2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 14. aprill 2024

Kuldmutt ja teised eluslooduse aarded


 Raamat: The Golden Mole and Other Living Treasure by Katherine Rundell, tõlge Indrek Rohtmets (2023) V, RR, A
Hinne: Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/211224316-kuldmutt-ja-teised-eluslooduse-aarded 

Piiritaja lendab oma eluajal ligikaudu kaks miljonit kilomeetrit, millest piisab, et lennata kaks korda Kuule ja tagasi ning siis ühe korra veel Kuule. Põhja-Ameerikas elav metsakonn saadab talve mööda läbikülmununa. Tema südamerütm aeglustub ja lõpuks peatub süda täielikult: vesi tema siseelundite ümber jäätub. Kevade saabudes aga sulab ta üles ja süda hakkab spontaanselt jälle lööma. Maailm on hämmastavam, imetlusväärsem ja imelisem kui meie kõige pöörasemad ettekujutused. Kuidas ja miks, seda räägib autor Katherine Rundell selles veenvas ja mahedalt humoorikas raamatus. Rikkalikult illustreeritud kogumik Maa kõige hämmastavamate loomade elust – „Kuldmutt ja teised eluslooduse aarded“ üllatab ning paneb armuma maailma ilusse, haprusesse ja kummalisusesse.

Nonfiction, Animals, Science


See on selline raamat, mida on ilus hoida kohvilaual või voodi kõrval öökapil, et siis aegajalt võtta ja taas lugeda lugu uue looma kohta. Selles on  lühitutvustused mõnedele punase raamatu loomadele. Iga loo algus on tore ja humoorikas, kuid lõpuks jõuame ikka välja selleni, et kui me niiviisi jätkame, rikkudes nende loomade elukeskkonda, küttides neid lihtsalt selle pärast, et nad on haruldased, siis me jääme neist ilma.

Hea kinkeraamat.

laupäev, 13. aprill 2024

Minek

Raamat: Exit by Belinda Bauer, tõlge Raivo Hool (2023) ER, RR, A   Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/178641693-minek 

Lihtne pensionär Felix Pink on juba üle kümne aasta olnud lesk. Vabast ajast, mida tal on rohkesti, käib ta minekukaaslaseks – ta kuulub organisatsiooni, mille liikmed käivad vabasurma valinud ravimatult haigete juures toeks, aitavad asju korraldada ja osutavad hingeabi ning kõrvaldavad igasugused märgid enesetapust, et surnu lähedasi ei saaks selle surmaga kuidagi seostada.


Ühel päeval läheb Felix Black Lane’i majja number 3, et surijale tema viimaste hingetõmmete juures seltsiks olla. Tal pole aimugi, et vaid 15 minuti pärast leiab ta end politsei eest põgenemas. Midagi läks kusagil viltu, aga kus? Kas kõik on ikka nii, nagu paistab? Tema maailm, kus kõik oli alati ette teada, on ühtäkki pea peale pööratud ning Felix peab välja uurima, kas eksitus oli juhuslik või on mängus midagi palju kurjemat. Ning seadusesilm jõuab talle aina lähemale ...

Thriller, Mystery, Humor


Kuidas seda raamatut iseloomustada? See pole puhas krimi, pole ka muhekrimi, pole ka puhas draama, pole ka geriaatrikute huumor. Võibolla võiks öelda, et see on muhe geriaatrikute krimi. Kuid samas on siin keskseks teemaks siiski eutanaasia, seega siis must muhedus.

See must krimikalduvustega komöödia eutanaasiast on tegelikult üks mõnus briti krimi, filmilik briti krimi. Felix on selline tüüpiline vanur, keda ikka briti komöödiasarjades näha ja tal on väga üllas “töö”, ta aitab lahkuda nendel, kes ei taha enam siinpool venida ja omastele ristiks kaelas olla. 

Kuid ühe sellise mineku juures läheb midagi valesti. Felix ei tee midagi valesti, kuid sellel hetkel tuleb sisse situatsiooni komöödia, kus üks tegu annab tõuke teisele ja sealt edasi kolmandale, ning lugedes käid itsitades tegelastega kaasas ja vaatamata teema tõsidusele naudid kogu teekonda. 

Väga hea vaheldus tavaliste krimide vahele, kuid jah, kui parem oleks valida aega, kuna seda lugeda, sest see eutanaasia teema ei pruugi alati sobida.

laupäev, 6. aprill 2024

A Lesson in Cruelty

Raamat: A Lesson in Cruelty by Harriet Tyce (2024)  Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/185230841-a-lesson-in-cruelty  

Millist hinda oled valmis maksma täiusliku elu eest?

Öeldakse küll, et alati ei saa seda mida tahad. Kuid sa võid selle võtta.


Anna tahab uut algust. Ta ei usu, et ta oleks seda välja teeninud, kuid pärast kolme aastat vanglas, on ta lõpuks oma võlad tasunud. Enamused neist.

Lucy soovib saada selle mehe tähelepanu, kes temast üldse välja ei tee, ihaldusväärne Oxfordi professor. Mees on abielus - mitte esimest korda. Äkki peaks ta järjekorda võtma?

Marie elab eraklikult, ja on liialt kaua teistest eemal olnud. Ta pole valmis välja tulema, kuid reeglid on selleks, et neid rikkuda.

Kõik tahavad ideaalset elu. Kui kõik pole selleks valmis.

Kui just keegi ei otsusta neile õppetundi anda.

Thriller, Mystery, Suspense


See oli üks imelik kuulamine. Võibolla lugedes oleks teistmoodi olnud, kuid kuulates oli alguses raske aru saada, kes on need inimesed kellest need peatükid on ja miks nad on ühte raamatusse kokku pandud.

Nagu juba sisututvustusest on näha, on siin raamatus kolme naise lood - Anna vabaneb värskelt vanglast ja satub kohe jamadesse; Lucy kohta mäletan ma kõige vähem; Marie kohta ei saanudki alguses aru, mis toimub.

Kuid mida edasi, seda rohkem infot saad ja kui siis lõpuks hakkavad niidid kokku jooksma … no vot sellist julma mängu ei osanud ma küll ette näha. Need kolm lugu ei jookse ajas üksteise kõrval. Need naised on seotud, ja kuidas veel seotud.


See on huvitav, et kui neli kuud hiljem uuesti tutvustust lugesin ei tulnud esialgu mitte midagi sisust meelde, ja siis hakkavad tulema hetked, julmad hetked. Selle raamatu peab üle lugema.

Täiskasvanud

Raamat: Grown Ups by Marian Keyes, tõlge Piret Lemetti (2024) ER, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/191979790-t-iskasvanud 

Caseyd on glamuurne perekond.

Johnny Casey, ta vennad Ed ja Liam, nende kaunid ja andekad naised ja lapsed veedavad palju aega koos: sünnipäevapeod, kõiksugu aastapäevade tähistamine, nädalavahetused tavaelust eemal. Ja nad on õnnelik perekond. Johnny naine Jessie, neist kõige rahakam, raiub seda nagu rauda.

Aga klantsiva pealispinna all on tegelikkus oluliselt süngem. Sellal kui ühed omavahel nagistama kipuvad, muutuvad teiste omavahelised suhted liiga lähedaseks. Lisaks on igaühel tegu iseenda probleemidega, mida tuleb teiste – ja sageli ka enda – eest varjata.

Kõike õnnestub ohjes hoida seni, kuni Edi naine Cara saab peapõrutuse ega suuda enam oma mõtteid endale hoida. Üksainus hooletu märkus, mis on pillatud Johnny sünnipäevapeol, kus kõik kohal viibivad, paneb Cara nende saladusi välja laduma.

Järgnevas lagunemisprotsessid peavad kõik täisealised inimesed endalt küsima, kas on ehk saabunud aeg lõpuks täiskasvanuks saada.

Family Drama


Täiskasvanud peaks olema teatud vanuses inimolendid. nadd peaks teadma vastuseid kõigile küsimustele, peaksid kõigega probleemideta hakkama saama ja väiksematele inimolevustele elamist õpetama. Täiskasvanuks tahab iga laps saada, sest siis on tal vabadus teha kõike mida tahab, magada keskpäevani, süüa hommikusöögiks jäätis ja minna tööle printsessikleidis, või see tähendab, kui täiskasvanud ollakse, ei ole tööd, sest kõik tuleb lihtsalt ise kätte. Täiskasvanud on see, mille poole iga laps ihaleb.

Kuid kas see on ikka nii kerge.


Keyesi raamat annab väga hea pildi, mida tähendab tegelikult täiskasvanud olla. Ei see ei ole eneseabi raamat, see on ilukirjandus, kuid läbi nende inimeste, nende perede, nende karjääride, nende probleemide, nii finantsiliste, füüsiliste kui mentaalsete probleemide, vaatad ka enda elu, vaagid ka oma soove ja tegelikust, mõtled ka end ümbritsevatest inimestest.

Jah, selle pere probleemid on suureks puhutud ja lahendused on äärmuslikud, kuid just see annabki raamatule oma võlu, et sa saad nendega koos kogeda midagi, mida oma elus ette ei tule või sa ei julgeks ette võtta. 

Ning see, et alguses tutvustatakse lugejatele lõppu, et siis minna tagasi kõige algusesse, et siis jõuda taas lõppu, kaasa palju rohkem infot, kuna nüüd oskasid otsida põhjuseid, miks sellisesse hetke jõuti, see andis lugemis naudingule nii palju juurde.


Et siis jah, täiskasvanud saame me kõik olla väga pikka aega, kuid see pole sugugi see lust ja lillepidu, mida lapsed nii õhinal ootavad.