitlejate meenutustele, avaldab ta lugejatele ka igasuguseid muid lavataguseid saladusi, naljakaid lugusid, ning vastuseid ekraanivälistele armulugudele, mis on jänne juba aastaid piinanud!
Biography, Memoir, Comedy

Kas teie olete näinud filmi Printsessi Pruut? Kas te olete kuulnud filmist Printsessi Pruut? Kas teile tulevad tuttavad ette sellised kuulsad ütlused nagu :

Helloo. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die.

Have fun storming the castle.

Please consider me as an alternative to suicide.

 Get used to disappointment.
You seem a decent fellow. I hate to kill you. … you seem a decent fellow. I hate to die.



Ja loomulikult

Sellest on palju aega möödas, kui Tartusse hakkasid tekkima satelliidi antennid ja seda rõõmu jagati ju ka paljude teiste ümbruses elajatega, tekkis n.n. kaabeltelevisioon :). Seega saime ka mingi filmiprogrammi (ma ei suuda kuidagi meenutada, mis oli selle nimi, kuid see pole ka tähtis). Sedasi siis nägin ma ka esmakordselt filmi The Princess Bride ja siis veel nii mõnigi teine ja kolmas ja oh mitmes kord. See oli üks tõsiselt naljakas, absurdne ja armas lugu, mida võis lõpmatuseni vaadata.


Jah ma olin kinos näinud filmi Lady Jane ja telekast Sant Barbara seebikat, kuid kui ma mõtlen näitlejate Cary Elwes või Robin Wright peale, siis meenub koheselt Printsess Pruut. Sama käib ka Wallace Shawni ja Mandy Patkini kohta – vahet pole et neid on palju rohkem telesarjades näha olnud, esimesena meenub siiski Printsess Pruut. See lihtsalt on selline film, mis jätab hinge väga sügava jälje.

Kahjuks kui ma küsisin raamatu lugemise ajal oma töökaaslastelt või tuttavatelt, kas te teate seda filmi, siis sain ma kõigilt eitava vastuse, seega pole Eestis saanud see film sellist kultusfilmi staatust. Sama kehtib tegelikult ka teise kultusfilmi kohta – Võlur Oz (ma pean silmas siiski seda ’39 aasta filmi).

Aga see raamat siis, mille on kokku pannud Cary Elwes, oma kogemustest/mälestusest ja teiste kommentaaridest, on üks fantastiline raamat filmifriigile (nagu mina), sest siin on infot selle kohta kuidas sai kirjutatud raamat The Princess Bride, kuidas läks kolmteist aastat enne kui lõpuks nõustus üks filmikompanii selle filmi ekraniseeringuga, sest kuigi tegemist oli 1973 aastal ilmunud ja armastatud raamatuga, ei uskunud keegi, et seda raamatut oleks võimalik filmiks muuta. Raamatu autor William Goldman ostis tagasi oma raamatu ekraniseeringu õigused ning kirjutas ise raamatust filmi käsikirja, kindlustades sellega selle, et keegi ei rikkunud tema armastatuima raamatu mõtet.

Kui näitleja/lavastaja Rob Reiner sai lõpuks ühe stuudio nii kaugele, et nad andsid talle vabad käed filmi lavastamiseks, tuli hakata otsima õigeid osatäitjaid. See polnud lihtne. Raamatus ja käsikirjas on väga täpselt kirjutatud, millised need tegelased on ja seega ei saanud võtta lihtsalt mõnda hetkel kuuma inglise aktsendiga näitlejat, või siis hispaanlase välimusega näitlejat või siis hiiglast. Kuid nad leidsid õiged näitlejad, kuigi huvitaval kombel ei olnud neist keegi kuni lõpuni päris kindlad, et nad ikka olid need õiged, vaatamata sellele, et Rob neile kõigile kinnitas, et nad olid ainuõiged nendesse rollidesse.

Kõik see kuidas nad valmistusid oma osadeks, kuidas see, et nad filmisid Inglismaal sidus neid kõiki suureks soojaks pereks, kuidas nad nautisid iga filmi tegemise hetke, kuidas nad pidid võtteplatsilt ära minema, kuna nad ei suutnud naeru pidada, kuidas André, suur sõbralik hiiglane, jõi liitrite kaupa kanget alkoholi, et leevendada teda piinavaid seljavalusid, kuidas Cary murdis võtete vahepeal oma suurevarba luu, kuidas Caryt ja Robinit sidus armastus Monty Pythoni vastu, kuidas …
 
Üks asi mis veel seob Printses Pruuti Võlur Oziga (lisaks sellele, et keegi neid filme Eesti ei tea) on see et ka Printsess Pruut polnud esialgu teab mis suur kassahitt, kuid kui film jõudis videokassettidele ja kodustele ekraanidele, siis muutus ta kogupere lemmikuks ja peagi ka kultusfilmiks. Üks põhjus, miks ta ilmselt ei saavutanud erilist edu kinos oli see, et seda tutvustati vaatajatele valesti, kui muinasjutufilmi. Tegelikkuses on tegu muinasjutuga, piraadifilmiga, armastuslooga, komöödiaga, põnevusfilmiga – igale vaatajale midagi, vahet pole mis soost või millises vanuses ta on.

See ja palju muud on fantastiliselt kokku pandud ja kui ma nüüd seda filmi peaks uuesti vaatama siis vaataksin ma teda hoopis teise pilguga.

Ja mis te arvate, mis on järgmine raamat mida ma loen? :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar