2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 7. märts 2017

Sel pikal ajal (The Gap of Time)



Raamat: Sel pikal ajal. Ümber jutustatud Talvemuinasjutt (The Gap of Time) (Hogarth Shakespeare series) by Jeanette Winterson (tõlge Mihkel Mõisnik) (2015, 2016) Varrak, RR, A
Hinne: B+
Uus-Böömimaa. Ameerika. Torm. Must mees leiab ühel ööl valge maha jäetud beebi. Mees võtab tüdruku – kerge nagu tähe – ja otsustab ta koju viia.

London. Inglismaa. Pärast börsikrahhi. Leo Kaiser oskab küll raha teha, ent ta ei oska taltsutada seda keevat armukadedust, mida ta oma parima sõbra ja oma naise vastu tunneb. Kas ta vastsündinud laps on üldse tema oma?

Uus-Böömimaa. Seitseteist aastat hiljem. Poiss ja tüdruk armuvad, aga kumbki neist ei tea paljutki sellest, kes nad on ja kust tulevad.
Drama, Remake of Classic

Kes meist siis ei teaks Shakespeare teoseid? Hamlet, Macbeth, Romeo ja Julia, Palju kära ei millestki, Kuningas Lear, Richard III, Torm, Suveöö unenägu, Kaheteistkümnes öö …. Kuid kui paljud teist teavad Talvemuinasjuttu? Huvitaval kombel on see üks viimastest Shakespeare näidendistest suhteliselt tundmatu, sellest pole isegi tehtud suuri filme.

Kuid see unustusse jäetud lugu on iseenesest suurepärane näide Shakespeare draamast. Kergelt vaimuhaige/raskelt armukade kuningas kahtlustab oma parimat sõpra ja oma viimase vindi peal rasedat naist petmises. Sõpra plaanib ta tappa ja too põgeneb ning kui sünnib tütar, ei võta kuningas teda omaks, vaid saadab ta teenriga minema, et too lapse ta sõbrale järele viiks. Kuid samas saab tema poeg õnnetult surma ning ka kuninganna ei suuda seda kõike taluda.

Treener, kes pidi tüdruku tema väidetavale isale viima saab tormis surma ning tüdruku leiavad elusalt rannalt karjus ning tema poeg. Nad lapsendavad tüdruku ning tüdrukuga kaasas olnud raha eest ostavad endale farmi.

Seitseteist aastat hiljem satub sinna külla noor prints, kes on riietatud tavaliseks karjuseks ning ta kohtab tüdrukut külapeol ja armub. Kui noore printsi isa sinna jõuab (kes oli kuninga sõber) tunneb ta tüdruku ära ja nii saavad kõik kogu loo teada.

Tüdruk läheb oma isa otsima, kuid ei ütle sellele masenduses olevale mehele kohe, kes ta on, seega jõuab vana kuningas isegi korraks oma tütresse armuda, enne kui talle paljastatakse kes on tüdruk ning kellega on tal plaan abielluda.

Lugu lõppeb siis kui kõik on taas õnnelikult koos.
See on siis lühikokkuvõte originaalist.

Aga see uusversioon, Sel pikal ajal, toob loo tänapäeva, kus pole kuningaid vaid on ärigeeniused ja rock staarid ja arvutimängude gurud.

London, Leo on ärigeenius, kes on üles kasvanud Briti kombe kohaselt internaatkoolis, kus tema parim sõber ja ka armsam oli Xeno, kellest nüüdseks on saanud arvutimängude guru. Kuigi Leo armastab oma sõpra armastab ta siiski oma naist Mimit, rock staari, rohkem, kuid ta kahtlustab et Xeno ja Mimil on suhe, sest kuigi Xeno on avalikult gei, on neil Mimiga siiski eriline suhe.

Leo luurab oma naise järele ja püüab Xenot tappa ning heidab talle oma süüdistused näkku ööl kui Mimi sünnitama hakkab. Xeno põgeneb, Perdita sünnib, Leo ei tunnista teda omaks. Kolm nädalat hiljem sätib Leo asjad nii, et ta aednik võtab Perdita, et viia ta Xenole Uus-Pöömimaale järele, ning Leo plaanib koos poja Miloga minna reisile, et Mimi neid kätte ei saaks. Kuid aednik tapetakse slumis, Milo jookseb lennuväljal veoauto ette ning Perdita uueks pereks saavad Shep ja Clo, kes Perditaga koos olnud raha eest ostavad baari.

Seitseteist aastat hiljem on Perdita tubli noor neiu, kes elab koos oma kasuvenna ja kasuisaga õnneliku elu. Naabruskonna autoparandusest on hakanud baaris käima Perdita laulmist kuulamas Zeli, kes on Xeno poeg, kuid ei kes ei taha oma arvutimängudes ja alkoholiuimas elava isaga midagi tegemist teha. Kuid saatus on valinud selle öö selleks, et kõik tõe teada saaks. Kui Xeno Shepi sünnipäevale tuleb ja nagu muuseas räägib loo, kuidas üks seni lahendamata kuritegu tegelikult alguse sai, ning kes on see beebi keda selle kuritööga seose otsitakse ning millist osa tema selles mängib … Shep saab rabanduse ning Perdita saab mõtlemisaega.

Perdita läheb koos Zeliga Londonisse, et leida oma isa. Ta saab kangekaelse kindlameelsusega isa firmas praktikakoha ning Leo on sellest noorest neiust võlutud. Miski tema juures on talle nii tuttavat, kuid samas ka mitte. Kuid ükski saladus ei püsi saladusena kaua ning peagi on kõigil selge, kuidas nad suguluses on.

Kuigi Leo ja Xeno ei lepi esmakohtumisel, kuid kui heategevuskontserdil peale Perdita esinemist astub lavale Mimi …

Suurepärane, kaasahaarava uusversioon vanast klassikast. Kuigi mina oleks ilmselt hakkama saanud vähema vandumisega ning vähemate näpukatega, siis lugu ise on suurepärane ning selle tänapäeva ümbertoomine on võrratu. Poliitiliselt korrektselt on siin esitatud kõik vähemused ja enamused, kes võiksid end puututatuna tunda kui neid poleks mainitud ning kõiki maailma valukohti on korrektselt käsitletud.

Järgmine Hogarth Shakespeare lugu palun! :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar