2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 9. oktoober 2014

A Matter of Grave Concern

Raamat: A Matter of Grave Concern by Brenda Novak (2014)
Hinne: B
Kui Maximillian Wilder oma kõrgest seisusest identiteedi varjas ning ühines kurikuulsa laibaröövlite bandega, keda tuntakse kui Londoni Varustuse Kompanii, oli armumine viimane asi, mida ta oodata oskas. Ta on mures oma kadunud pool-õe Madeline kadumise pärast, keda oli viimati nähtud koos Jack Hurtsilliga, selle kamba südametunnistuseta liidri seltsis. Surnuaedade rüüstamine, laipade varastamine ning nende müümine meditsiini koolidele lahkamiseks on räpane töö, kuid Max teab, et ta peab saavutama Jacki usalduse. Ta on valmis milleks iganes, et saada teada mis juhtus Madelinega – ning kui Madeline peakski olema tapetud, et tema surnukehaga raha teenida, siis annaks ta Jacki üles võimudele.

Ilus ning südikas Abigail Hale, Aldersgate Meditsiini Kooli kirurgi tütar, vihkab seda kauplevat ning väljakutsuvat Maxi peaaegu sama palju kui Jackigi. Kuid tal on vaja muretseda need vajalikud kehad kui ta tahab päästa kooli ning oma isa karjääri. Ta usub juba oma edusse – kuni Jack tal naha üle kõrvade tõmbab. Selle tagajärjel kistakse ta ohtlikusse ja intrigeerivasse sündmuste keerisesse, millesse Max peab vahele segama et Abigaili kaitsta, isegi juhul kui ta riskib selle käigus oma plaanide  ... ja oma südamega.
History, Romance, Criminal Mystery

Esiteks pean ma tõdema, et kui ma loen nime Brenda Novak, tuleb mul hetkega silme ette film Down With Love, kuigi seal mängib Renee Zellweger Barbara Novak nimelist ajakirjaniku/eneseabi kirjanikku, kuid nimed on piisavalt sarnased :). Aga see selleks.

Brenda Novaki romaan A Matter of Grave Concern (kena sõnademäng – Grave on nii tõsine kui ka haud :)) on lugu kirurgi tütrest, kes püüab isa töökohta päästa ning samas ka võib-olla ise meditsiini õpingutega alustada, kuid selleks tuleb tal koolile muretseda laipu lahkamiseks, ning laibaröövlid pole mingi lihtne seltskond. Max/Lucien on kõrgseltskonna liige, kes on end maskeerinud nii vale nime kui ka riietega, ning ühinenud hauaröövlite kabaga, et leida oma kaduma läinud pool-õde.

Kui Abbey viimane „äri tegemine“ laibaröövlitega ei lähe päris nii nagu ta lootnud oli, ei jää tal muud üle, kui panna selga kehvemad riided, ning järgneda laibaröövlitele nende elukohta, lootuses seal tagasi saada temalt röövitu, kuid selle hukule määratud ettevõtmise käigus jääb ta Maxile vahele ning selleks, et päästa Abbey elu ning ka oma plaanid, peab Max ta enda juurde „vangi“ jätma. Abbey kahtlustab et Londoni Varustuse Kompanii võib tegutseda nagu Bruke ja Hare tegutsesid paar aastat varem Edinburgis ja seega kardab ta oma elu pärast ja sama kahtlustab ka Max, kui ta oma õde otsib.

Järgneb klassikaline Stockholmi Sündroom. Ning Abbey ühinemine laibaröövlitega. Kuigi Maxi ja Abbey romaan pole nii särisev kui on tavaliselt selliste ajalooliste novellide romaanis, on nende suhe siiski kuum ning intensiivne ja vaatamata kõigele ka vastupidav.

Aegajal ajab mind küll Abbey naiivsus tõsiselt vihale, kuid siis ma mõtlen taas, et palju hullemad on need ajaloolised romaanid, kus kangelanna käitub ja mõtleb nagu ta oleks 21. sajandist, seega sobib Abbey naiivsus sinna väga hästi. Sama kehtib ka meeskangelaste kohta – nemad suhtuvad naistesse kui alamatesse olevustesse ning peavad endale kõike lubatuks, kuni nad vahele ei jää. Selles suhtes on tegelikult lugu väga hästi jutustatud.

Loo kõige kriitilisemad kohad ning ka lõpp on … mitte just üllatavalt, kuid siiski huvitavalt kirjutatud, taas kord minnes mööda „tüüpilisest“ ajaloolise romaani ülesehitusest. Kuid samas on loos piisavalt palju poolikut infot ning lõpuni seletamata asju, mis jätavad loole natuke nagu lõpetamata mulje.

Aga lõppkokkuvõttes oli tegu ühe vägagi toreda lugemisega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar