2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 31. märts 2020

The Devil's Blade


Raamat: The Devil’s Blade by Mark Alder (2019)
Hinne: B+
Julie d’Aubigny lugu on hästi tuntud. Tema keeruline lapsepõlv, tema vägevad armukesed, tema suurepärane hääl. Olles seotud enamuse 17. sajandi Pariisi kõrgseltskonnaga, pühitsetud oma ande pärast, soovimata elada ühiskonna seatud reeglite järgi, oli tal armukesi naiste seas, pidas duelle härrasmeestega ning põgenes linnas maale ning taas tagasi.
Kuid nüüd saab rääkida päris loo. Lisaks kõigele sõlmis ta ka kuradiga lepingu. Kurat ei aidanud teda ega andnud talle erilisi võimeid, kuid ta hoidis teda elus vaid ühe põhjusega. Kättemaksuks …
Fiction, Adventure, Paranormal

Mina ei teadnud kes on Julie d’Aubigny, keda omal ajal tunti ka kui Mademoiselle Maupin või La Maupin, kuid alati saab nime sisestada Wikipediasse. Julie oli Pariisi Ooperi lauljanna, kes sündis 1673. Tema isa oli Kuningas Luis XIV hobuste meister. Tema ülesandeks oli õpetada õukonna kannupoisse tantsima, lugema, joonistama ning vehklema, ning samu asju õpetas ta ka oma tütrele. 14-sena pannake ta mehele, umbes samal ajal alustab ta ka afääri Serannes nimelise vehklemismeistriga, ning kui Serannest süüdistakse tapmises illegaalse duelli käigus lahkuvad nad mõlemad Marseisse. Teel sinna teenivad nad raha esinemisega, Julie põisik riietatuna ja sinna jõudes ühineb ta kohaliku ooperitrupiga. Peagi pöördub ta tagasi Pariisi, koos alkohoolikust näitlejaga.
16sena saab temast Pariisi Ooperi laulja. Ta veedab Pariisis järgmised viisteist aastat ja tema nimega on seotud paljud skandaalid, paljud suurepärased esinemised ooperis. Siis tõmbub ta suurlinnaelust väidetavalt kloostrisse kus ta ilmselt ka paar aastat hiljem suri, kuid tal pole kindlat matmispaika.
Niipalju siis reaal elu Julie d’Aubignyst.

Kui palju on siis selles uues versioonis, „Kuradi tera", päris Juliet ja kui palju on autor kasutanud autorlikku vabadust. Nagu Mark raamatu lõpus ise ütleb, on ta püüdnud niipalju kui võimalik hoida kinni teada olevatest faktidest, kuid kui ajalugu tema looga ei sobinud, siis tegi ta selle vastavalt vajadusele ümber :).

Raamatu Julie on tüdruk, kellel on erakordne hääl, aga kuna ta on pärit provintsist ja on ainult vehklemis õpetaja tütar, ei võeta teda ooperisse prooviesinemiselegi mitte, kuid ta on ettevõtlik tüdruk, kui vaja siis ta kasvõi magab vajalike isikutega, et jõuda Ooperi lavale. Voodi ja imelikud voodikaaslased pole talle võõrad, tema eesmärk on saada kuulsaks ooperilauljaks, abielluda mõne hertsogiga, kuid leida tõeline armastus mõne naisega. Ta on ettevõtlik tüdruk.

Kuid siis, ühel ööl, ühel Kõigi Pühakute ööl, kutsutakse ta laulma aadlimeestele keset metsa … noh, on ju hullemaidki asju tehtud. Kuid need kolmteist aadlimeest, kes siia on kogunenud, ei kutsunud teda tema hääle pärast, neil on vaja neitsit … neitsit ohverduseks. Aga nad on oma valikuga täielikult puusse pannud – Julie pole ei neitsi ega ka ohver. Julie on võitleja ja tema õpetajaks saab kurat ise. Kui enne kui kurat kohale jõudis suutsid need kolmteist röövida Julielt selle kõige tähtsama ja siis ka tema viimase armastuse, seega vannub ta kättemaksu. Kurat annab talle võimaluse aasta jooksul leida need kolmteist, nad tappa ja iga hinge eest pakub ta vehklemistundi. Kuid kurat poleks kurat, kui ta oma tegeliku eesmärgi koheselt avaldaks ja vahepeal oma reegleid ei muudaks. Aga nagu juba öeldud, Julie on ettevõtlik tüdruk, ning ükski saatan, olgu ta naine või mees või miski vahepealne, ei saa teda tema eesmärgist kõrvale juhtida.

Seda lugu lugedes oli mul vahel tunne, nagu ma loeks Kolme Musketäri paranormaalset versiooni, kus kangelase asemel on kangelanna ja ootamatute musketäridest sõprade asemel on neiu kaaslasteks kurat, vehklemisõpetaja, arst, teatri jooksupoiss ja tema nõrkuseks on naine, kellest võib saada tema hukk. See lugu on hoogne ja põnev, humoorikas ja andeka fantaasialennuga, andes ajaloolistele isikutele üllatavaid võimeid ja pakkudes lugejatele suurepäraseid pildikesi vehklemise õpetusest või duellidest. Lugu on verine ja Julie saab tihti viga, kuid see käib asja juurde.

See on üks väga põnev lugemine, mis tutvustab nii ajalugu kui ka suurepärast fantaasiat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar