2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 24. märts 2020

The Test


Raamat: The Test by Sylvain Neuvel (2019)
Hinne: C
Britannia, mitte nii väga kauges tulevikus.
Idris sooritab Briti Kodakondsuse testi.
Ta tahab, et ta perel oleks kuhu kuuluda.

Kakskümmend viis küsimust otsustab nende saatuse. Kakskümmend viis võimalust ennast tõestada.
Kui testi sooritamine võtab ootamatu traagilise pöörde, antakse Idrisele võimalus otsustada teiste elu ja surma üle. Kuidas saad sa otsustada kellegi elu üle, kui sul on ainult valikvastusega küsimus?
Fiction, Dystopia, Drama

Kui No Bones oli ilukirjandus reaalsetest ajaloolistest sündmustest ja kuidas need võivad mõjutada tulevasi põlvkondi, siis Test on väljamõeldis tuleviku sündmustest, kuid see väljamõeldis toetud hetke reaalsusel, ning samamoodi võib mõelda, kuidas need sündmused võiks inimesi edaspidi mõjutada.

See raamat on mul oodanud juba ammu aega lugemist, ning vaatamata sellele, et tegu pole briti kirjanikuga, tundus mulle siiski õige lugeda seda peale No Bones raamatut.

See on siis düstoopiline lugu, mis võiks väga vabalt olla sarja Black Mirror üks osa.
Inglismaa, mitte nii kauges tulevikus. Kodakondsuse saamiseks tuleb teha test, perekonna eest teeb testi üks inimene. Idris teeb oma perekonna eest testi. Nad on kõik koos tulnud testimiskeskusesse. Idris ja tema pere on tulnud Iraanist, sest sealne elu oli muutunud liiga ohtlikuks. Nende vanim laps sündis veel vanal kodumaal, noorim ei tea nende minevikust midagi. Idris on testiks aastaid õppinud ja nüüd on tal võimalus pere eest test ära teha, või saadetakse neid kõiki tagasi sinna kust nad tulid.

Test algab, küsimused pole sugugi rasked, valida tuleb valikvastuste hulgast. Idrise lauanaaber segab teda pidevalt, kuid rääkida teistega testi ajal ju ei tohi. Ja siis kuuleb Idris ühtäkki heli, mida ta on lootnud, et ta ei pea enam mitte kunagi kuulma – püssipauke.

Deep on juba pikemat aega testimiskeskuses ametit õppinud ja täna peaks olema see päev kui tal lõpuks antakse võimalus soololendu teha, ise juhtida testi kulgu. Ta on olnud Laura kõrval väga tähelepanelik õpilane, kuid ta arvab, et ta saaks paremini asju korraldada, mitte alati nii ühtemoodi. Tõsi ta ju on, et igal situatsioonil on oma nõuded ja ta on korrad mitmeid kordi läbi lugenud ja nad ka pähe õppinud, ta teab mis on lubatud ja mis mitte.

Idris loodab täita kõik terroristi nõuded, peaasi et tema perekond sellest kõigest tervel välja tuleks, kuid samas, kuidas sa otsustad, kellel on rohkem õigus elule.

Deep saab lõpuks oma sooloülesande, ta mõtleb kõik hoolikalt läbi, kirjutab situatsiooni hoolikalt ülesse ja söödab selle simulaatorisse.

Kuidas sa saad üle sellest, kui sa oled kellegi tapnud, olgugi see tapmine toimunud vaid virtuaalselt? Kuidas sa saad olla täisväärtuslik kodanik, kui kodanikuks saamiseks pead sa arvestama eluaegse süütunde ja PTSDga.

See oli suurepärane lühijutt, nagu ma juba ütlesin, vägagi Black Mirrori stiilis, selline õõvatav, kuid samas ei imestaks üldse, kui peagi see ongi meie reaalsus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar