2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 26. september 2021

Ettemääratuse mõõk

Raamat: Miecz przeznaczenia/Sword of Destiny by  Andrzej Sapkowski, tõlge Kristina Uluots, Aarne Puu (2021) Varrak, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/59039390-ettem-ratuse-m-k     

Poola kuulsaima fantaasiakirjaniku Andrzej Sapkowski Nõiduri-saaga teine raamat.


Nõiduri koodeks ei luba tappa lohet. Üldlevinud arvamuse kohaselt on lohe kõige ohtlikum ja kurjem koletis, kuid küttida tohib ainult kahvelsabasid, lendraisid ja lohesisalikke. Lohesid küttida ei tohi.

Geralt ühineb kuningas Niedamiri korraldatud jahiretkega lohele. Ta kohtab trubaduur Jaskierit ja nõiatar Yenneferi. Jahiretkel osalevad ka rüütel Denesle Eyck ja kuus päkapikku Yarpen Zigrini juhtimisel. Lohe päevad on loetud.


Sapkowski kujutab oma raamatus maailma, mis on täis monstrumeid, kus punutakse intriige ja möllavad tulised kired. Riivimaa Geralt esineb selles maailmas kord süüdistatava või kohtuniku, kord armukese, kord jälle ohvri või timuka rollis. Nõidur võitleb koletistega või püüab inimesi teistmoodi aidata.

History, Fantasy, Fair tale retell


Ja nüüd on kõik lühijutud loetud, mis olid “Nõiduri” esimese hooaja inspiratsiooniks. Ka seekord on kõik Geraldi lood, kus on küll Yennefer ja Ciri sees, kuid taustalood nende kahe kohta saab siiski seriaalist.


Ning taas kord on autor kavalalt oma lugudesse sisse pannud tuntud muinasjutud ja Jasker ei häbene neid sugugi enda lugudeks tunnistada - siis neid meieni jõudnud lugusid, mitte neid palju julmemaid lugusid, mida Sapkowski oma lugejatele pakub.


Nõidur on endiselt valmis koletisi tapma, kuid tal on omad veendumused ja reeglid, millest ta ei tagane kui on silmitsi “tellijate” soovidega ja kui ta ikkagi ütleb “ei” siis ta ka seda mõtleb ning kui peale käia võib ta hoopis ilma rahata “koletist” aidata. Gerald võib küll end pidevalt mutandiks ja koletiseks nimetada ning end igal võimalikul viisi maha teha, kuid tegelikkuses on ta ilmselt suurima südamega koletis kogu selles loos, kellel puuduvad emotsioonid, kuid kui ta hing kellegi omaks võtab, siis on tema just see rüütel, kes nende eest võitlusesse tormab.


Kui olete ära lugenud sarja esimesed sissejuhatavad lühijutukogumikud “Viimane soov” ja “Ettemääratuse mõõk”, ära vaadanud “Nõiduri” esimese hooaja ja täispika joonisfilmi “Nõidur: Hundi õudusunenägu”, kus keskendutakse Vesemiri loole (ja mis meenutab visuaalselt ja sisult vägagi Miyazaki “Printsess Mononoket”), siis ei olegi muud kui oodata veel paar kuud, et näha “Nõiduri” järgmist hooaega.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar