2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 29. november 2016

Mõrva väärt (The Kind Worth Killing)



Raamat: The Kind Worth Killing (Mõrva väärt) by Peter Swanson, tõlge Eva Nooni (2015, 2016) Päikese, RR, A
Hinne: C-
Salakaval psühholoogiline põnevik, millesse on segatud seks, pettus ning juhuslik kohtumine, mis viib mõrvani. See on kaasaegne nägemus klassikalisest Partricia Highsnitmi raamatust Võõrad Rongis.

Öisel lennul Londonist Bostonisse kohtuvad Ted Sverson ja salapärane Lily Kintner. Nad joovad koos liiga palju martinisid ning need kaks võhivõõrast hakkavad mängima tõe mängu, paljastades endist ka kõige intiimsemaid asju. Ted räägib oma abielust Mirandaga, keda mees usub end petvat. Kuid nende mäng muutub tõsiseks kuid Ted viskab nalja, et ta võiks Miranda pettuse eest tappa. Lily ei mõtle hetkegi enne kui ta lisab rahulikult „Ma aitaks sind.“

Sellest hetkest edasi tugevneb Tedi ja Lily vaheline side ning nad hakkavad koos arutama Miranda hukkumise plaane, kuid peagi on need kaks konspiraatorit tõmmatud hirmuäratavasse kassi-hiire mängu – mängu mille lõppu nad mõlemad ei näe – ning nende jälil on leidlik ning vägagi sihikindel detektiiv.
Crime, Mystery, Thriller

Mõrva väärt algab tõesti nagu Võõrad rongis – kaks võõrast inimest räägivad alkoholiuimas üksteisele oma lugusid, kummalgi on põhjust kellegi surma soovida ja nad leiavad oma probleemidele lahenduse sellel viisil, et kumbki viib täide teise kuritöö. Kuid selles loos ei puista nad üksteisele südant. Siin on südamepuistajaks vaid Ted. Kuigi lugeja saab teada, et ka Lilyl on hea põhjus kellegi surma soovida, saame me peagi teada, et Lily ei oota et keegi teda aitama satuks, Lily on vägagi ettevõtlik olnud juba varasest noorusest saati ning kui keegi talle liiga teeb, siis ta korraldab asjad nii, et talle ei tehta enam kunagi liiga. Seetõttu on ta ka valmis Tedi tema probleemis aitama, sest ta teab kuidas seda teha.

Vahe on lihtsalt selles, et siiani on Lily üksi tegutsenud, seega on muutujaid vähem olnud. Kuid nüüd on mängus palju rohkem osalisi ja ka nendel osalistel on oma salakavalad kuritahtlikud plaanid.

Kui esialgne pealtnäha kerge plaan koost laguneb annab ta võimaluse uut mängu alustada, mängu mille lõpp peaks olema sama, kuigi käigud on muutunud. Kuid nüüd tundub, nagu oleks liblikas kuskil tiivaliigutuse teinud ja liikuma on pääsenud terve teine ootamatu sündmuste jada, mis viib lõpuks selleni, et keegi ei jää kunagi päris karistuseta, sest ideaalset kuritööd ei ole olemas, kuniks on olemas uudishimulikke inimesi ning lolle juhuseid.

Põnev lugu ja hea lugemine, kuigi pean tõdema, et tõlge oli kohati hooletu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar