2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 7. märts 2017

Olemise talumatu kergus



Raamat: Olemise talumatu kergus (The Unbearable Lightness of Being, Nesnesitelná lehkost bytí) by Milan Kundera, tõlge Leo Metsar (1984, 2017) Varrak, RR, A
Hinne: B++
„Olemise talumatu kergus“ jutustab loo noore naise Tereza ja tema arstist elukaaslase Tomáše suhtest. Hoolimata sügavatest tunnetest Tereza vastu ei suuda Tomáš lakata kohtumast teiste naistega, seal hulgas kunstnik Sabinaga, kellega teda ühendab eluaegne sõprus. Teise olulise loona tõuseb esile Šveitsi emigreerunud Sabina suhe idealistliku akadeemiku Franziga.
Rabavalt selge pilguga, tundlikult, ent vähimagi sentimentaalsuseta kirjeldab Kundera oma vastuokslike ihade ja hirmudega tegelasi ning nende maailma, mida iseloomustab veendumus, et inimelu ei kordu ja seega pole ühelgi teol tegelikult tähtsust.
Drama, History

Üle kahekümne aasta tagasi õnnestus mul näha filmi nimega The Unbearable Lihgtness of Being. See film jättis mulle tugeva mulje, kuigi ma sisust palju ei mäleta, peale selle et see oli seotud sõjaga Tšehhis ja põhiteema oli armastus. Kuid mulje oli piisavalt tugev, et ma endiselt seda mäletan ja nüüd lõpuks jõudsin ma ka raamatu lugemiseni. Ja see raamat ….

Tomaš ja Tereza, kuus juhust, Velvetrevolutsioon, emigreerumine, tagasitulek, tagakiusamine, intellektuaalide alandamine. Ja selle kõige vahel on armastus, petmine, lootused, unistused, pettumused, kiindumus, alistumine.

Lisaks sellele suurele armastusloole ja poliitikale on siin ka fantastilisi vaateid elule, usule, armastusele, poliitikale, kitšile, poliitilisele teatrile.

Selle raamatu sisu on raske edasi anda, sest kui hakata seletama mis siis selles loos tegelikult toimub, siis saabki öelda, et oli mees – elumees, kellel on esimene abikaasa ja poeg – kes kohtus noore neiuga, kes tuli talle Prahasse külla ja esimesel õhtul jääb kohe haigeks. Nädal aega mees põetab teda ja saadab siis ta koju, väikelinna, tagasi. Peagi on neiu taas tagasi ja seekord siis juba selleks, et jääda. Peagi elavad nad koos, siis abielluvad, võtavad koera, tuleb revolutsioon, põgenevad, tulevad tagasi, elu Vene valitsuse all viib nad lõpuks maale elama. Kogu selle aja jooksul ei ole elumees kunagi lõpuni oma naisele truu, kuigi ta ei suutnud teda maha jätta, kui naine läks tagasi Tšehhi ja ta teadis, et tagasi minek tähendab talle tema kirurgiameti kaotust.

See on siis minu jaoks loo tuum, kuid selle tuuma ümber on põimitud palju muud filosoofilist, ilma milleta ei oleks sellel lool seda mõju, mis tal praegu on. 

Fantastiline emotsionaalne lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar