2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 6. oktoober 2014

Lord John and the Private Matter

Raamat: Lord John and the Private Matter (Lord John Grey #1) by Diana Gabaldon (2003)
Hinne: A
Aasta on 1757. Ühel selgel juuni hommikul väljub Lord John Grey Londoni Beefstaki klubis mõtted peas kõik segamini. Grey, kes on Tema Maiesteedi armee kõrgeima auastme ohvitser ning härrasmees, on just näinud midagi šokeerivat. Kuid tema püüd takistada skandaali tekkimisel, mis võiks hävitada tema oma perekonda, tuleb panna ootele, sest üles kerkib miski veelgi tähtsam: Kroon annab talle ülesande uurida tema armeekaaslase julma mõrva ning kahtlusi, et mees võis olla reetur. Grey peab asuma mõlemat uurimist läbi viima üheaegselt ning leiab end ühtäkki tõmmatuna reetmise ning petmise võrgust, mis ulatub vägagi sügavale Inglise ühiskonna kõrgkihti – ning see ähvardab hävitada kõik mida ta kalliks peab.
History, Romance, Criminal Mystery, MM

Nendele kes ei tea, kes on Lord John Grey siis teadmiseks, et temaga kohtume Outlanderi sarja kolmandas raamatus, kui ta on vanglaülem Šotimaal ja istub iga õhtul koos Jamiega õhtusöögilauas, rääkides vanglapoliitikast ja kõigest muust huvitavast, millest intelligentsed inimesed õhtusöögil räägivad. John vihkab alguses Seda Naist (Claire) sest Jamie armastab teda mitte Johni. Aga kui John lõpuks Clairega aastaid hiljem kohtub, pärast seda kui ta on abiellunud ja Jamie poja lapsendanud, siis ta lõpuks lepib Selle Naisega – deem ta isegi abiellub ju temaga ja … Aga see jäägu teile endale juba lugeda. Ühesõnaga, on John väga tähtis tegelane Outlanderi maailmas.

Ja see raamat on väga hea raamat, et täita uue raamatu ilmumise ja TV sarja jätkumise vahelist aega.

Millest lugu siis on. Grey näeb midagi, olles kohas, kus ei oleks viisakas seda asja vaadata, kuid juba nähtud mitte näha enam ei saa, kuid samas ei saa ta ka päris kindel olla, et see mida ta nägi on ikka päris see mida ta arvas nägevat. Kuid kui see oli tõsi, siis ei saa ta ju lasta oma nõbul Olivial abielluda. Et asjas kindel olla, otsustab ta asja tiba uurida, enne kui Treviliani juurde läheb.

Kuid kõigepealt läheb ta austust avaldama ühele hiljuti tänavakakluses surma saanud armeekaaslase abikaasale. Kohale jõudes tuleb välja, et naise abikaasa olla ta juba poolteist aastat tagasi maha jätnud, nüüd siis paar päeva tagasi tulnuna avastas ta eest oma raseda abikaasa ning peksis naise pea vaeseomaks. Kui Grey külastuselt tagasi tuleb ilmneb aga, et mees olla juba ammu uurimise all olnud, kuna teda kahtlustati tähtsate sõjaväeliste dokumentide varastamisest.

Ja nii saabki alguse üks väga põnev ja kaasakiskuv kriminaalne müsteerium, mis viib lugejad 18nda sajandi bordellidesse (nii traditsioonilistesse kui ka ebatraditsioonilistesse), tutvustab lugejatele tolleaegse Londoni geide ja transvestiitide kombeid ja elu ning Briti armee salapolitsei tagatubades toimuvat. Pr. Gabaldon suudab nagu alati kõige intiimsemad kohad lugejani tuua vägagi fantastiliselt. Ta ei joonista puust ja punaselt ette, mis käib kuhu, kes millises asendis on, milliseid hääli keegi teeb – ta loob õige meeleolu ja annab piisavalt vihjeid, et lugeja fantaasia võiks pilti ise edasi maalida. Ta teeb seda kõike nii, et isegi kahe mehe vaheline intiimhetk ei tekita mitte õõvastust vaid mõjub vägagi sensuaalselt. Kuid samas on kogu kriminaalne müsteerium piisavalt osavalt kootud, et kui ta lõpuks ühte nurka pidi hargnema hakkab on lugejal lõpuks kogu värvikirev lõngakera käes.

Samas ei lasta lugejal ka korrakski unustada, et tegu on siiski osakesega Outlanderi maailmast, sest lisaks sellele, et Grey ei unusta Jamiet tulevad ka paljud muud tuttavad tegelased mängu, kes on samuti tegevad sarja viimastes raamatutes.

Fantastiline lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar