2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

esmaspäev, 27. oktoober 2014

So, Anyway ... (Igatahes ...)



Raamat: So, Anyway … by John Cleese (2014)
Hinne: B
John Cleese on oma naljadega mõjutanud mitmeid põlvkondi, tema terav üleolev pilk ning erakordne kehakeele komöödia, mida ta täiustas tehes Monty Pythonit, Fawlty Towersi sarju, ning muud komöödiat, tundub nüüdseks olevat kirjutatud komöödia DNA’sse. So, Anyway … on semulik memuaar, kus Cleese viib lugejad endaga kaas suurele ringreisile, et näha kuidas ta saabus meelelahutus maailma, alustades tema tagasihoidliku sünniga vaikses Inglise linnakeses, jätkates tema varaste aastatega komöödia maailmas Cambridge Ülikoolis (üheskoos tema tulevase Pythoni kaaslase Graham Chapmaniga) kuni selle maailmakuulsa komöödiatrupi loomiseni, mis neid kõiki kuulsuse orbiidile lennutas.
Cleesel oli veel vaid mõned päevad jäänud Cambridge lõpetamiseni ning oma juura karjääri alustamiseni, kui teda külastasid kaks BBC esindajat, kes pakkusid talle tööd raadio jaoks komöödjate kirjutajana. Sellel satuslikul hetkel – ning pea samaaegsel pakkumisel viia tema ülikooli aegne revüüprogramm Londoni West Endi lavadele – lükkas Cleese hoopis teisele teele elus, kui ta oli arvatagi osanud, viies ta kokku selliste kuulsustega nagu David Frost ja Peter Sellers ning lõpuks ka kokku viie teise Pythoni liikmega, kellega koos nad tutvustasid maailmale teistsugust komöödiat, milles hinnati leiutisi, rumalust ning absurdi. Sellel teel leidis ta oma esimese tõelise armastuse, Connie Boothi, ning muutis ennast tagasihoidlikust esinejast maailmaklassi näitlejaks ning siis taas tagasi.

See lugu on täis üllatavaid pöördeid, naljakaid kõrvalepõikeid – mõningaid lühikesi pause mõtisklemaks teemadel nagu näiteks mis on naljakas ja miks – kuid siiski on see noore mehe lugu komöödia tippu, mida esitab misterlikult meisterlik esineja.

Biography, Humor
 
Esiteks – Palju õnne sünnipäevaks härra Cleese!

Vahel on ikka nii hea olla NetGalley lugeja, eriti kui sellised pärlid kätte satuvad, s.t. kui selliseid pärleid lugeda antakse.

Et siis … tegu on John Cleese elulooga, tema poisipõlvest, koolidest, kuidas temast sai näitleja, komödiant, kuidas ta hakkas kirjutama komöödiaid, kuidas ta kohtas oma esimest abikaasat, kuidas ta kohtus teiste Pythoni liikmetega, kuidas nad alustasid … ja kuidas nad selle aasta kevadel lõpetasid.

Huvitaval kombel on raamatu algus – lapsepõlv, vanemad, kool – väga sünge ja kriitiline ja sarkastiline. Kui ta läheb tagasi oma algkooli õpetajaks enne ülikooli hakkab lugu juba natuke helgemaks minema. Kui ülikool on veel tagasihoidlik, siis pärast ülikooli – kui ta läheb tööle BBCsse ning algavad etendused ja ringreisid ning kui ta elab Ameerikas ning kohtub Conniega siis hakkab lugu juba veelgi helgemaks minema. Siis tulevad juba filmistsenaariumid ja veel teisedki BBC programmid. Kõige selle vahele osutab Cleese kust ta sai ühe või teise idee kas Fawlty Towersi või siis Monty Pythoni või Kala nimega Wanda jaoks. Ta on olnud üks ülimalt õnnelik inimene, esineja, näitleja, sest alati kui on sulgunud üks uks on koheselt avanenud teine ja alati on ta leidnud oma teel õige suuna.
 
Kahjuks lõppeb lugu seal kus algab Pythoni aeg, kuid sellest ajast on kirjutatud eraldi raamat, seega pole mõtet seda üle korrata, kuid siiski oleks ma tahtnud palju rohkem teada Fawlty Towersi ajast ja edaspidisest, kasvõi näiteks Bondi filmidest.

Et siis … see oli väga hea biograafia, kuid kahjuks jäi ta minu jaoks poolikuks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar