2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 9. juuli 2018

Miss Subways


Raamat: Miss Subways by David Duchovny (2018)
Hinne: A
Emer on üks tüüpiline naine, kes elab New Yorgis, kes sõidab igapäevaselt metrooga, ostab jäätist nurgapealsest putkast, tal on kirjanduslikud pürgimused ja ta elab koos oma poissõbraga, Coniga. Kuid kas see on ainus võimalik elu, mida ta elab?
David Duchovny on saanud inspiratsiooni oma Miss Subways raamatu jaoks Emeri ja Cuchulani müüdist ning paljudest teistest kuulsatest müütidest, ning sedasi ongi sündinud mustahuumoriga lugu naisest, kes saadetakse segasele, müütilisele retkele mööda paralleel aega ning armastust. Sellel teel tuleb Emeril võidelda nii loomulike kui ka ebaloomulike jõududega, et leida oma tõelist häält, jõudu ning saatust. See on muinasjutt kaotatud armastusest, selle taasleidmisest ning samas on see ka armastuskiri linnale, mis meid kõiki võlub, New Yorgile.
Mystery, Fantasy, Humor

Jah, selle raamatu autor on tõesti näitleja, kes on enamus inimestele tuttav kas Fox Mulderina või Frank Moodyna. Aga see pole sugugi mitte ta esimene raamat, vaid ta viimati ilmunud raamat.

Miss Subways on minu jaoks nagu ristsugutis telesarjast Ameerika jumalad ja filmist Karge meele igavene sära – siin on juttu Ameerikas segunenud erinevatest uskumustest ja armastusest, mis elab üle ka selle kui armunud ei mäleta, et nad kunagi varem üldse kohtunud oleks. Selline äärmiselt põnev ja kaasakiskuv lugu, milles on huumorit ja huvitavat infot müütidest ja müütilistest olenditest ja samas ka armas armastuslugu, mis elab üle kõik mida müütilised olendid selle teele loobivad.

Ja lugu, mis pealkirja järgi võiks olla neist naistest, keda kunagi valiti New Yorgi metroo sõitjate poolt kuu ilusaimaks, ei ole üldsegi mitte sellest. Loo kangelanna on Emer, teise klassi õpetaja, kes aitab oma poisssõbral kirjutada raamatut erinevatest uskumustest ja jumalatest, kes kõik on rännanud Ameerikasse koos sisserändajatega ja seal segunenud. Ta on oma eluga rahul, tal pole midagi selle vastu, et ta elu on rutiin, et ta peab üleval oma poissõbra kirjutamist tehes paljusid lisatöid, tal pole sisegi midagi selle vastu, et Con läheb õhtusöögile koos Holliwoody esindaja Anansiga, sest kunagi peab ju Coni kirjutamine kuhugi välja viima.

Kuid siis, keset ööd, ilmub Emeri uksele Sidhe, kes näitab Emerile videot sellest õhtust või siis praegusest hetkest või tulevikust ja Emer peab valima, kas ta laseb asjadel minna nii nagu videol, või ta peatab selle ja ohverdab midagi väga tähtsat, et asjad ei läheks nii nagu videol – ta ohverdab oma armastuse Coni vastu unustades, kes on Con, mis nende vahel oli ja ka Con ei mäleta ka teda. Kas see on tõesti valik?

Emer on teise klassi õpetaja, tal pole ammu poissõpra olnud, kuid ta armastab oma elu, ta külastab oma isa, kes on vanadekodus ja ta leiab tänavalt pesast kukkunud rongapoja, kelle ta koju toob ja suureks kasvatab. Metroos on ta näinud ühte meest, kes tundub talle kuidagi nii tuttav, kuid ta ei suuda meenutada, kust nad tuttavad on. Tasapisi hakkavad nad rääkima, ta isaga toimuvad mingid imelikud asjad, siis jõuavad nad mehega voodisse ja siis kohtuvad nad jälle kui Erem peab kohtuma ühe oma õpilase vanematega. Kuid see on ju lepingu rikkumine, seega tuleb taas valida.

Emer on edukas autor, kes on valmis saanud järjekordse menuki ja raamatu tutvustamise üritusel kohtub ta …

Nagu ma ütlesin, Ameerika jumalad kohtuvad Karge meele igavese säraga. Põnev ja kaasakiskuv ja humoorikas ja siin on isegi Miss Subway, lihtsalt mitte selline, nagu võiks oodata. :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar